Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

De 8 lekkerste Zwitserse wintersportgerechten

Wintersportredacteur

Tijdens een wintersport in Zwitserland kun je ontzettend lekker eten. Van gerechten met veel kaas tot heerlijke zoetigheden en natuurlijk de befaamde Zwitserse chocolade. Benieuwd welke je echt eens moet proeven? Van Kaasfondue tot Birchermüesli en Cremeschnitte: dit zijn de 8 lekkerste Zwitserse wintersportgerechten!

De lekkerste Zwitserse wintersportgerechten

Zwitserland is een prachtig land met geweldige wintersportbestemmingen. Van een wintersport in de hoogste stad van Europa, Davos, tot skiën in het onbekende Entlebuch, op grote hoogtes in Saas-Fee of tussen de machtige reuzen van de Jungfrau Region. Kortom: ontzettend veel mogelijkheden. Tussen het skiën door kun je pauzeren in de meest fijne berghutten. Van groots en modern tot knus en ouderwets. Benieuwd welke Zwitserse wintersportgerechten je dan echt moet bestellen? We zetten onze favorieten voor je op een rijtje.

1. Kaasfondue

Gek op kaas? Ga naar Zwitserland! Al is het alleen al om pannen vol kaasfondue naar binnen te werken. Machtig, maar zo lekker! Kaasfondue behoort niet voor niets tot de meest populaire wintersportgerechten van Zwitserland. Het recept is overal anders, dus kun je ze het best in alle restaurants proberen. Lekker dopen in een warme kaasmassa met brood, gekookte aardappeltjes of groenten… Bestaat er iets lekkerders?

2. Rösti, Rösti en nog eens Rösti!

Net zoals kaasfondue staat ook Rösti op bijna alle Zwitserse menukaarten. Een aardappelgerecht gemaakt van geraspte aardappel, die vervolgens als een soort pannenkoek gebakken wordt. Zacht van binnen, krokant van buiten. Rösti is er naturel met een spiegeleitje, met kaas, met spek, met zalm en ga zo maar door. De ideale lunch om weer helemaal op krachten te komen.

Zelf maken? Het recept voor Zwitserse Rösti vind je hier.

3. Raclette

Nog zo’n goddelijk Zwitsers kaasgerecht: Raclette. Oftewel de hemel die gesmolten kaas heet. Tijdens het racletten hangt men een halve ronde kaas in een speciaal apparaat of oven. Iedere keer als de kaas smelt, wordt er een stuk vanaf geschraapt. Dit eet je vervolgens met gekookte aardappelen, vleeswaren, augurkjes en zilveruitjes. Je kunt ook racletten met plakjes Raclettekaas in een soort gourmetstel. Net zo lekker, maar de traditionele variant is wat ons betreft het leukst.

4. Alplermagronen

Alplermagronen, ook wel Alpenmacaroni is een traditioneel gerecht dat is ontstaan tijdens de aanleg van de Gotthardtunnel. Italiaanse arbeiders brachten pasta mee naar Zwitserland en dat won al snel populariteit bij de lokale bevolking. Uiteraard wel met een eigen twist: met aardappelen, spekjes, room, uien en natuurlijk kaas. Een simpele, maar lekkere én voedzame maaltijd.

Zwitserse wintersportgerechten Alplermagronen

5. Birchermüesli

Ontbijten is ontzettend belangrijk tijdens je wintersport. Je moet immers een stevige bodem leggen voor de skidag die komen gaat! In Zwitserland hebben ze daar het ideale ontbijtje voor: Birchermüesli. Rond 1900 ontwikkeld door de Zwitserse arts- en voedingsdeskundige Maximilian Oskar Bircher-Brenner. De muesli die wij hier in Nederland kennen, stamt af van deze man. Birchermüseli is wel net even een ander verhaal. Het ontbijtje wordt gemaakt van met onder andere geraspte appel (vaak ook wortel), noten, citroensap, havermout en melk of yoghurt.

6. Cremeschnitte

Voor lekkere koekjes, taartjes en andere zoetigheden ben je in Zwitserland aan het juiste adres. Stap een bakker of conditorei binnen en de keuze is reuze. Eén van onze favorieten is de Cremeschnitte. Een soort tompoes, maar dan met verschillende laagjes krokant deeg, Zwitserse room (crème suisse) en slagroom. De Apfelstrudel van Zwitserland ;-).

taartjes gebak Zwitserland

7. Chocolade

Zwitserland en chocolade zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als chocoladeliefhebber kun je je hart hier helemaal ophalen. Er zijn ontzettend veel soorten en smaken. Van bekende merken, zoals Toblerone en Lindt tot kleine, soms eeuwenoude chocolatiers. Leuk weetje: er zijn mogelijkheden om zelf iets met chocolade te doen tijdens je wintersport. Wij hebben dit bijvoorbeeld bij Schuh in Interlaken gedaan.

8. Ghacktes und Hörnli

Een echte klassieker onder de Zwitserse wintersportgerechten is Ghacktes und Hörnli (ook Gehacktes/Hacktes und Hörnli). Oftewel: macaroni met gehakt en appelmoes. Het gerecht heeft ergens ver weg iets van spaghetti bolognese, maar is toch ook weer echt 90 graden anders. In ieder geval is het een heerlijke lunch tussen het skiën door!

Lees ook: De 11 lekkerste Oostenrijkse wintersportgerechten

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in