Nieuwsalert per mail ontvangen

2019: dit waren de hoogtepunten op wintersportgebied

Wintersportredacteur

De laatste paar uur van 2019 zijn aangebroken en de eerste minuten van 2020 laten niet lang meer op zich wachten. Een prima moment om terug te blikken op het jaar. Wat waren de hoogtepunten van 2020? Daarvoor graaf ik in onze archieven en doe ik m’n best nog wat herinneringen naar boven te halen.

Om het overzichtelijk te houden, bespreken we de maanden achter elkaar. Verrassing: we beginnen met januari.

Januari: mega sneeuwval en prachtige opnames

We trappen uiteraard meteen af met de meest memorabele sneeuwval die ik ooit heb meegemaakt. Want wat een sneeuw viel er in januari in de skigebieden! Al op twee januari begon de mega sneeuwdump in Oostenrijk en die hield maar niet op. Op sommige plekken viel er meer dan twee meter in slechts enkele dagen tijd. Elke dag weer lag er zo’n dikke laag, waar je normaal gesproken alleen maar van kunt dromen. Nog nooit zo vaak heb ik de auto schoongemaakt en sneeuwkettingen omgelegd. Wat een pracht!

Zoveel sneeuw bracht uiteraard ook problemen met zich mee. Dorpen als Saalbach en Obertauern werden afgesloten van de buitenwereld en het leger moest eraan te pas komen om alles oké te laten verlopen.

Maar we maakten met het team niet alleen sneeuwfoto’s, we waren ook veel voor videocontent op pad. In januari bezochten we met het team Ischgl, Gerlos, Turracher Höhe, Saalbach, Ski Juwel, SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental en Zell am See-Kaprun. Kortom, we hebben lekker rondgereden in Oostenrijk. Wat we gemaakt hebben? Bijvoorbeeld deze twee afleveringen van 24 UUR IN:

Februari: na sneeuw komt…

Na sneeuw komt… Zonneschijn! Iedereen die in de eerste of tweede week van de voorjaarsvakantie op wintersport was, heeft kunnen genieten met een hoofdletter ‘G’. Er lag meer dan voldoende sneeuw, de zon scheen volop en de pistes lagen er ondanks de drukte heerlijk bij. De regenachtige vrijdag van de eerste week zijn we daarom maar snel vergeten. Collega Florien heeft geskied op de Sonnenkopf in Wald am Arlberg: “Ik denk echt dat dit één van mijn beste wintersportweken ooit was. De rust in het skigebied (ja heel gek ondanks de voorjaarsvakantie) heeft daar zeker aan bijgedragen.”

Verder is een deel van het team in februari op pad geweest voor 24 UUR IN, in Oostenrijk en in Zwitserland. Kitzbühel en Meiringen-Hasliberg werden opgenomen met Kaiserwetter: verse sneeuw en heel veel zon. En ook in Achensee was het genieten voor Frank!

Eén van de meest gelezen berichten van februari herinnert je eraan dat je moet wachten als de pistedienst dat zegt:

Maart: sneeuw en zon wisselden elkaar af

In maart werden sneeuw en zon afgewisseld. Er waren echte voorjaarstemperaturen (+20˚C), maar ook vrieskou en wind. Van die verse sneeuw hebben we zelf kunnen genieten tijdens de opnames voor de 24 UUR in aflevering in Sölden. Veel slechter weer hebben we niet gehad tijdens opnames. Maar, er was dus ook heel veel zon! Dat zagen we bijvoorbeeld in het Pitztal en in Osttirol!

Bijzonder nieuws uit maart: tieners werden helden, toen ze een kind redden dat uit een stoeltjeslift viel.

April: nog meer sneeuw

En toen kwam april. De lente was net begonnen, maar Koning Winter was het daar absoluut niet mee eens. Hij besloot dat het tijd werd om ook eens in een ander deel van de Alpen te gaan dumpen. Italië, Zwitserland en Frankrijk kregen begin april te maken met meters verse sneeuw. Miranda en ik waren op dat moment in Livigno en besloten maar snel te vertrekken. Verstandig, want de sneeuw kwam met bakken uit de hemel. De beelden van deze sneeuwdump kun je hier bekijken. Of wil je die van eind april nog een keer terugzien? Klik dan hier.

Minder leuk nieuws uit april: een dode en drie gewonden na een ongeluk met een gondel.

