Piste met ribbels in SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental (Kitzbüheler Alpen in Tirol)

© Skiinformatie.nl

ONDERZOEK: Ribbels op skipiste aanpassen voor veiligere afdaling

Een opmerkelijk onderzoek vanuit Australië toont aan dat de ribbels op de skipiste niet optimaal zijn voor de veiligheid van de wintersporter. Uit het onderzoek van Dr Will Harrison blijkt dat een simpele aanpassing aan de ribbels deze veiligheid kan vergroten.

We kennen ze allemaal, de mooie ribbels van een strak geprepareerde piste. Ik kan maar moeilijk beschrijven hoe fijn het is om als eerste van een piste naar beneden te knallen, zo fijn is het. Maar zijn die ribbels wel zo veilig? Volgens de Australische onderzoeker kan het veiliger.

Lastig te zien

Al jaren worden pistes over de hele wereld geprepareerd. Dit zorgt ervoor dat wij wintersporters ’s ochtends van een vlakke piste kunnen glijden. Door het prepareren van de piste ontstaat het welbekende ribbelpatroon. Juist dat ribbelpatroon kan voor problemen zorgen, bewees Dr Harrison. Tijdens zijn wintersport merkte hij op dat de ribbels slecht te zien waren op een bewolkte dag en daar wilde hij meer onderzoek naar doen.

 

“Het prepareren resulteert in een patroon van parallelle lijnen in de sneeuw. En onderzoekers weten veel over hoe de hersenen deze patronen verwerken. Ik was erin geïnteresseerd of het specifieke ribbelpatroon in het skigebied waar ik skiede het moeilijker maakte om de sneeuw te zien”, aldus Dr Harrison. Na analyse onder verschillende lichtcondities kwam hij erachter dat het moeilijk was om de ribbels te zien op bewolkte dagen. “Dat komt door het gebrek aan contrast, waardoor het voor de hersenen moeilijk wordt om de lijnen, die zo dicht naast elkaar staan, te verwerken.”

Lees ook: Regelmatig skiën is gezond

Voorgestelde oplossing

Naast het aantonen van de problemen met het huidige patroon, heeft Dr Harrison ook een verbetering aangedragen. Hij onderzocht andere patronen om pistes mee te prepareren. Door het gebruik van computermodellen kon hij voorspellen hoe goed de hersenen geprepareerde pistes konden verwerken op een kijkafstand van 10 meter. Hij stelde vast dat andere patronen dan het nu gebruikte patroon mogelijk de zichtbaarheid kunnen verhogen. Dr Harrison: “Ik heb laten zien dat een kleine aanpassing aan het ribbelpatroon in theorie de veiligheid kan vergroten. Nu kijk ik ernaar uit om samen te werken met ingenieurs om het te testen.”

Wij zijn benieuwd hoe onderzoek verder gaat. Zouden we over een paar jaar wellicht andere ribbelpatronen hebben?

Deel dit artikel:
Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in

Waar ben je naar op zoek?

Wonach suchen Sie?