Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

TERUGBLIK: De hoogtepunten van de winter van 2018/2019

Wintersportredacteur

Sneeuw, sneeuw, sneeuw en nog meer sneeuw. Dat is het eerste wat wij op de redactie roepen als we terug denken aan de winter van 2018/2019. Zelfs nu het lente is, houdt het niet op. De dump van januari heeft veel indruk gemaakt, maar er was nog meer. In dit artikel blikken we terug op de winter van 2018/2019.

Het begon al in de zomer

De eerste sneeuw viel zo’n beetje in augustus. We waren allemaal net een beetje aan het bijkomen van de mega hittegolf, toen de skigebieden in het laatste weekend van augustus getrakteerd werden op de eerste verse sneeuw. Deze viel tot ongeveer 1500 meter hoogte, maar was door de warmte ook weer snel verdwenen. Zo ziet VEEL sneeuw in de zomer eruit.

Na de zomer ging het steeds vaker los. Regelmatig viel er een verse laag sneeuw en werd het wintersportvuurtje van Nederland rustig aangewakkerd. Zelf waren wij begin oktober in Königsleiten en daar sloeg het weer ineens om van +20 graden naar ruim 10 cm sneeuw. Bizar, maar zo lekker! Wel was het ook spannend. Sölden moest bijvoorbeeld de geplande opening van 17 september uitstellen, omdat er te weinig sneeuw lag. Dat werd uiteindelijk ruimschoots goedgemaakt met een dump van meer dan 50 cm, maar daardoor moest wel één van de Worldcup wedstrijden worden afgelast. We hebben de dump van Sölden zelf meegemaakt en dat was echt genieten! In november waren we in Obergurg-Hochgurgl. Een foto-update daarvan kun je hier bekijken.

Een fijn kerstcadeautje

Het was even spannend, maar gelukkig begon december met een sneeuwdump. Regelmatig viel er sneeuw, dus er was dit keer geen grote kerststress. De pistes lagen er prima bij voor deze tijd van het jaar. In het begin van de maand was het vrij koud, maar net voor de kerstvakantie ging de temperatuur flink omhoog en viel er zelfs regen. Gelukkig was de kerstman goed gezind. De tweede week van de kerstvakantie ging van start met verse sneeuw. Dat was nog maar een voorbode voor wat zou komen…

Terugblik december: de aflevering van 24 UUR IN de Kitzbüheler Alpen!
Sneeuw op de Ford Kuga tijdens de 2e week van de kerstvakantie in Gerlos

De bizarre winter van januari

Denk je aan januari 2019, dan denk je aan sneeuw. Iedereen die tijdens de sneeuwdumpen van deze maand in de Alpen is geweest, kan dat volmondig beamen. Zelf ging ik de tweede week van januari met collega Yvonne naar Gerlos, Turracher Höhe en Ischgl. We hebben zelfs even getwijfeld of het überhaupt wel verantwoord was om te gaan rijden (op 6 januari). We zijn gegaan en heel eerlijk, dat viel alles mee. Wel kan ik me indenken dat het voor de vakantiegangers iets minder leuk was deze week. Terwijl ik rustig in ons Alpenkantoortje aan het werk was, moesten zij het doen met een handjevol liften en pistes, omdat bijna alles gesloten was. Medewerkers van de skigebieden en sneeuwschuivers hebben het extreem druk gehad in deze maand.

De winter van januari 2019 mag zeker bizar genoemd worden. Wel geldt dat voornamelijk voor de noordkam van de Alpen. De Dolomieten kregen in deze periode bijna geen verse sneeuw. In Oostenrijk daarentegen werden meerdere sneeuwrecords behaald. Zo viel op de Innsbrucker Nordkette 10 meter sneeuw, waarvan 7 in één week. Dat is nog nooit eerder voorgekomen sinds de officiële metingen 30 jaar geleden. De grote hoeveelheden sneeuw waren prachtig, maar zorgden ook voor miljoenen euro’s aan schade.

Gezocht: vrijwilligers voor opruimen winterschade in de bergen.

Genieten van verse sneeuw

Samen met Yvonne de sneeuw in

Wat. Een. Sneeuw.

Gelukkig scheen de zon ook af en toe, zoals hier in Ischgl op 11 januari

Genieten met een hoofdletter ‘G’ in de voorjaarsvakantie

Na sneeuw komt… Zonneschijn! Iedereen die in de eerste of tweede week van de voorjaarsvakantie op wintersport was, heeft kunnen genieten met een hoofdletter ‘G’. Er lag meer dan voldoende sneeuw, de zon scheen volop en de pistes lagen er ondanks de drukte heerlijk bij. De regenachtige vrijdag van de eerste week zijn we daarom maar snel vergeten. Zelf heb ik geskied op de Sonnenkopf in Wald am Arlberg. Ik denk echt dat dit één van mijn beste wintersportweken ooit was. De rust in het skigebied (ja heel gek ondanks de voorjaarsvakantie) heeft daar zeker aan bijgedragen.

Verder is een deel van het team in februari op pad geweest voor 24 UUR IN. Kitzbühel en Meiringen-Hasliberg werden opgenomen met Kaiserwetter: verse sneeuw en heel veel zon.

Sonnenkopf

Genieten op de Sonnenkopf!

Verse sneeuw in Kitzbühel

Sneeuw en zon in maart

In maart werden sneeuw en zon afgewisseld. Er waren echte voorjaarstemperaturen (+20), maar ook vrieskou en wind. Van die verse sneeuw hebben we zelf kunnen genieten tijdens de opnames voor de 24 UUR in aflevering in Sölden en tijdens een vakantie in het Montafon in Vorarlberg.

Hoog lawinegevaar voorjaar

Lente in het dal, winter op de berg

Kaiserwetter in het Montafon

Dump na dump in april

En toen kwam april. De lente nog was net begonnen, maar Koning Winter was het daar absoluut niet mee eens. Hij besloot dat het tijd werd om ook eens in een ander deel van de Alpen te gaan dumpen. Italië, Zwitserland en Frankrijk kregen begin april te maken met meters verse sneeuw. Mike en Miranda waren op dat moment in Livigno en besloten maar snel te vertrekken. Verstandig, want de sneeuw kwam met bakken uit de hemel. De beelden van deze sneeuwdump kun je hier bekijken.

Genieten van verse sneeuw in Livigno

De eerste centimeters van de sneeuwdump van april

Samen met Miranda sloot ik het skiseizoen af in Zweden. Hier zie je hoe vet dat was!

En toen kwam mei…

Inmiddels is het mei. Wederom zou je denken dat het nu toch wel een keertje zomer zou moeten worden. Toch vertellen de voorspellingen iets anders. Dit weekend is meer dan één meter sneeuw onderweg naar de Alpenlanden. En dat niet alleen, er wordt ook een kouderecord voorspeld. Benieuwd wat er de rest van de maand op het programma staat!

WAT EEN WINTER! Wat zijn jouw hoogtepunten?

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in