Nieuwsalert per mail ontvangen

© Skiinformatie.nl

Zo maak je Wiener Schnitzel volgens traditioneel recept

Wintersportredacteur

De Wiener Schnitzel is misschien wel het meest geliefde gerecht uit de Oostenrijkse keuken. Sommige wintersporters kunnen elke dag wel een schnitzel naar binnen werken. Het liefst zo groot mogelijk, lekker krokant en met een flinke lading patat. Heerlijk! Alleen al bij het denken aan dit gerecht loopt het water ons in de mond. Wil je het thuis ook graag eten? Maak dan dit recept voor Wiener Schnitzel!

Lang leve de Wiener Schnitzel!

Een wintersport zonder Wiener Schnitzel is eigenlijk geen wintersport. Het is het ideale redmiddel tegen een flinke kater van de après-ski, maar ook als je gewoon heel erg veel trek hebt. In Oostenrijk zijn ze meestal van gigantisch formaat. Soms zelfs zo groot, dat de schnitzel amper nog op je bord past. Het koosnaampje ‘deurmat’ is dan ook helemaal op z’n plaats. Lang leve de Wiener Schnitzel!

Ingrediënten recept Wiener Schnitzel

Een Wiener Schnitzel is helemaal niet moeilijk om te maken. Dit heb je nodig voor 4 personen.

 • 4 kalfsschnitzels van ongeveer 150 gram per stuk
 • 2 eieren
 • 1 eetlepel melk
 • 200 gram bloem
 • 200 gram paneermeel
 • 2 eetlepels boter
 • 6 eetlepels olie
 • Zout en peper naar smaak
 • Citroen
 • Patat
 • Peterselie

Bereiding Wiener Schnitzel

1. Leg het kalfsvlees tussen twee vellen plastic folie en sla het plat met de gladde kant van een vleeshamer. Als je die niet hebt, kun je ook een steel- of koekenpan gebruiken.

2. Pak drie diepe borden uit de kast. Doe in het eerste bord het paneermeel en in het tweede bord de bloem. In het derde bord kluts je de eieren met 1 eetlepel melk.

3. Breng het vlees op smaak met zout en peper.

4. Nu gaat het paneerproces beginnen. Belangrijk is dat je met twee handen werkt. Eentje voor de droge- en eentje voor de natte ingrediënten. Doe je dit niet, dan wordt het een kliederboel. Werk schnitzel voor schnitzel. Pak de eerste en haal deze eerst door het bloem. Klop het overtollige eraf. Haal de schnitzel daarna door het eimengsel en tot slot door de paneermeel. Zorg dat alle kanten goed bedekt zijn. Druk het paneermeel eventueel nog een beetje aan.

5. Verhit de boter en olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Waarom een combinatie van beide? Smaak! En boter verbrandt snel. Door olie toe te voegen kun je het hoger verhitten. Bak de schnitzels om en om goudbruin, krokant en gaar (+/- 2 minuten per kant). Laat ze daarna even uitlekken op een bord met keukenpapier.

6. Snijd de citroen in partjes, bak de patat en hak de peterselie fijn. Leg de schnitzels op een bord en serveer met peterselie, patat en citroen. Uiteraard mag een flinke klodder mayo of ketchup (of allebei) ook niet ontbreken. En als je hebt, kun je ook de traditionele Preiselbeere compote toevoegen (rode bosbes).

Mahlzeit!

Recept Wiener Schnitzel met patat

Verschil Wiener Schnitzel en Schnitzel Wiener Art

Op veel menukaarten kom je niet alleen Wiener Schnitzel, maar ook Schnitzel Wiener Art tegen. Het verschil zit in het vlees dat is gebruikt. Traditioneel is dat kalfsvlees (Wiener Schnitzel), maar dat is wel duur. Daarom is er ook een variant met varken (Schnitzel Wiener Art). Ook erg lekker! Uiteraard kun je het kalfsvlees in dit recept ook door varkensvlees vervangen.

Lees ook: Hier eet je een XXXL Schnitzel!

Een gerecht met historie

Wat overigens wel leuk is om te weten, is dat de schnitzel officieel helemaal niet uit Oostenrijk komt. Het verhaal gaat dat dit gerecht ooit vanuit Italië in Oostenrijk terecht is gekomen. Italianen maakten deze gepaneerde lekkernij eeuwen geleden al klaar. Wat ons betreft een ode aan beide landen. Dat de Oostenrijkers een lange geschiedenis met het gerecht hebben, blijkt uit deze video van ORF. De opnames dateren uit 1963.

Meer Oostenrijkse gerechten

Houd je niet zo van de Wiener Schnitzel, maar kun je de Oostenrijkse keuken wel waarderen? Er zijn nog veel meer overheerlijke Oostenrijkse wintersportrecepten. We zetten er een aantal voor je op een rijtje.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in