Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Wintersport Grindelwald: skiën en rodelen tussen de reuzen

Wintersportredacteur

Het is alweer tijd voor de vierde bestemming van de Ski Safari door Zwitserland. De aankomende dagen verblijven we in Grindelwald, een dorp dat onderdeel is van de Jungfrau Region. Door de verhalen van mijn collega’s is mijn verwachting vooraf heel hoog. En eerlijk is eerlijk, die verwachting is meer dan 200% uitgekomen. Wat is dit een bijzondere bestemming!

Als Heidi in Zwitserland

Verse sneeuw doet iets met een wintersportbestemming. Helemaal wanneer de lucht blauw is, er een paar kleine dunne wolkjes te zien zijn en de zon zorgt voor een bijzonder kleurentafereel. Tel daar een aantal machtige bergtoppen bij op en het woord ‘magisch‘ is absoluut op z’n plek…

Klinkt bijna als roman he? Nou, maak er maar een waargebeurd verhaal van. Met deze condities reden Yv en ik Grindelwald in. Ik voelde me met vlechten in m’n haar van Engelberg net een beetje Heidi in Zwitserland. WAUW wat is het hier mooi!

Eiger, Mönch, Jungfrau en…

Al deze namen dragen bij aan het bijzondere Heidi-gevoel. De Eiger, Mönch en Jungfrau zijn de drie machtige reuzen van de Jungfrau Region. Waar je ook kijkt, je ziet altijd wel één van de hierboven genoemde toppen in het landschap shinen. De Jungfrau is met een hoogte van 4158 meter de hoogste berg van allemaal. Op ski’s kun je een maximale hoogte van 2976 meter bereiken. Een sneeuwzekere wintersportbestemming dus! Nog twee bijzondere namen zijn de Wetterhorn en Schreckhorn. Vanuit skigebied Grindelwald First zijn beide goed te zien.

Uitzicht op bergen in Grindelwald

Wintersport in Grindelwald

Grindelwald is één van de dorpen in de Jungfrau Region. Je vindt hier meerdere skigebieden en die zijn samen goed voor 224 km aan pistes. Niet alles is met elkaar verbonden, maar met de gratis skibus kun je gemakkelijk pendelen.

Wij hebben tijdens onze trip het skigebied Grindelwald First verkend. Een kleine en gemoedelijke bestemming, met zo’n 60 km aan pistes. De afdalingen zijn veelal breed en glooiend. Beginner of gevorderd, iedereen kan hier uit de voeten. Wil je op een hele brede piste skiën? Ski dan de blauwe 1. Geweldig! En heb je na al dat skiën trek gekregen? Je kunt altijd wel ergens stoppen voor een lekkere lunch.

TIP: Kijk goed om je heen tijdens het skiën! Je vindt hier meerdere gebieden die worden beschermd voor wilde dieren. Regelmatig zie je gemsen op de bergen staan.

Rodelen, rodelen en nog eens rodelen

Wanneer je op wintersport gaat naar Grindelwald, dan is er één activiteit die je absoluut niet mag overslaan: rodelen. In het skigebied Grindelwald First vind je één van de langste natuurlijke rodelbanen ter wereld. De afdaling is ruim 15 km lang en voert vanaf de 2681 meter hoge Faulhorn terug naar het dorp. Om bij het startpunt te komen, moet je eerst een wandeling van 2,5 uur maken vanaf bergstation First. De omgeving is prachtig en dus is dat absoluut geen straf! Overigens is er ook een alternatief. Deze route is +/- 7 km lang en te bereiken na een wandeling van 1 tot 1,5 uur vanaf bergstation First.

Rodelen in Grindelwald

Tips en hoogtepunten in Grindelwald

Natuurlijk is het uitzicht niet het enige hoogtepunt in Grindelwald. Er valt nog veel meer te beleven! Mijn tips en hoogtepunten zet ik voor je op een rijtje.

  • First Cliff Walk: Oké, dit is er eentje voor mensen zonder hoogtevrees. Of voor mensen met hoogtevrees die een flinke dosis lef hebben (ik denk dat ik bij deze categorie hoor). Neem de Firstbahn helemaal omhoog, stap uit en wandel naar de First Cliff Walk. Via een stalen constructie loop je naar de hangbrug en vervolgens naar het uitzichtplatform. Doodeng, maar wel ontzettend indrukwekkend. Het uitzicht is werkelijk geweldig!
  • First Flieger & First Glider: Kun jij wel een beetje adrenaline gebruiken tijdens je wintersport? Dan ben je in Grindelwald First aan het juiste adres. Stap in de Firstbahn en ga helemaal naar het bergstation. Vanaf hier wandel je een klein stukje naar beneden, naar de First Flieger. Met snelheden tot wel 84 km/h zoef je met deze zipline naar beneden. Gelukkig is de pret dan nog niet voorbij, want een paar meter verder ligt de First Glider. Met een speciaal harnas word je bevestigd aan deze reuze adelaar. Je wordt eerst achteruit omhoog getrokken (met ruim 70 km/h) en daarna vlieg je op hoge snelheid naar beneden. Het beste van alles: beide activiteiten zijn helemaal gratis als je een geldige skipas hebt. Ook kun je zo vaak gaan als je wilt!
  • Ski de dalafdaling vanaf Schilt: Ski vanaf de 2258 meter hoge Schilt helemaal terug naar het dal. De afdaling is ontzettend lang, heerlijk breed en onderweg kun je genieten van de mooiste uitzichten. Start met piste 9, ga door naar nummer 7 en ski verder over de 22. Je eindigt bij Bus Stop, de volgende tip in dit lijstje.
  • Après-skiën bij de ‘Bus Stop’: Na drie bestemmingen kan ik alvast één conclusie trekken, ook in Zwitserland ben je aan het juiste adres voor après-ski. Een tip in Grindelwald is de Bus Stop Bar, een après-ski bar in een oude bus, naast de bushalte van de skibus. De sfeer is perfect, de drankjes nog beter en de eigenaar ontzettend aardig. Tip: de warme Mojito, het warme drankje met gemberlikeur en de cola uit de regio. WAUW, hier wil je niet meer weg!

Foto-impressie Grindelwald

Ben je na het lezen van dit artikel wel benieuwd geworden naar Grindelwald? In zet een aantal foto’s voor je op een rijtje. Kijk mee en geniet!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in