Van sneeuwrijke weken tot recordtemperaturen en vrieskou: deze winter hebben we het allemaal voorbij zien komen. Iedereen herinnert zich wel de groene dalen in februari, maar wat dacht je van het perfecte begin van het skiseizoen en de werkelijk hemelse skiweken in januari en april? We nemen de winter van 2023/2024 nog eens met je door. Van de eerste sneeuw tot de dump in april!
Eerste sneeuw: augustus en september
Op hoogte vielen de eerste sneeuwvlokken al in juli, augustus en september. Hoewel het nog maar een klein laagje was en echt alleen hoog in de bergen, kleurden de webcams wel wit. Vooral op de Kitzsteinhorn en in Ischgl was dit goed te zien. Ook in Zwitserland, Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland vielen er vlokken in augustus op hoogte. Daarna was het tijd voor de eerste sneeuwval in het Finse Levi, daar begon het er eind september al behoorlijk wit uit te zien. De eerste grote weeromslag volgde pas in oktober.
Van nazomer tot herfstachtig in oktober
De weerkaarten lieten midden oktober de eerste grote weeromslag zien. Een koufront was de oorzaak van deze verandering in de temperatuur. De sneeuwgrens daalde voor het eerst onder de 2000 meter en zelfs in Winterberg vielen de eerste vlokken van het seizoen. Het was nog even spannend in Sölden vlak voor de World Cup of deze door kon gaan. Maar, uiteindelijk begon het te sneeuwen. Laagje voor laagje werden de bergen bedekt met sneeuw. Tijdens de laatste dagen van oktober en eerste dagen van november ging het voor het eerst helemaal los in de Alpen. De eerste wintersportdorpen kleurden wit!
Snowvember!
Wauw, begin november lagen de wintersportdorpen voor het eerst bedekt onder een witte deken. Het bleef maar sneeuwen en binnen no-time stegen de sneeuwhoeveelheden op de gletsjers tot twee meter. Vooral in Zwitserland bleef de verse sneeuw zich maar opstapelen. Richting eind november doopten we de maand om tot ‘snowvember’. Wat een begin van het skiseizoen, het bleef maar sneeuwen! Ook eind november kwam er nog eens een flinke laag uit de lucht. Sinds 2005 was er niet zoveel sneeuw gevallen in de maand als nu.
› Zo was het eind november in de Alpen
› Ook Winterberg en Willingen werden steeds witter eind november
Een sneeuwrijke en onstuimige december
December begon met weerwaarschuwingen voor verschillende delen van de Alpen. Er viel veel sneeuw, vooral in de regio’s Zuid-Tirol, Tirol, Opper-Oostenrijk, Trentino en Zuid-Duitsland. De temperaturen waren laag en het werd glad op de wegen. Helaas begon het daarna, zoals wel vaker, te dooien voor Kerst. De laatste dagen van 2023 verliepen zeker niet zonder slag of stoot. De wintersportlanden kregen te maken met een gigantisch stormfront. Storm Zoltan zorgde voor onstuimige dagen met flinke windstoten. Het resultaat: een paar milde kerstdagen, ook in de kerstvakantie was er laaggelegen in onder andere Oostenrijk maar beperkt sneeuw. Hooggelegen kon je wel prima skiën/snowboarden, door alle sneeuw die in november was gevallen.
› Weerchaos vlak voor het nieuwe jaar!
Januari: weer volop sneeuw
Aan het begin van het nieuwe jaar begon het weer kouder te worden en te sneeuwen. Zelfs in Nederland konden we het merken, het werd ijskoud in de nachten en ook overdag bleef het erg koud. Ideaal voor alle wintersporters die in januari op wintersport gingen! Met telkens weer sneeuw en temperaturen tot ver onder het vriespunt was dit een fijne maand voor een wintersport. Ook Winterberg, Willingen en alle andere Duitse skibestemmingen kregen tientallen centimeters verse sneeuw. Pas tegen eind januari werd het milder.
› Zo was het eind januari in Winterberg!
Februari was erg mild
Zoveel sneeuw lag er in de wintersportlanden begin december:
Hoe meer de voorjaarsvakantie dichterbij kwam, hoe milder de temperaturen werden in de Alpenlanden. Dit gold vooral aan de noordkant van de Alpen. De sneeuw die viel, viel vooral op hoogte en het bleef niet koud genoeg voor witte dalen. De sneeuw viel uiteindelijk wel in grote hoeveelheden aan de zuidkant van de Alpen. Aan het einde van februari volgde er een gigantische sneeuwdump in de Zuid-Alpen dankzij een Südstau. Helaas betekent zo’n zuidelijke stroming vaak een föhnwind aan de noordkant en dat was ook dit keer het geval. In februari sneuvelden de eerste warmterecords in Oostenrijk, nog nooit was het zo warm.
Maart: grote temperatuurverschillen
Maart verliep voor de zuidkant van de Alpen heel anders dan voor de noordkant. Waar aan de noordkant de temperaturen mild bleven, kwam de sneeuw met bakken uit de hemel in Italië, Zwitserland en delen van Frankrijk. Richting het einde van het winterseizoen kwamen er nog een paar meters bij op hoogte in deze skigebieden. In Oostenrijk was maart een recordmaand qua temperatuur. Maart was 3,2 graden warmer dan het gemiddelde (gemeten van 1991 tot en met 2021). De hoogste temperaturen werden tot nu gemeten in maart 2017. In 2024 was de gemiddelde temperatuur nog eens 0,4 graden hoger dan toen.
Foto-updates uit maart:
Heel veel sneeuw in april
De afgelopen weken ging de temperatuur op en neer in de wintersportlanden. Er is nog eens onwijs veel sneeuw gevallen en dat nadat de thermometer zelfs al 30 graden aangetikte in Oostenrijk. Vooral afgelopen week was het erg koud (waarschijnlijk heb je dat ook wel in Nederland gemerkt). De sneeuw viel tot in de dalen en het lijkt nog echt diep winters op veel plekken.
Bekijk: diep winterse beelden in april in de wintersportlanden!