Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Davos Klosters: op wintersport in de hoogst gelegen stad van Europa

Wintersportredacteur

Eindelijk is het zo ver: na maanden van voorbereiding en voorpret zijn Yvonne en ik aangekomen in Zwitserland. Samen maken we een roadtrip door het land en bezoeken we vijf skigebieden. Davos Klosters is als eerste aan de beurt. In dit artikel vertel ik je alles over deze fijne wintersportbestemming.

Op Ski Safari door Zwitserland

Skiën doe ik sinds mijn 12e. In al die jaren ben ik in veel in Oostenrijk en een aantal keer in Italië, Duitsland en Frankrijk geweest. Nog nooit in Zwitserland. Ja ooit een keer in de zomer, maar nog nooit in de winter. Inmiddels ben ik een week terug uit het land en weet ik: doodzonde. Veel Nederlanders kiezen voor een wintersport in Oostenrijk en wat mij betreft mag daar zeker verandering in komen. Zwitserland is meer dan de moeite waard om ontdekt te worden!

Collega Yvonne en ik hebben van 12 t/m 24 januari een Ski Safari door Zwitserland gemaakt. In twee weken tijd hebben we vijf skigebieden bezocht, hebben we in vijf hotels geslapen en zijn we vijf keer live gegaan op de Facebookpagina van Snowplaza. Hoe bedoel je kennismaken met een wintersportland in vogelvlucht! In dit artikel vertel ik je meer over de eerste bestemming: Davos Klosters.

Uitzicht bergen Davos
De eerste bestemming van de trip: Davos!

Wintersport in Davos Klosters

Davos Klosters ligt op iets meer dan 900 km rijden vanaf Utrecht. Ideaal, vanwege de vignetvrijstellingen op vijf snelwegtrajecten in Oostenrijk, heb je sinds december 2019 alleen nog maar het vignet Zwitserland nodig om er te komen. Het laatste stuk van de route is prachtig en neemt je mee door tunnels, langs dorpen en over echte bergwegen. Davos Klosters is een skigebied met ruim 300 km aan pistes, verdeeld over 6 deelskigebieden. Niet alle pistes zijn met elkaar verbonden, maar met de skibus kun je gemakkelijk pendelen.

Yvonne en ik verblijven in Davos. Je vindt deze ‘hoogst gelegen stad van Europa’ aan het gelijknamige meer, op 1560 meter hoogte. Davos is een prachtige stad, waarbij moderne en traditionele huizen worden afgewisseld. Winkelen kun je hier perfect, zeker met een goedgevulde portemonnee (Rolex, Bogner, etc…)! Er zijn genoeg restaurants, accommodaties en leuke bars te vinden. Kortom, alles wat je nodig hebt tijdens je wintersport!

Uitzicht op Davos vanaf de piste
Vanaf de piste kun je goed zien hoe groot Davos is!

Ruim 80% van de pistes boven de 2000 meter

Davos Klosters is een sneeuwzekere wintersportbestemming. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat ruim 80% van de pistes boven de 2000 meter ligt. Wij skiën deze dagen in het grootste deelskigebied: Parsenn (102 km aan pistes). Het skigebied biedt voor ieder wat wils. Van (echt) pittige zwarte pistes, tot hele brede blauwe afdalingen. Wat vooral bijzonder is, is het treintje dat je naar ruim 2600 meter brengt en het indrukwekkende uitzicht op de vele puntige bergen.

Brede afdalingen, fijne berghutten

Wat ons opvalt aan het skigebied zijn de vele brede pistes. Blauw, rood of zwart, allemaal breed en glooiend. Buiten de weekenden om is het veelal lekker rustig en kun je in alle rust oefenen op je skitechniek. Tussendoor zijn er genoeg leuke berghutten waar je van een echte Zwitserse warme choco kunt genieten of een lekkere lunch. Wil je toch ook een beetje uitdaging? Race dan tegen elkaar op de Ski Cross op de Totalp. Zo nu en dan organiseren ze hier zelfs wedstrijden.

Berghut op de Rinerhorn in Davos Klosters
Genoeg leuke berghutten en barretjes in het skigebied!

Hoogtepunten & tips in Davos Klosters

Ben jij van plan om op wintersport naar Davos Klosters te gaan en ben je op zoek naar tips? Ik zet er een aantal voor je op een rijtje:

  • De langste dalafdaling van het skigebied. In deelskigebied Parsenn ligt de langste dalafdaling van het skigebied. De afdaling start op de 2844 meter hoge Weißfluhgipfel en is werkelijk een aanrader.
  • Rodelen op de Rinerhorn. In deelskigebied Rinerhorn ligt de steilste rodelbaan van Zwitserland. Met weinig rodelervaring, kan ik je vertellen, is dat een hele leuke uitdaging! De rodelbaan is 3,8 km lang en heeft een maximaal hellingspercentage van 16%. Bij het dalstation van de Rinerhornbahn kun je sleetjes huren.
  • Overnachten in het Iglu-Dorf. Wil je iets echt bijzonders doen tijdens je wintersport in Davos? Overnacht in het Iglu-Dorf. Je vindt hier allerlei indrukwekkende kamers voor stellen, families en groepen. Kruip diep in je slaapzak, duik rond middernacht de jacuzzi in en geniet van overheerlijke kaasfondue en huisgemaakte Glühwein.
  • Après-ski. Of je dat alleen in Oostenrijk vindt? Echt niet! Davos beschikt over allerlei leuke après-ski bars. Bijvoorbeeld de Jatzhütte, Parsenn Gada of de Bolgen Plaza.
  • Veel activiteiten na het skiën. Even geen zin in de latten? In Davos valt nog veel meer te doen! Van rodelen tot wandelen, schaatsen, langlaufen, een ritje met een paardenkoets, sneeuwschoenwandelen en fatbiken.

Davos Klosters in foto’s

Om je een kleine impressie te geven van het skigebied, heb ik een aantal foto’s voor je op een rijtje gezet. Kijk mee en geniet :-)!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in