Nieuwsalert per mail ontvangen

© Skiinformatie.nl

Recepten: zo maak je de Franse Tartiflette thuis

Wintersportredacteur

Ga jij deze winter richting de Franse Alpen op wintersport en kun je nou echt niet wachten tot je kunt genieten van een heerlijke Franse tartiflette? Het zonnetje, de sneeuw en de frisse berglucht kunnen we je er helaas niet bij geven, maar het recept van de overheerlijke tartiflette wel. Ga jij het thuis proberen te maken?

Om alvast een beetje in de wintersportsfeer te komen hebben we iedere week een heerlijk recept uit de bergen. Ga lekker aan de tuintafel zitten en doe even je ogen dicht. Je zal merken dat je bijna niet door hebt dat je in de achtertuin zit, in plaats van op het terras bij dat lekkere bergrestaurant.

Tartiflette

De Tartiflette is een typisch Frans gerecht. Heerlijke avondmaal om van te genieten na een dag skiën, of gewoon als lunch. Tijdens de wintersport eet je toch hele avond gerechten rond een uur of 12. Het is een gerecht met aardappels, kaas en spek en is ook heerlijk met een wit wijntje. De kaas die hierin verwerkt is, is de Reblochon kaas. Wil je thuis lekker genieten van dit Franse gerecht, dan kan dat. Het is super makkelijk en zo maak je het!

Weetje: De naam van de kaas komt uit de 13e eeuw. Het is ontstaan doordat de boeren een deel van hun melk moesten afstaan aan de eigenaar van de weide. Voordat de eigenaar kwam om zijn deel op te halen, werden de koeien niet volledig gemolken. Nadat de boer een deel van de melk had afgestaan aan de eigenaar, werden de koeien verder gemolken (re-blocher) en zo is de naam ontstaan. 

Wat heb je nodig?

  • 1 kilo aardappels
  • 5 sjalotjes
  • 300 spekblokjes
  • 25 cl créme fraiche
  • 1 stuk Reblochon
  • peper
  • zout

Hoe maak je het?

  • Kook de aardappels met schil 10 minuten
  • Schil de sjalotjes en snij deze in kleine snippertjes
  • Bak de sjalotsnippers licht aan in een mengsel van olie en boter
  • Voeg de spekblokjes toe en bak deze tot een lichtbruine kleur
  • Schil de aardappels en snij deze in dunne schijfjes ( ongeveer 1 cm )
  • Bak de aardappels in een koekenpan totdat ze krokant zijn
  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Vul een ovenschaal met verschillende lagen van aardappels en spek ( peper en zout toevoegen naar keuze )
  • Giet als topping de créme fraiche erover
  • Zet de schaal 30 minuten in de oven
  • Snij de Reblochon in iets dikkere plakken dan de aardappels en leg deze 15 minuten voor tijd over het mengsel van aardappels, spek en créme fraiche

Serveren

Zet de ovenschaal met je zelfgemaakt Tartiflette op tafel en geniet ervan! Een aanrader is een lekkere witte wijn erbij en je hebt het perfecte avondmaal. Ben je nou helemaal weg van de kaas? Laat dan de créme fraiche eruit, of gebruik iets minder. De créme fraiche vervaagt namelijk een beetje de smaak van de kaas. Natuurlijk kun je zelf ook nog dingen toevoegen zoals ui, champignons of iets anders wat je er graag in wilt hebben.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in