Recept: Spinazie Knödels

Knödels kun je eten in allerlei soorten, maten en smaken. Onze favoriet is toch wel de Spinazie knödel, ook wel Spinatknödel genoemd. Dit hartige gerecht kun je in veel Oostenrijkse en Zuid-Tiroler berghutten bestellen. Helemaal lekker met geraspte parmezaan en gesmolten boter. Natuurlijk smaakt dit gerecht niet alleen lekker in de sneeuw, maar ook in je eigen keuken. Benieuwd hoe je het moet maken? Volg dan dit recept Spinazie Knödels.

Ingrediënten recept Spinazie Knödels

Heb je zin in een uitgebreide lunch of een lekker Alpendiner? Ga dan aan de slag met dit recept Spinazie Knödels. Op wat snij- en hakwerk na, is het recept helemaal niet moeilijk en geniet je binnen een uurtje van deze typische Alpenlekkernij. Dit heb je nodig voor 6 à 7 middelgrote Spinatknödels:

  • 5 afgebakken kaiserbroodjes
  • 125 ml melk
  • 2 eieren
  • 75 gram pittige bergkaas, geraspt (bijvoorbeeld Gruyère of Emmentaler of een mix van beide)
  • 50 gram parmezaanse kaas
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 250 gram spinazie
  • +/- 100 gram paneermeel
  • 100 gram boter
  • 1 el olie
  • Zout en peper naar smaak
  • Klein bosje verse peterselie, fijngehakt

Bereidingswijze Spinazie Knödel

1. Zet een grote koekenpan op het vuur. Verhit 1 el olie en voeg daarna de spinazie toe. Breng op smaak en bak tot alles geslonken is. Schep de spinazie uit de pan en laat uitlekken in een vergiet.

2. Snijd de kaiserbroodjes in kleine blokjes en doe alles in een grote kom. Kluts de eieren en voeg die samen met de melk toe. Breng op smaak met zout en peper en roer door. Zet de kom opzij, zodat alles in kan trekken.

3. Verhit 40 gram boter in een koekenpan. Bak hierin de ui tot deze glazig is. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut mee.

4. De ei en melk zijn nu als het goed is helemaal in het brood getrokken. Voeg nu de bergkaas, spinazie en ui/knoflook toe aan het mengsel. Is de spinazie te grof? Je kunt deze eventueel pureren met de staafmixer. Kneed het mengsel goed door.

5. Voeg nu beetje bij beetje de paneermeel toe. Je wilt ballen kunnen draaien van het deeg en daarvoor moet het niet te nat en niet te droog zijn. Je hebt dus mogelijk niet alle paneermeel nodig, maar misschien ook wel iets meer.

6. Heeft het deeg de juiste consistentie? Dan kun je de ballen gaan draaien. Je kunt kiezen voor het formaat ‘gehaktbal’, maar je kunt ook kleinere Spinazie Knödels maken. Zorg in ieder geval dat je het deeg goed aandrukt, zodat de knödels tijdens het koken niet uit elkaar vallen.

7. Kook de Knödels in ongeveer 5 minuten gaar. Je merkt dat ze gaar zijn als ze boven komen drijven. Smelt ondertussen de resterende boter.

8. Leg de Spinazie Knödels op een bord en serveer met verse peterselie, gesmolten boter en parmezaanse kaas.

Mahlzeit!

Recept Spinazie Knödel

Meer fijne recepten

Zin om je menu uit te breiden met meer lekkere recepten uit de Alpen? We hebben er een aantal op een rijtje gezet.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in