24 UUR IN: Meiringen-Hasliberg

We zijn dit seizoen niet alleen maar onderweg in Oostenrijk. Voor de zesde aflevering van 24 UUR IN gaan we namelijk richting Zwitserland. We bezoeken hier het skigebied Meiringen-Hasliberg, in het Berner Oberland. Sinds een paar jaar is dit kleine skigebied ook onderdeel van de Jungfrau Region, een populaire skiregio in Zwitserland. Er stonden weer een aantal leuke dingen op het programma voor deze aflevering van 24 UUR IN.

Zo bezochten we onder andere het racecentrum in dit skigebied, waar veel jonge talenten trainen om de top van het wedstrijdskiën te halen. Ook zagen we hoe de allerkleinste skiërs hun eerste bochtjes leerden draaien in de skischool van het gebied. 24 UUR IN Meiringen-Hasliberg was zoals altijd genieten en het mooie weer hielp daar zeker bij!

24 UUR IN: Meiringen-Hasliberg | De aflevering

De aflevering van 24 UUR IN Meiringen-Hasliberg is een typisch gevalletje van ‘gelukkig hebben we de beelden nog’. Want wat was deze omgeving ontzettend mooi. Alleen al voor het uitzicht op de Zwitserse Alpen zou je hier een keer heen moeten. We vonden het dan ook zeker geen straf om hier een nieuwe aflevering op te nemen. Het waren weer een paar drukke dagen, maar het was het weer dubbel en dwars waard. Met een strakblauwe lucht, stralende zon en prachtig uitzicht hadden we het tijdens deze aflevering goed voor elkaar.

We begonnen onze dag in het skigebied Meiringen-Hasliberg, een klein skigebied dat sinds een paar jaar bij de Jungfrau Region hoort. Door de grote hoeveelheden sneeuw die er de weken ervoor was gevallen, had het skigebied zelfs een paar ‘bonus’ pistes geprepareerd. Deze pistes staan niet op de pistekaart en worden alleen maar geprepareerd als er echt heel veel sneeuw ligt. Wij hadden dus mazzel, want deze piste is niet elk jaar geopend. Verder bezochten we ook het trainingscentrum voor wedstrijdskiërs en de grote kinderskischool in het gebied.

We sloten de dag af in het dorp Meiringen, met een bezoekje aan onder andere het Hasli-Museum en het Sherlock Holmes-museum. Deze musea zijn zeker aanraders als je in de buurt bent. Het Hasli-Museum laat de geschiedenis van het Haslital zien en Sherlock Holmes-museum vertelt over de verhalen van Sherlock Holmes, die voor een deel ook in het Zwitserse dorp afspelen. Het was dit keer niet alleen genieten, maar ook nog eens een hele leerzame aflevering! Bekijk hem hieronder en geniet mee!

Meiringen-Hasliberg: enkele feiten

  • Vanaf Utrecht zo’n 8,5 uur rijden.
  • Afstand vanaf Utrecht is ongeveer 850 km.
  • Het skigebied telt 60 km pistes en 25 km wandelpaden.
  • Door branden in 1879 en 1891 werd het dorp vrijwel volledig verwoest. Daarom vind je hier weinig authentieke gebouwen.
  • De meringue is hier uitgevonden.
  • Het dorp heeft het wereldrecord voor de grootste meringue in handen.

Ligging

Meiringen-Hasliberg | Het skigebied

Het skigebied Meiringen-Hasliberg telt 60 km aan pistes en zo’n 25 km aan wandelpaden. De pistes worden met elkaar verbonden door 14 liften. Het is een wat kleiner skigebied, maar heeft wel lange afdalingen. Sommige overbruggen maar liefst 1.000 hoogtemeters, iets wat je in sommige grote gebieden niet hebt. Daarnaast heeft dit gebied ook de mogelijkheden om extra pistes te prepareren. In de winters dat er genoeg sneeuw valt, kunnen ze naast de gebruikelijke pistes nog bonus pistes aanleggen. Ook dit is iets wat niet in alle gebieden mogelijk is.