Mei: gewoon nog wat sneeuw

Van een sneeuwrijk april gingen we door naar mei. Wederom zou je denken dat het nu toch wel een keertje zomer zou moeten worden. Toch vertelden de voorspellingen iets anders. Ook toen was meer dan één meter sneeuw onderweg naar de Alpenlanden. En dat niet alleen, er werd ook een kouderecord voorspeld.

In mei werd ook duidelijk wat de grote hoeveelheid sneeuw met een land heeft gedaan en dat was niet altijd fijn:

Juni, juli, augustus: rustige wintersportmaanden

Zoals je begrijpt zijn de zomermaanden op het gebied van wintersport wat rustigerer op ons halfrond. Maar natuurlijk was er wel wintersportnieuws te melden. In juni werd er namelijk onderzocht of ribbels op de piste wel zo handig zijn.. En er werd ook even teruggeblikt op de hoeveelheid sneeuw.

In juli werd vervolgens duidelijk dat roken in de après-ski niet meer toegestaan is dit jaar en ook werd er veel ophef gemaakt over sneeuwdepots. In Zwitserland brak een gletsjer af in een skigebied.

De warme maand augustus bracht ons ook weer leuk nieuws. Het best gelezen bericht kwam uit Hinterglemm, waar je een huis met schnappsbranderij kon kopen.

Maar in augustus sneeuwde het ook alweer in enkele skigebieden. Beelden daarvan vind je in dit bericht.

September: de winter komt eraan

Net als elk jaar zien we in september weer een grote stijging in het bezoek op de website. De zomervakantie zit er dan op en wintersportend Nederland verheugt zich dan weer op de winter.

De Oostenrijkse politici begonnen zich weer druk te maken over het vakantieverkeer en kondigden wederom rijverboden aan om sluipverkeer tegen te gaan.

Het mooiste nieuws in september kwam van onze Oosterburen. Daar spraken experts over een extreme winter die op komst zou zijn. Zou dat niet lekker zijn?

Oktober: eerste skigebieden gaan open

Op 4 oktober opende het eerste niet-gletsjer skigebied van Europa de deuren alweer. Dat was in Fins Lapland, dus zo heel veel hadden wij er niet aan. Maar ook op de gletjsers in de Alpen kon je al heel goed skiën en ook de Resterhöhe ging die maand open.

Onze collega’s van Snowplaza onderzochten in oktober wat een skipas kost dit seizoen en de prijzen waren natuurlijk weer gestegen. Opvallend in de World Cup: een 17-jarige won de eerste wedstrijd van het seizoen.

In één van de leukste en meest gelezen berichten van de maand oktober las je welke fouten wintersporters het meest maken.

November: eerste keer op de latten

November was de maand van de eerste bochten voor vele teamleden. We waren uiteraard te vinden in Sölden bij De Winteropening, waar we samen met DAKA lieten zien hoe je daar ski’s kon testen.

Even later waren we nogmaals in het Ötztal, waar onze collega’s ingesneeuwd raakten door de vele sneeuwval. Geen paniek gelukkig, want haast om weg te komen hadden we niet.

November was overigens ook de maand waarin we samen met de collega’s van Snowplaza en partner Dutchweek ons eigen wintersportevenement organiseerden in Gurgl. Hoe dat was? Heel dik!

Kortom, het was een mooie maand!

December: aan al het moois komt een eind…

En ja, met december komt er alweer een eind aan het mooie wintersportjaar. We begonnen de maand met wat slecht nieuws uit het Zillertal, maar daarna werd het genieten. We gingen zelf naar Gerlos, Innsbruck, de Stubaier Gletscher, Saalbach en Alta Badia. Op dit moment vieren enkele collega’s vakantie in de Alpen en kijk ik op kantoor naar hun jaloersmakende foto’s. De sneeuwcondities in de Alpen waren en zijn perfect in december en je kon en kunt dus echt genieten op de latten!

Een lijstje van veel gelezen artikelen die leuk zijn om nog eens te lezen:

Een heel mooi 2020 gewenst!

En met het bespreken van december ben ik al aan het eind van het jaar gekomen. Namens ons Skiinformatie team wens ik iedereen een hele fijne jaarwisseling en een spetterend 2020 toe, met veel wintersportplezier. Ik klap de laptop nu dicht en open die volgend jaar pas weer! Tot dan!

Vuurwerk in de bergen

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in