Nieuwsalert per mail ontvangen

De 11 lekkerste Oostenrijkse wintersportgerechten

Op wintersport is niet alleen het skiën heel belangrijk, ook een goede maaltijd mag niet ontbreken. We kunnen ons allemaal al verlekkeren op dat typische Oostenrijkse ontbijtje in de ochtend, de heiße choco mit sahne rond een uur of 11 en de uitgebreide lunch in een leuke berghut. Lekker eten en gezellig samen zijn met een groep vrienden of familie. Wat gaan we dit keer eten met de lunch? Ieder land heeft zo haar eigen specialiteiten en daarom hebben wij vandaag de 11 lekkerste Oostenrijkse wintersportgerechten voor je op een rijtje gezet. Welke is jouw favoriet? 

1. Kaiserschmarrn

Ben je in Oostenrijk op wintersport geweest, dan kan het niet zo zijn dat je nog nooit Kaiserschmarrn hebt gegeten. Deze in stukjes gesneden luchtige pannenkoek wordt bereid in grote pannen en geserveerd met appelmoes, poedersuiker en/of vruchtenjam (vaak bessen of pruimen). Kun jij er ook geen genoeg van krijgen? Klik dan hier voor het recept, of neem gewoon wat pakjes van Knorr mee terug uit Oostenrijk!

2. Gulaschsuppe

Denk je eens in; een hele koude dag, waarbij het niet stopt met sneeuwen. Als echte wintersportfan kun je ook van dit soort dagen enorm genieten. Rond lunchtijd ga je opzoek naar een warme berghut om op te drogen en helemaal door te warmen. Wat is er beter om dat te doen met een heerlijke kom warme Gulaschsuppe met brood. Deze kruidige Oostenrijkse soep wordt al jarenlang volgens traditioneel recept bereid en is heerlijke warme smaaksensatie!

goulash

3. Käsespätzle

Om nog even door te gaan in het rijtje machtige hapjes, is Käsespätzle een gerecht dat hier zeker niet aan mag ontbreken. Kaas, kaas en nog eens kaas, afgemaakt met wat gebakken uitjes en bieslook. Denk je eens in, bij iedere hap die je neemt trek je lange draden kaas mee. Kaasliefhebbers opgelet: dit is er echt één voor jullie! Heb jij het ooit voor elkaar gekregen om een heel bord leeg te eten zonder met de rest van de tafel te delen? Zelf maken? Klik dan hier voor het recept.

4. Grillhendl met patat en salade

Ga je dit jaar op wintersport naar Gerlos of Königsleiten? Dan mag je een bezoek aan de Lamarch-Alm (kippenbar) echt niet overslaan. Neem een halve of een hele kip met patat en bestel er voor de gezonde touch een salade bij. Ben je nou niet in de buurt? Niet getreurd, want je vindt de have kip gelukkig ook in andere wintersportgebieden.

halve kip patat salade alpbach

5. Wienerschnitzel mit pommes

Als je rond lunchtijd het terras van een berghut op komt lopen, dan zie je ze al van verre liggen. Schnitzels nog groter dan het bord met een berg patat erbij, een beetje vruchtenjam, een citroentje en een klodder ketchup aan de zijkant. Na afloop moet je wel iets harder skiën om alles weer te verbranden.

schnitzel

6. Tiroler Gröstl

Gebakken aardappeltjes met spekjes of rundvlees, een uitje, verse kruiden en uiteraard een glanzend spiegeleitje. Heel simpel, maar bom vol smaak en ook nog eens erg makkelijk om zelf thuis te maken. Een vullende hap, die wij zeker iedere wintersport weer opnieuw bestellen.

7. Speckplatte

Natuurlijk snappen we dat je tijdens zo’n week wintersporten ook je ‘normale’ bammetje met ham of kaas tussen de middag een beetje begint te missen. Om dit probleem op te lossen ga je gewoon voor een speckplatte, een houten plankje met allerlei soorten hammetjes, speck, kaas, pickles, brood en boter. Het verschilt nog wel per hut hoe uitgebreid het plankje is. Let op: ligt er iets bovenop dat erg veel weg heeft van geraspte kaas? Kom niet in de verleiding, want dit is mierikswortel, een erg scherp goedje dat lijkt op mosterd en wasabi.

speckplatte-eten

8. Curryworst mit pommes

Wij kunnen ons ieder jaar opnieuw verheugen op een goede curryworst met patat. Want zeg nou zelf, wie is er nou niet dol op curry? Lekker slecht, een worst vol currysaus en een berg patat. Ideaal als je het net iets te laat hebt gemaakt in de après-ski de avond ervoor.

curry worst

9. Apfelstrudel

Niet alleen de lunch kunnen we ons nu al verheugen, ook op het pauzemoment rond een uur of 11. Een heiße choco mit sahne en een heerlijk apfelstrudel met vanille saus. Het is dan ook om die reden dat dit typische Oostenrijkse appeltaartje zeker niet in dit lijstje mag ontbreken!

Skiinformatie.nl 

10. Sauerkraut mit bratwurst

Een gezonde variant op de bratwurst met patat, is de bratwurst met sauerkraut. De traditionele worstjes worden hier geserveerd met zuurkool. Niet zoals wij dat hier kennen met een stampotje, maar pure zuurkool. Heel zuur, maar wel erg lekker!

11. Germknödel

Tot slot een Oostenrijkse klassieker die lang niet door iedereen evenveel gewaardeerd wordt. De Germknödel is een deegbol met daarin een soort van zure jam, die overstrooid is met vanillesaus en maanzaad. De een houdt ervan, de ander gruwelt al bij het aanzicht van deze ‘vieze bal met as’.

Foto: Skiinformatie.nl

Wat is jouw Oostenrijkse favoriet? Laat het ons weten!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in