24 UUR IN: Kitzbühel

We hadden twee drukke maanden in januari en februari, want daarin hebben we maar liefst zes afleveringen opgenomen. Eén van die afleveringen was 24 UUR IN Kitzbühel. Tijdens ons verblijf in Kitzbühel kregen we gezelschap van Wolfmar en Natalie. Wolfmar leidde ons door het skigebied en met Natalie verkenden we het centrum van Kitzbühel. Wolfmar liet ons familieskigebied Kitzbüheler Horn zien en nam ons daarna mee naar de wereldberoemde Hahnenkamm-afdaling. We sloten onze dag af met een wandeling door het historische centrum van Kitzbühel. Een bezoekje aan een paar winkels kon hierbij natuurlijk niet ontbreken. Als afsluiter gingen we Alpen Tapas eten, iets waar we uiteraard geen nee tegen konden zeggen. Kortom, ook tijdens 24 UUR IN Kitzbühel hebben we weer genoten.

24 UUR IN: Kitzbühel | De aflevering

Daar is hij dan: de vijfde aflevering van onze webserie 24 UUR IN. Dit keer waren we op bezoek in Kitzbühel en daar was Miranda maar al te blij mee. Ze mocht namelijk presenteren in één van haar favoriete dorpen in de Alpen. Uiteraard gingen we het skigebied verkennen en de Hahnenkamm-afdaling kon daarbij niet ontbreken. Op de televisie lijkt die afdaling altijd al steil, maar inmiddels kunnen we uit eigen ervaring bevestigen dat de piste echt heel steil is. Het was een toffe ervaring om mee te maken en we beseften heel goed wat een uitdaging het moest zijn voor de wedstrijdskiërs om heel beneden te komen.

Aan het eind van de middag was het tijd voor wat cultuur. Natalie, een lokale bewoonster, stond op ons te wachten en nam ons mee het centrum van Kitzbühel in. De stad was niet helemaal onbekend voor Miranda, maar Natalie wist haar toch een paar nieuwe dingen te laten zien. Zo bezochten we onder andere een museum over de geschiedenis van Kitzbühel. Verder staat Kitzbühel ook bekend om de vele merkwinkels die je er vindt, dus een rondje shoppen konden we niet overslaan. Uiteindelijk sloten we de dag af met een heerlijke maaltijd: Alpen Tapas.

Dit was maar een korte samenvatting van wat we gedaan hebben tijdens 24 UUR IN Kitzbühel. Wat er precies allemaal op het programma stond, zie je in de volledige aflevering hieronder. We hadden weer een druk, maar leuk programma. Dat in combinatie met prachtig weer zorgt natuurlijk voor een paar heerlijke dagen in Kitzbühel. Kijk en geniet mee!

Kitzbühel: enkele feiten

  • Vanaf Utrecht iets meer dan 9 uur rijden.
  • Afstand vanaf Utrecht is ongeveer 920 km.
  • Het skigebied telt zo’n 230 km aan pistes.
  • Elk jaar worden hier de Hahnenkammrennen georganiseerd, de meest uitdagende afdalingswedstrijd uit het wereldbekercircuit.
  • Kitzbühel is één van de weinige skigebieden zonder gletsjer die 200 dagen per jaar geopend is om te skiën.

Ligging

Kitzbühel | Het skigebied

Het skigebied van Kitzbühel is één van de grotere skigebieden in de Oostenrijkse Alpen. Dit skigebied is verbonden met het gebied van Kirchberg en samen bieden de gebieden zo’n 230 km aan pistes. Je vindt hier zowel blauwe, als genoeg rode en zwarte pistes, verbonden door 57 skiliften. Naast het skigebied Kitzbühel-Kirchberg is hier nog een klein skigebied: de Kitzbüheler Horn. Dit is een klein gebied dat te bereiken is met de Hornbahn. Kitzbüheler Horn is niet verbonden met het grote skigebied, waardoor het vrij rustig en overzichtelijk is. Dit maakt het zeer geschikt voor families met kinderen en beginnende skiërs. Daarnaast kunnen freeriders hier ook goed uit de voeten, want je vindt hier een enorm off-piste gebied.

