Nieuwsalert per mail ontvangen

Apfelstrudel volgens traditioneel Oostenrijks recept

Wintersportredacteur

Voor velen is het de koning van de Oostenrijkse keuken: de Apfelstrudel. De geur en smaak zijn dan ook niet meer weg te denken uit de bergrestaurant. Tijdens je koffiepauze, lunch of na het skiën, Apfelstrudel kan altijd. Daarom hieronder het traditionele recept, zodat je thuis ook dit lekkere Oostenrijkse gerecht kan maken.

Ingrediënten

Deeg

  • 300 gram meel
  • 1 eetlepel olie
  • Snufje zout
  • 1/8 liter lauwwarm water

Vulling

  • 1,5 kilo appels, geschild en in dunne plakjes gesneden
  • 100 gram rozijnen
  • 50 gram boter
  • 200 gram paneermeel
  • Snufje kaneel
  • 100 gram suiker
  • Citroensap

Overig

  • Voorverwarmde schaal (voor over het deeg)
  • Schone theedoek
  • Bakblik

 

Bereidingswijze

Voordat je begint, verwarm je de oven voor op 200 graden.

Deeg
Leg het meel op het aanrecht en maak er een kuiltje in. Hierin giet je de olie, het water en een snufje zout. Meng alle ingrediënten goed door elkaar en kneed het deeg. Blijf net zo lang kneden tot het een mooi en glad geheel is. Vorm daarna een bal van het deeg en leg deze op een met bloem bestoven aanrecht. Vervolgens smeer je het deeg in met olie en leg je hem onder de voorverwarmde schaal. Laat het deeg ongeveer 20 minuten rusten.

Vulling
Schil de appels, snijd ze in dunne plakjes en besprenkel ze met citroensap. Vervolgens pak je een koekenpan en die verwarm je. In de pan meng je het paneermeel met de boter en de suiker en laat je het goudbruin bakken.

Apfelstrudel
Pak een schone theedoek en leg deze op het aanrecht. Bestuif de theedoek met wat bloem, zodat het deeg niet blijft plakken. Leg het deeg op de theedoek en rek deze net zo lang uit totdat het overal even dun is. Snijd de dikke randen die buiten de theedoek vallen eraf. Verdeel daarna de plakjes appel, rozijnen en het mengsel uit de koekenpan over het deeg. Strooi nog wat kaneel over de vulling en dan is het klaar om opgerold te worden. Met behulp van de theedoek kan je het deeg goed oprollen tot een mooie Apfelstrudel.

Van deeg tot Apfelstrudel

Bakken
Vet het bakblik in met een beetje boter, zodat de Apfelstrudel niet blijft plakken. Leg de rol op het bakblik en plaats deze in het midden van de voorverwarmde oven. Bak de Apfelstrudel voor 20 minuten. Haal de Apfelstrudel uit de oven en smeer deze in met boter en plaats hem weer in de oven. Vervolgens laat je de hem nog 20 minuten bakken.

Serveren
Laat de Apfelstrudel afkoelen en snijd de rol kleine stukken. Bestrooi de Apfelstrudel met wat poedersuiker voor je hem serveert. Je kan hem serveren in combinatie met vanillesaus, slagroom of gewoon zonder saus.

Videorecept

Te lang om te lezen? Bekijk het onderstaande recept en doe het na. Geniet!

Germknödel

De Apfelstrudel is niet het enige populaire gerecht. Ook de Germknödel is favoriet onder de Nederlandse wintersporters. In het artikel hieronder vind je het traditionele recept.

Zo maak je een Germknödel volgens traditioneel recept

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in