Verder vind je in dit gebied ook een Skirennzentrum. Dit is een trainingscentrum waar talentvolle wedstrijdskiërs trainen om de uiteindelijke top te bereiken. Dit centrum bestaat sinds 2014 en sindsdien komt jong en oud talent hier om uiteindelijk zo goed mogelijk te worden. In het verleden hebben hier al verschillende wedstrijden plaatsgevonden, van de World Cup skicross tot de lokale kampioenschappen slalom en reuzenslalom. Tot op de dag vandaag wordt hier bijna elke dag getraind, door de wereldtop, maar ook door aanstormend talent.

Om de wereldtop te bereiken, moet je al vroeg beginnen met skiën. Veel professionele wedstrijdskiërs staan al vanaf dat ze drie of vier zijn op de ski’s. De basis hebben ze geleerd bij de skischool en vanaf daar zijn ze verder gegroeid. Ook in Meiringen-Hasliberg vind je verschillende skischolen. Het speciale aan de skischolen in Zwitserland is dat ze allemaal op dezelfde manier zijn opgebouwd en lesgeven. Dat betekent dat waar je kind ook les krijgt, de methodische opbouw is hetzelfde in het hele land. Elk kind krijgt bij zijn eerste skiles in Zwitserland een boekje van de skischool waarin zijn niveau wordt bijgehouden. Zo kan hij/zij het jaar daarna in een ander gebied bij de skischool worden ingedeeld bij kinderen van hetzelfde niveau.

Zoals eerder al gezegd, is het skigebied Meiringen-Hasliberg niet heel groot, maar biedt het wel een werelds uitzicht op de omgeving. De skigebieden in Zwitserland staan bekend om hun prachtige omgeving en we kunnen uit eigen ervaring zeggen dat daar niks aan gelogen is. Met uitzicht op bergen als de Jungfrau, de Eiger en de Mönch kunnen de fotofanatiekelingen zich hier helemaal goed uitleven. Naar welke kant je ook kijkt, overal heb je een geweldig uitzicht. Dat is dan ook waarom veel mensen naar dit gebied komen. Niet voor de enorme skigebieden, maar voor de mooie omgeving. Wij kunnen ze geen ongelijk geven na het opnemen van deze video.

Meiringen-Hasliberg | De regio

Het skigebied Meiringen-Hasliberg is sinds een paar jaar onderdeel van de Jungfrau Region. Deze regio bestaat uit vier skigebieden: Grindelwald-Wengen, Grindelwald-First, Mürren-Schilthorn en dus Meiringen-Hasliberg. Het is één van de populairste skiregio’s in Zwitserland en niet alleen onder de Nederlanders. Je vindt hier namelijk vele internationale toeristen. De Jungfrau Region is door de Zwitserse stemmers op de Snowplaza Awards uitgeroepen tot Beste Skigebied van Zwitserland seizoen 2018-2019.

In het skigebied Grindelwald-First werd de eerste stoeltjeslift ter wereld gebouwd, genaamd ‘First’. Inmiddels is deze vervangen door een gondel die je vanuit het dorp naar het gebied Grindelwald-First brengt. De pistes liggen bij mooi weer de hele dag in de zon en bieden uitzicht op de Eiger (3.970 m), Mönch (4.099 m) en Jungfrau (4.158 m). Naast skiën en snowboarden kun je nog veel meer doen in dit kleine gebied. Je vindt hier namelijk de First Glider en First Flieger, twee attracties waarmee je via een kabelbaan over het gebied vliegt. Een echte aanrader voor de adrenaline-zoekers tijdens de wintersport. Daarnaast vind je hier ook de langste rodelbaan van de wereld, van wel 15 km lang! Je neemt eerst de gondel naar First, waarna je nog 2,5 uur naar Faulhorn loopt. Vanaf daar kun je helemaal terug naar het dorp rodelen.

