© Skiinformatie.nl

Aperol Spritz: herkomst en interessante feitjes

Een Aperol Spritz hoort erbij op het terras boven op de berg tijdens de wintersport. Dit feloranje drankje is niet meer weg te denken van het terras. Maar waar komt het eigenlijk vandaan? En wist je dat er maar 11% alcohol in het drankje zit? Alle interessante feitjes en de herkomst van Aperol Spritz hebben we in dit artikel voor je op een rijtje gezet.

De herkomst van Aperol Spritz

Aperol is bedacht door twee Italiaanse broers. Luigi en Silvio Barbieri erfden in 1912 het drankbedrijf van hun vader en besloten iets nieuws te introduceren. Het duurde maar liefst zeven jaar voordat de oranje likeur geperfectioneerd was. Sinds 1919 bestaat Aperol en het recept is tot de dag van vandaag niet meer veranderd. Het echte succes van de Aperol kwam pas na de oorlog. Toen had iedereen een fles van het feloranje spul in huis en begon het mixen met mineraalwater en prosecco, zo is de Aperol Spritz ontstaan.

Interessante feitjes over Aperol Spritz

Hoe goed ken jij je favoriete drankje van de wintersport? Deze interessante feitjes zouden je wel eens kunnen verrassen:

1. De naam van het feloranje drankje

Wist je dat Aperol vernoemd is naar het franse woord voor aperitief? Het drankje is namelijk bedoelt als voorafje. Een Aperol hoor je eigenlijk te drinken als een van je eerste drankjes. Dit is ook de reden waarom er relatief weinig alcohol in dit likeur zit, namelijk 11%. Dit is ongeveer hetzelfde als een wit wijntje.

2. Tegenstrijdige ingrediënten in een Aperol Spritz

Weet je eigenlijk wel wat er precies in Aperol zit? Eigenlijk zijn de ingrediënten heel tegenstrijdig, het drankje is namelijk verfrissend en kruidig tegelijkertijd. De broers Barbieri hebben geprobeerd om een recept te creëren die allemaal sterke smaken samenbrengt. In Aperol zit namelijk: zoete en bittere sinaasappels, zure rabarber, enkele geheime kruiden, wortels en specerijen.

3. De Duitse versie van Aperol

Er bestaat ook een Duitse Aperol, deze is iets sterker dan de variant die je misschien gewend bent. Aperol in Duitsland heeft namelijk een alcoholpercentage van 15%. Waarom? Dit is enkel zo omdat het dan beter uitkomt voor de officiële regelgeving. Volgens deze wet worden alcoholische dranken met meer dan 15% vrijgesteld van statiegeld in Duitsland.

4. Spritz: Duits, Oostenrijks of Italiaans?

Nu je weet dat Aperol oorspronkelijk uit Italië komt, ga je er waarschijnlijk ook meteen vanuit dat de herkomst van de term ‘Spritz’ dat ook is. Maar daar zijn de meningen nog over verdeeld. Er wordt vanuit gegaan dat de term ‘Spritz’ is ontstaan in de 19de eeuw tijdens de Oostenrijkse bezetting van het noordoosten van Italië. Omdat soldaten de Italiaanse wijn te sterk vonden, is er toen begonnen met het mixen van wijn en water. Daarbij is de naam ‘Spritz’ afgeleid van het Duitse werkwoord spritzen (sproeien, sproedelen). Dit is een algemeen bekende term in Duitstalige landen, ook voor andere drankjes. Zo is een Spritzer bijvoorbeeld een wijntje met mineraalwater. Maar deze term wordt ook in Italië gebruikt, dus wat nu de officiële herkomst van de Aperol Spritz is, dat mag je zelf invullen.

5. Campari en Aperol van dezelfde firma

Tegenwoordig is de firma Campari eigenaar van het merk Aperol. Een beetje verwarrend, want beide drankjes zijn alcoholisch, oranje en smaken overwegend naar sinaasappel. Het verschil tussen beide bekende drankjes zit in de in kleur en het alcoholpercentage. Campari is iets donkerder en sterker qua alcohol (bijna 28%), in vergelijking tot Aperol.

TIP: zelf Aperol Spritz ijsjes maken

Deel dit artikel:
Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in

Waar ben je naar op zoek?