Eén van de populairste afdalingen in het skigebied bij Kitzbühel is natuurlijk de Hahnenkamm-afdaling, de Streif. Sinds 1931 vinden hier elk jaar de Hahnenkammrennen plaats, een spectaculair evenement met drie wedstrijden voor de mannen uit het wereldbekercircuit. De beste skiërs ter wereld strijden in januari om de titel op de super-G, afdaling en slalom, waarvan de afdaling de spectaculairste wedstrijd is. Jaarlijks komen duizenden bezoekers naar Kitzbühel om deze wedstrijden bij te wonen en te zien hoe de skiërs zo snel mogelijk over de finishlijn proberen te komen.

Skiën op een ribbeltjes piste in Kitzbühel

Naast dat het één van de grootste skigebieden in Oostenrijk is, is het ook één van de modernste skigebieden. De afgelopen jaren is er al 280 miljoen euro geïnvesteerd in de bouw van nieuwe liften en het vervangen van de oude liften. Dat zie je ook goed terug in de het gebied, want je vindt er veel nieuwe en moderne liften. Veel hiervan hebben verwarmde en/of nieuwe comfortabele stoelen, of het nou een stoeltjeslift is of een gondel. De komende jaren zal het gebied nog meer tijd en geld investeren om de laatste oude liften in het gebied te vervangen.

Het skigebied heeft niet alleen geïnvesteerd in de bouw van nieuwe liften, ook de sneeuwvoorzieningen zijn de afgelopen jaren verbeterd. Hierdoor kunnen ze nu het skigebed vanaf half oktober al openen voor de eerste fanatieke wintersporters. Half oktober is een deel van het gebied al geopend en afhankelijk van het weer en de hoeveelheid sneeuw openen daarna steeds meer liften in het gebied. De liften blijven hier draaien tot begin mei, wat betekent dat het seizoen in Kitzbühel minimaal 200 dagen duurt. Ze zijn één van de weinige niet-gletsjer skigebieden die zo’n lang seizoen kunnen aanbieden.

Gondellift op de Kitzbüheler Horn in skigebied Kitzbühel en Kirchberg

Het skigebied van Kitzbühel ligt in de Kitzbüheler Alpen. Deze regio bezochten we in december en het was een genoegen om weer even terug te keren naar een deel van deze regio. In de Kitzbüheler Alpen vind je negen skigebieden, waarvan KitzSki, SkiWelt, St. Johann in Tirol, Skicircus, Pillersee – Buchensteinwand en Steinplatte Waidring – Winklmoosbahn de belangrijkste zijn.  Met de Super Ski Card heb je toegang tot alle negen gebieden en kun je gebruik maken van het openbaar vervoer om de andere skigebieden te bereiken. Samen zijn deze negen skigebieden goed voor 2.750 km pistes, waaronder dus 230 km in het skigebied van Kitzbühel.

piste met verse sneeuw in Kitzbühel

Kitzbühel | Extra activiteiten

Kitzbühel is één van de Oostenrijkse dorpen waar je nog zoveel meer kunt doen naast het skiën en snowboarden. Uiteraard zullen wintersporters hier vooral voor de wintersport komen, maar het is echt een aanrader om eens te kijken wat er nog meer te doen is. Dat hebben wij ook gedaan en we werden aangenaam verrast. We vonden een aantal leuke extra activiteiten voor zowel op, als naast de pistes.

Eén van de extra activiteiten die we tijdens het skiën tegenkwamen, was snowtubing. Hierbij glij je in een band de berg af, een soort sleeën dus. Dit kan op meerdere plekken in het skigebied, maar wij deden het op de Kitzbüheler Horn. Hier lag de baan direct naast de piste, dus konden we het tussen de afdalingen door doen. Het was een leuke afwisseling tijdens de skidag en zeker een aanrader voor jong en oud. Dit is één van de activiteiten die van de Kitzbüheler Horn een familievriendelijk skigebied maken.

