Nieuwsalert per mail ontvangen

© Skiinformatie.nl

3 kerstmenu’s in wintersportstijl

Wintersportredacteur

Kerst 2020 zal anders worden dan alle andere jaren. De meeste mensen zullen Kerst dit jaar niet op wintersport, maar thuis vieren. Het is natuurlijk ontzettend balen dat de situatie op dit moment zo is. Toch kunnen we er maar beter het beste van maken. Hoe je wintersport in deze rare tijd toch in huis haalt? Door een compleet kerstdiner in wintersportstijl te serveren natuurlijk!

Voorlopig kunnen we niet genieten van Kaiserschmarrn, Tartiflette, kaasfondue en Apfelstrudel in een knusse berghut. Balen natuurlijk, maar dit betekent niet dat je nog maanden moet wachten om deze overheerlijke wintersportgerechten weer te kunnen eten! Met deze 3 kerstmenu’s in wintersportstijl kan het sneller dan je denkt!

Menu 1: Oostenrijkse Gemütlichkeit

Fan van de Oostenrijkse keuken? Kies dan voor dit menu. Het is wel belangrijk dat je jezelf vooraf niet volpropt met kerstkransjes, toastjes, chips en al dat soort ongein. Dit menu is helemaal Oostenrijks en dus lekker vullend. Na afloop heb je gegarandeerd geen honger meer!

Voorgerecht: Tiroler Gröstl

Een echte Oostenrijkse klassieker als voorgerecht. Wat ooit begon als restjesmaaltijd voor het personeel van hotels en pensions, is inmiddels uitgegroeid tot een landelijke klassieker. De combinatie van een restje rundvlees (ideaal als je dat over hebt van Eerste Kerstdag) met gebakken aardappeltjes, ui en spekjes is hemels. De verse bieslook en het spiegeleitje maken dit gerecht helemaal af. Het recept voor Tiroler Gröstl vind je hier. Maak de porties wel iets kleiner en vervang het kippenei eventueel door een kwartelei.

Hoofdgerecht: Wiener Schnitzel mit Pommes

Het perfecte anti-katermiddel, maar ook een ideaal gerecht tijdens de feestdagen. Terwijl de rest van je vrienden en familie thuis kauwen op een stuk kalkoen, geniet jij van de hemel die Wiener Schnitzel heet. Uiteraard met een berg patat, een klodder mayo en een frisse salade erbij. Heerlijk!

Nagerecht: Apfelstrudel met vanillesaus

Wij eten Apfelstrudel op wintersport het liefst als tussendoortje. Als je er rond een uur of 11 een naar binnen werkt, trek je het gegarandeerd nog een paar uur door en kun je de lunchdrukte vermijden. Officieel is de Apfelstrudel een nagerecht. Helemaal prima, want eigenlijk smaakt een Apfelstrudel altijd. Serveer er zelfgemaakte vanillesaus bij, vanille-ijs of een dot slagroom en je kerstmenu is helemaal compleet!

Menu 2: Dolce Vita & Viva la France

Wat je krijgt als je twee culinaire wintersportlanden combineert in één menu? Een geweldig kerstdiner in wintersportstijl natuurlijk! Dit menu zit vol met wintersportgerechten die iedereen lekker vindt. Staat dit met kerst bij jou op tafel?

Voorgerecht: Spinazie Knödels

Dit gerecht doet qua naam misschien niet direct aan Italië denken. Maar dan ben je vast nog nooit op wintersport geweest in Zuid-Tirol. In skigebieden, zoals Val Gardena en Alta Badia staat dit overheerlijke gerecht veelvuldig op het menu. Vanwege de historie met Oostenrijk geniet je in Zuid-Tirol van het beste uit twee keukens. Spinazie Knödels zijn daar een goed voorbeeld van!

Hoofdgerecht: Tartiflette

Gek op kaas? Dan mag een traditionele Franse Tartiflette niet op jouw kerstmenu ontbreken. Een machtig, maar ontzettend lekker hoofdgerecht met Reblochonkaas, aardappelen en spekjes. Je kunt kiezen voor een grote ovenschaal, maar ook voor meerdere kleine varianten. Zo heeft iedereen een eigen schaaltje voor zich op tafel. Een frisse salade erbij en het hoofdgerecht is compleet!

Nagerecht: Tiramisu

Tot slot een Italiaanse klassieker: Tiramisu. Je kunt kiezen voor de traditionele variant, maar ook voor één van de vele variaties. Bijvoorbeeld met een combinatie van vers fruit en witte chocolade. Wij willen je aanraden er een goed Italiaans kookboek bij te pakken. Dan kan het bijna niet mislukken!

Menu 3: Een reis door de Alpen

Kun je niet kiezen tussen de lekkerste Oostenrijkse, Franse, Italiaanse, Duitse of Zwitserse wintersportgerechten? Maak er een combinatie van! Maak samen met je gezin, partner of gasten een reis door de Alpen met dit laatste menu

Voorgerecht: Rösti

We starten met een fantastisch voorgerecht, namelijk Rösti. Een echte Zwitserse klassieker die je in zo’n beetje elke berghut kunt bestellen. Maak de traditionele variant met kaas en spekjes of ga voor een iets gewaagdere combinatie met gerookte zalm en creme fraiche. Maak de porties wat kleiner, zodat er ruimte blijft voor het hoofd- en nagerecht.

Hoofdgerecht: Croûte au Fromage

Voor het hoofdgerecht reizen we door naar Frankrijk. Croûte au Fromage mag natuurlijk niet op jouw kerstdiner in wintersportstijl ontbreken. Een overheerlijk broodje met wijn en heel veel kaas. Iedereen moet de volgende dag wel even een extra work-out doen, want je skiet de kilo’s er niet meteen weer af.

Nagerecht: Kaiserschmarrn

We eindigen dit menu in Oostenrijk. Van een portie Kaiserschmarrn wordt iedereen blij! Serveer ze warm met een flinke berg poedersuiker. Als je dit recept gebruikt, willen we wedden dat iedereen er nog jaren over napraat!

En wat drinken we erbij?

Tot slot natuurlijk de allerbelangrijkste vraag: Wat drinken we daar nou bij? Een typisch drankje uit de Alpen natuurlijk! Maak een keuze uit de lekkerste wintersportdrankjes of kies voor één van onze recepten of tips:

  • Aperol Spritz: een heerlijk aperitiefje om het kerstdiner mee te beginnen
  • Een flesje Grüner Veltliner of Zweigelt bij het Oostenrijkse menu (TIP: kijk even bij de Lidl, beide wijnen zijn hier erg lekker!)
  • Een Pinot Grigio, Merlot, Bordeaux, Primitivo, prosecco of champagne bij de menu’s met gerechten uit verschillende landen (Wederom een tip om even bij de Lidl te kijken. Lekkere én betaalbare wijnen).
  • Zelfgemaakte Hazelnoot Schnapps: ideaal om het diner mee te eindigen
  • HUGO: een heerlijk aperitiefje bij het Frans/Italiaanse menu. Meng voor 1 glas Hugo 120 ml prosecco, 30 ml vlierbloesemsiroop, 30 ml bruiswater, 5 blaadjes verse munt, een schijfje limoen en 5 ijsblokjes in een groot wijnglas.
  • Jägerbomb: kan het gezelschap wel een oppepper gebruiken? Dan is dit een optie. Op eigen risico natuurlijk ;-).

Wil je nog iets aanpassen in het menu? Check dan even de link hieronder met het overzicht van alle recepten op Skiinformatie.nl.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in