Nieuwsalert per mail ontvangen

Recept: Zo maak je Tiroler Gröstl

Als je naar Tirol gaat dan mag je dit gerecht toch echt niet missen: de Tiroler Gröstl. Dit aardappelgerecht zie je dan ook geregeld langskomen in de berghutten. Dit typisch Oostenrijkse recept is een goed voedende winterse maaltijd die je ook gemakkelijk thuis kan maken.

Geschiedenis

Het recept is ontstaan doordat een aantal koks de restjes van de afgelopen dagen bij elkaar gooide. Dit bleek goed uit te pakken. Inmiddels is het een enorm bekend recept in Oostenrijk en gaat het duizenden keren over de toonbank. Wij eten het bijna elke week wel in de winter, want het is heerlijk. Maar hoe maak je het zelf? We beginnen met de boodschappenlijst.

Ingrediënten

  • 700 gram aardappelen
  • 300 gram spekblokjes
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • bosje peterselie
  • 4 eieren
  • peper
  • zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • boter
  • ½ tl komijnzaad
  • snufje marjolein

Bereiding

Je begint met het schillen van de aardappelen. Vervolgens kook je deze in circa 10 minuten gaar. Snijd de aardappelen vervolgens in plakjes. Hierna kun je de uitjes fijnsnijden. Vervolgens fruit je de uitjes in een grote koekenpan met olie.

Gooi hierna de aardappelschijfjes, een snufje zout, een beetje peper, marjolein en de komijn kruiden erdoor. Meng dit goed door elkaar en voeg tenslotte de spekblokjes eraan toe. Roer dit regelmatig door totdat de aardappelschijfjes mooi bruin zijn gekleurd.

Verhit in een ander koekenpan een klontje boter en bak hierin 4 spiegeleieren. Verdeel het aardappel gerecht over 4 borden en leg er op ieder bord een spiegelei bovenop. Hak de peterselie fijn en strooi die er als finishing touch overheen.

Guten Appetit!

 

Serveertip

Serveer er een lekkere frisse salade bij.

Meer recepten

Heb je na het maken van dit recept zin in nog meer Oostenrijkse specialiteiten. Wij hebben nog veel meer recepten. Wat dacht je van Kaiserschmarrn, Wiener Schnitzel, Cordon Bleu, Zillertaler Krapfen of Topfen Strudel?

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in