Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Recept: zo maak je Tiroler Gröstl

Tiroler Gröstl met spiegelei

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Tiroler Gröstl is het ideale lunchgerecht tijdens een actieve dag op de pistes. Deze traditionele maaltijd is niet alleen voedzaam, maar ook ontzettend lekker. Wil je dit overheerlijke wintersportgerecht zelf klaarmaken? Dat is helemaal niet moeilijk. Duik maar snel de keuken in het ga aan de slag met ons recept voor Tiroler Gröstl!

Tiroler Gröstl, een gerecht met geschiedenis

Voordat we beginnen met koken eerst even een klein stukje geschiedenis over Tiroler Gröstl. Het is namelijk altijd leuk om te weten hoe een gerecht is ontstaan. Van oorsprong is dit populaire aardappelpannetje een restjesmaaltijd. Koks van hotels en pensions kookten vroeger vaak veel te veel eten voor de gasten. Weggooien is zonde en daarom werd er van de restjes een personeelsmaaltijd bereid. Inmiddels is Tiroler Gröstl geen restjesmaaltijd meer, maar een zeer gewaardeerd gerecht. Uiteraard kun je er natuurlijk wel je restjes in opmaken. En het gerecht heet dan wel Tiroler Gröstl, je kunt het tegenwoordig in héél Oostenrijk bestellen. Soms wordt het gerecht ook wel alleen Gröstl of Bauerngröstl genoemd. Een aantal deelstaten hebben zelfs een eigen variant op dit gerecht.

Ingrediënten recept Tiroler Gröstl (2 personen)

Wil jij graag ook aan je eigen keukentafel genieten van een overheerlijk pannetje Tiroler Gröstl? Het recept is ontzettend simpel en binnen een uurtje kun je er al van genieten. Je hebt slechts een paar ingrediënten nodig:

  • 2 varkens schouderkarbonades
  • 200 gram gerookte spekreepjes
  • 2 middelgrote uien, gesnipperd
  • 600 gram aardappelschijfjes
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels boter
  • 25 gram bieslook, fijngesneden
  • 2 eieren
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding

1: Bak eerst de schouderkarbonades. Verhit hiervoor 1 el olie in een koekenpan en zet deze op middelhoog vuur. Kruid de karbonades met zout en peper. Bak om en om tot het vlees goudbruin en gaar is. Haal de karbonades uit de pan en zet ze apart.

2: In de resterende olie kun je de spekjes bakken. Als de spekjes knapperig zijn, voeg je de ui en knoflook toe. Bak tot alles glazig is en de keuken goddelijk ruikt. Snijd ondertussen de schouderkarbonades in blokjes, voeg toe aan dit mengsel en zet het mengsel apart voor later.

3: Nu is het tijd voor de keuze van de dag. Kook je zelf de aardappels of ga je voor kant en klare schijfjes. Mijn tip? Kies voor de tweede optie. Makkelijk én net zo lekker. Verhit 1 el olie en 1 el boter samen in een grote koekenpan. Bak de aardappelschijfjes goudbruin en gaar. Kruid ze met zout en peper.

4: Roer het spekjesmengsel en de bieslook door de gebakken aardappeltjes. Verhit een koekenpan op het vuur en bak hierin twee spiegeleieren. Serveer de Tiroler Gröstl op z’n Oostenrijks, met de twee spiegeleieren er bovenop.

Ook zo’n leuke pan om de Gröstl in te serveren? Die kun je hier bestellen.

Serveertip: met Krautsalat

Tiroler Gröstl is een machtig gerecht dat vraagt om een frisse tegenhanger. Maak er daarom een echte Oostenrijkse Krautsalat bij! Neem 300 gram fijngesneden witte kool (kant en klaar zakje) en voeg daar 1,5 tl karwijzaad, 5 el azijn, 2 el olie en 1,5 el suiker aan toe. Meng alles goed door elkaar en breng het geheel op smaak met zout en peper. Mengen gaat het best met je handen, zodat je alle smaken kunt in masseren. Laat de salade minimaal een half uur staan, het liefst langer. Hoe meer tijd, hoe meer de smaken zich ontwikkelen.

Wintersport recepten Tiroler Gröstl

Meer recepten

Heb je na het maken van dit recept zin in nog meer typische wintersportgerechten? Wij hebben nog veel meer wintersport recepten voor je in de aanbieding! Wat dacht je van Rösti, Croûte au Fromage, Kaiserschmarrn of Apfelstrudel? Alle recepten kun je via de link hieronder bekijken.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in