Snowtubing in Kitzbühel

Niet uniek, maar wel altijd leuk is een rondje op de slee maken. Ook in en in de buurt van Kitzbühel vind je verschillende rodelbanen. Sommigen zijn alleen overdag open, maar er zijn ook een aantal verlichte rodelbanen. Zo kan er ook ’s avonds nog gerodeld worden door de fanatiekelingen die het maximale uit hun skidag willen halen. Daarnaast heeft de rodelbaan op de Gaisberg het keuringsmerk van natuurrodelbaan gekregen. Dat wil zeggen dat er alleen maar natuursneeuw op deze rodelbaan ligt. De natuurrodelbaan is zowel overdag als ’s avonds geopend, zodat iedereen, jong en oud, hier een rondje op de slee kunnen maken.

Wat ook een aanrader is, is alpine curling bij de Schwarzsee. Dit is een soort curling, maar dan net even anders. Een leuke activiteit voor de hele familie of voor een groep vrienden. In de prachtige winterse omgeving probeer je de schijf zo dicht mogelijk bij het middelpunt te gooien. En geloof ons, iedereen doet binnen een paar minuten fanatiek mee! Je vindt deze alpine curlingbaan bij de Schwarzsee, op zo’n 10 minuten rijden vanaf Kitzbühel.

Spelletje op de Schwarzsee in Kitzbühel

In het skigebied Jochberg-Kitzbühel vind je een echt Bären Land. Deze hindernisbaan is een leuk extraatje dat het skigebied heeft voor de kleine skiërs en snowboarders onder ons. Deze hindernisbaan is zo’n 500 meter lang en je vindt hem bij de Bärenbadkogel. Zoals de naam al zegt, staan hier langs het parcours allemaal uit hout gemaakte beren. Hier kunnen kinderen losgaan op kleine hindernissen als een kleine slalom, tunnels en een aantal oefeningen waarbij hun evenwicht getest wordt. Zonder dat ze het doorhebben, verbeteren de kinderen hier hun evenwicht en vaardigheid tijdens het skiën.

In de omgeving van Kitzbühel zijn meer dan genoeg mogelijkheden om een mooie winterwandeling te maken. Met een geldige skipas of een speciaal voetgangersticket kun je met de lift omhoog en kun je daar één van de verschillende wandelroutes kiezen. Er zijn wandelroutes op de Kitzbüheler Horn, rondom de Hahnenkamm-afdaling en in de omgeving van het skigebied Kitzbühel-Kirchberg. De wandelroutes lopen langs afgezette wandelpaden en bieden een panorama-uitzicht op de omgeving. Zo kun je tijdens het wandelen genieten van een prachtig uitzicht op bijvoorbeeld de Wilder Kaiser of de Großglockner.

Winterwandelen in het bos in Kitzbühel

Onze tips

  • Ga een dagje skiën op de Kitzbüheler Horn om even te ontsnappen aan de drukte van het grote skigebied.
  • Doe een potje alpine curling aan de Schwarzsee.
  • Maak eens een prachtige wandeling in de omgeving.
  • Ski op de Streif naar beneden.
  • Ga Alpen Tapas eten bij de Goldene Gams

Skiën in de poeder op de piste in Kitzbühel

60 seconden in Kitzbühel

Voor degene die niet meteen 20 minuten de tijd hebben om de aflevering te bekijken, hebben we een mooie oplossing geregeld. Hieronder zie je namelijk de beelden uit de aflevering, samengevat in een korte video van 60 seconden. Zo krijg je alvast een goede indruk van de volledige aflevering en zie je alvast de mooiste beelden. Natuurlijk laat deze 60 seconde video niet alles zien, dus we raden je zeker aan om de complete aflevering hierboven toch ook nog een keer te bekijken.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in