Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Schnitzel: herkomst en interessante feitjes

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Hoewel we de woorden: ‘Schnitzel ‘en ‘Oostenrijk’ als één en één bij elkaar optellen, komt dit wintersportgerecht oorspronkelijk toch echt uit Italië. Wist je dat? Over de herkomst van de Schnitzel en nog veel meer interessante feitjes lees je in dit artikel.

Herkomst van de Schnitzel

Zoals ik al even benoemde komt de Schnitzel dus helemaal niet uit Oostenrijk. Er zijn meerdere verhalen over de herkomst van de Schnitzel te vinden op het internet en deze kwam het meest naar voren. Hoewel er geen concrete bewijzen zijn dat dit het officiële verhaal is, klinkt het wel aannemelijk!

De eerste vermelding van de Schnitzel was in 1148. De aartsbisschop van Milaan beschreef een aantal gerechten in een bevel. Als derde gang werd daarin ‘Cotoletta alla Milanese’ genoemd, wij kennen dit als Schnitzel. De Basiliek van Sint-Ambrosius is dus de geboorteplaats van de Schnitzel. Sinds de 16e eeuw bakken Italiaanse chefs al vlees in broodkruim en diverse bronnen melden dat de Schnitzel pas in 1857 in de Oostenrijkse keuken opdook. De legeraanvoerder Josef Radetzky zou de Schnitzel ontdekt hebben, nam het recept mee naar het hof in Wenen en gaf deze aan de keizer. Zo is de Wiener (Weense) Schnitzel geboren.

Interessante feitjes over de Schnitzel

Hoe goed ken jij dit populaire wintersportgerecht?

Zo maak je Wiener Schnitzel volgens traditioneel recept

Kalfs- of varkensvlees?

Van origine wordt de Schnitzel gemaakt van kalfsvlees, pas later werden er ook Schnitzels van varkensvlees gemaakt. Waarom er een tweede soort vlees geïntroduceerd werd? Varkensvlees is een stuk goedkoper dan kalfsvlees. Inmiddels zie je nog veel meer varianten, bijvoorbeeld ook de kipschnitzels. Maar de échte originele Wiener Schnitzel wordt nog altijd gemaakt van kalfsvlees. Alle andere Schnitzels mogen daarom dus officieel ook niet Wiener Schnitzel genoemd worden. Deze heten dan ‘Schnitzel Wiener Art’, wat Schnitzel in Wiener stijl betekent.

Een platte Schnitzel

Om een mooie platte Schnitzel als eindresultaat te krijgen moet je de rand van het vlees insnijden. Maak lang de rand om de drie centimeter een kleine inkeping, voordat je de Schnitzel plat slaat. Zo voorkom je dat je Schnitzel in de pan als een ‘bakje’ opkrult.

Schnitzeldag

Wist je dat het op 9 september officieel Schnitzeldag is? Op deze dag wordt er een eerbetoon gebracht aan het wintersportgerecht. Eet jij op 9 september vanaf nu ook een Schnitzel?

Figlmüller in Wenen

Het restaurant Figlmüller in Wenen staat bekend als dé plek om een Wiener Schnitzel te eten. De keten heeft twee restaurants: Lugeck en Figls. Bestel je hier een Schnitzel dan kun je je voorbereiden op een flinke hap. De goudbruin gebakken stukken vlees zijn even groot als het bord en hebben een diameter van ongeveer 30 centimeter! Al 115 jaar worden hier Wiener Schnitzels geserveerd.

260 miljoen Schnitzels

In Oostenrijk eet men 260 miljoen Schnitzels per jaar, dat zijn meer dan 30 stuks per persoon. Hoeveel zou jij er op krijgen in een jaar?

Frituren of bakken?

Heb jij je Schnitzel het liefst gefrituurd of gebakken? Volgens het officiële recept van de Wiener Schnitzel wordt deze gebakken. Niet in normale boter, maar in Schmalz. Enig idee wat dit is? Het is dierlijk vet. In het Nederlands wordt het ook wel reuzel of smout genoemd.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in