De geur van een pannetje Käsespätzle ruik je al van ver. Dit machtige Oostenrijkse kaasgerecht is favoriet bij menig wintersporter. Na een ingespannen ochtend op de latten is dit hét medicijn om weer helemaal op kracht te komen. Natuurlijk smaakt dit gerecht het lekkerst in de sneeuw, maar ook in je eigen keuken zet je het binnen mum van tijd op tafel. Volg gewoon dit recept voor Käsespätzle.
Ingrediënten recept Käsespätzle
Käsespätzle, ook wel Kasnocken of Kässpätzle, is een populair kaasgerecht uit Oostenrijk. Iedereen die gek is op kaas, moet het echt een keer bestellen. Bij iedere hap die je neemt, trek je lange kaasdraden uit het pannetje. De kaasgeur doet iedereen om je heen watertanden. Käsespätzle is niet alleen een ideaal lunchgerecht op de piste, maar ook een fijne avondmaaltijd voor aan je eigen keukentafel. Ontzettend machtig, maar oh zo lekker! Zin in? Ga dan direct aan de slag met dit Oostenrijkse recept voor Käsespätzle.
- 250 gram bloem
- 2 eetlepels olie
- 1 snufje nootmuskaat
- 1 snufje kurkuma
- 100 ml bronwater
- 3 eieren
- zout en peper
- 150 gram belegen bergkaas (bijvoorbeeld een mix van Gruyère en Emmentaler
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook
- Bosje peterselie, fijngehakt
- Bosje bieslook, fijngehakt
- Gebakken uitjes, naar smaak
- 1 el boter
- Optioneel: frisse salade
* Dit recept is voor 2 personen
Een Spätzlerasp of vergiet
De basis voor Käsespätzle is natuurlijk de Spätzle. Dit lijkt een beetje op pasta. Je maakt deze pasta met een speciale Spätzlerasp. Dit is een rasp met ronde gaatjes en daarboven een bakje dat je heen en weer kunt schuiven. Bij Bol.com kun de rasp bestellen. Te veel gedoe? Een andere optie is om een vergiet met grote ronde gaatjes te gebruiken. Een Spätzlerasp werkt alleen wel makkelijker.
Koop je Spätzle rasp bij Bol.com!Bereidingswijze Käzespätzle
1. Maak eerst het deeg/beslag. Meng hiervoor bloem, zout, peper, nootmuskaat en kurkuma in een kom. Voeg de eieren en 1 el olie toe en roer alles door. Voeg daarna beetje bij beetje het water toe, zodat er een mooi en egaal beslag ontstaat. Belangrijk is dat dit niet te vloeibaar, maar ook niet te vast wordt. Je hebt dus waarschijnlijk niet al het water nodig! Wees niet te zuinig met het zout. Je wilt geen zoute hap, maar breng de Spätzle wel goed op smaak. Laat het deeg minimaal 15 minuten rusten.
2. Zet ondertussen een grote pan met water op het vuur. Voeg zout toe naar smaak. Zet zodra het water kookt de Spätzlerasp op de pan. Giet het beslag rustig door de rasp in de pan. Doe dit eventueel in tweeën. Zodra de Spätzle boven komt drijven, schep je ze uit de pan en spoel je alles meteen af met koud water.
3. Verhit de boter en 1 el olie in een koekenpan. Fruit de ui en knoflook totdat beide glazig zijn. Voeg nu de Spätzle toe. Bak even mee en roer daarna de kaas erdoor tot alles gesmolten is.
4. Voeg tot slot bijna alle bieslook en peterselie toe. Roer dit door de Käsespätzle. Strooi het laatste restje kruiden er op het laatst overheen ter garnering. Serveer de Käsespätzle met gebakken uitjes en een frisse salade.
Mahlzeit!
Meer lekkere recepten
Wil je aan de slag met meer Oostenrijkse wintersportgerechten? We zetten een aantal recepten voor je op een rijtje.