Daarnaast vind je in Grindelwald nog een gondel, de Männlichenbahn GGM, die je naar het skigebied Grindelwald-Wengen brengt. Dit skigebied ligt aan de voet van de Eiger en vanaf hier kun je naar Wengen skiën. Dit dorp staat bekend om het feit dat er bijna geen auto’s rijden, met een treintje word je vanaf Lauterbrunnen omhoog gebracht. Daarnaast worden hier ook jaarlijks de Lauberhornrennen georganiseerd, één van de spectaculairste World Cup afdalingen in het wereldbekercircuit. Kenmerkend voor het gebied Grindelwald-Wengen is de Wengernalpbahn, een treintje dat door het skigebied rijdt en wintersporters vervoert. Je kunt op verschillende punten in het dal of skigebied instappen en wordt met de trein naar een ander punt in het gebied of dal gebracht. De Wengernalpbahn heeft een aftakking, de Jungfraubahn. Deze brengt je naar het hoogste treinstation van Europa op 3.454 meter hoogte, aan de voet van de Jungfrau. Hier vind je naast het hoogste treinstation van Europa ook nog een restaurant met een waanzinnig uitzicht. Dit is zeker een aanrader bij mooi weer!

Aan de andere kant van het dal bij Wengen, vind je het skigebied Mürren-Schilthorn. Dit gebied is vanuit Lauterbrunnen te bereiken door eerst de bus en dan de gondel te pakken of eerst een gondel en daarna het treintje. In dit skigebied kun je vanaf het hoogste punt van de Jungfrau Region skigebied, op 2.970 meter hoogte, naar beneden skiën. Op dit punt vind je ook restaurant Piz Gloria. Dit is een draaiend restaurant boven op de bergtop van de Schilthorn. In 1968/1969 werd dit restaurant gebruikt als decor voor de James Bond film On Her Majesty’s Secret Service. Inmiddels is er een hoop veranderd, maar je vindt er nog steeds een aantal herinneringen aan de film. Vanaf hier loopt de zwarte afdaling naar beneden. Mürren-Schilthorn is een gebied dat wat meer uitdaging biedt. Je vindt hier namelijk meerdere uitdagende zwarte pistes en is daardoor geschikter voor de meer ervaren wintersporters.

Tot slot behoort dus ook Meiringen-Hasliberg tot de Jungfrau Region. Dit gebied is pas later bij de Jungfrau Region gekomen en is niet direct verbonden met de andere gebieden. Dit gebied heeft dan ook een heel ander karakter dan de andere bekende gebieden. Meiringen-Hasliberg is minder populair en daardoor ook een stuk rustiger. De sfeer is het gebied is relaxed en gemoedelijk en het uitzicht is zeker niet minder dan in de andere gebieden in de Jungfrau Region. Het is een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een rustig skigebied in de Zwitserse Alpen.

Onze tips

  • Breng een bezoekje aan het Sherlock Holmes museum. De detective heeft grote avonturen beleefd in Meiringen Hasliberg. Hij zou hier gestorven zijn, maar de schrijver besloot dat het verhaal nog niet afgelopen was en liet zijn leven doorgaan. In het museum kun je de geschiedenis achter het verhaal bekijken.
  • Geniet van een echte meringue. Dit zoete schuimgebak van eiwit en suiker werd voor het eerst gemaakt in Meiringen. Bij de bakkerij Frutiger kun je kiezen uit een enorm aanbod van deze zoete lekkernij.
  • Probeer een typische Zwitserse kaasfondue. Je kunt niet aan Zwitserland denken zonder ook meteen aan kaasfondue te denken. De kaasfondue op de Mägisalp is zeker een aanrader!
  • Natuurlijk is ook rodelen een leuke aanrader. Op woensdagavond is de piste van Mägisalp – Bidmi verlicht en geopend om te rodelen. Pas wel op dat je niet per ongeluk de afslag naar de rode piste neemt. Uit eigen ervaring kunnen wij zeggen dat dat geen goed idee is.

60 seconden in Meiringen-Hasliberg

Om je alvast een goede indruk te geven van onze tijd in Meiringen-Hasliberg, hebben we ook een 60 seconde video voor je gemaakt. Hierin laten we de mooiste beelden zien, zonder alles meteen te verklappen. Dus mocht je niet meteen de tijd hebben om de volledige video te bekijken, is het een aanrader om alvast onderstaande video te kijken. Dan weet je waar je je op kunt verheugen als je tijd genoeg hebt om de hele aflevering te zien! Kijk en geniet mee van de mooiste beelden van 24 UUR IN Meiringen-Hasliberg.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in