Recept: Goulashsoep

Goulashsoep behoort tot één van de meest populaire soepen onder de wintersporters. Op een koude dag, met veel sneeuw, is het heerlijk opwarmen met een kommetje dampende Goulashsoep. Lekker je handen warmen rond de kom en genieten maar. Natuurlijk smaakt dit gerecht ook thuis erg lekker. Benieuwd hoe je het moet maken? Volg dan dit recept voor Goulashsoep.

Een gerecht met geschiedenis

Goulashsoep is van oorsprong een Hongaars gerecht, dat inmiddels helemaal is ingeburgerd in de Oostenrijkse keuken. Naast de soep bestaat er ook een dikkere variant, die wordt gegeten als stoofschotel met rijst of aardappelen. De traditionele smaak is onder andere afkomstig van het karwijzaad (kummel). Dat kun je al van ver ruiken! Het recept voor Goulashsoep is iets uitgebreider dan dat van bijvoorbeeld Fritatensuppe, maar zeker niet ingewikkeld! Benieuwd hoe je deze overheerlijke soep moet maken?

Ingrediënten recept Goulashsoep

Niks is fijner dan een kom warme Goulashsoep als lunch of diner. Een paar sneetjes brood erbij en je hebt een perfecte maaltijd. Blijft er na het eten nog soep over? Dan kun je die gemakkelijk invriezen voor een later moment. Bijvoorbeeld als lunch op het werk of voor thuis. Ideaal! Deze ingrediënten heb je nodig voor het recept Goulashsoep:

  • 300 gram riblappen
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 100 gram spekjes
  • 3 vastkokende aardappels in blokjes
  • 2 rode paprika’s in blokjes
  • 1 el mild paprikapoeder
  • 1 tl pittig paprikapoeder of cayennepeper
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl kummel (karwijzaad)
  • 1 tl marjolein (marjoraan)
  • Rode peper, fijngehakt
  • 2 el azijn
  • 1 blikje tomatenpuree (zo’n kleintje)
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 2 runderbouillonblokjes
  • 1 liter water
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 el olie
  • 1 el boter
  • Zuurdesembrood voor erbij

* Dit recept is voor 4 personen

Recept Goulashsoep met brood

Bereidingswijze Goulashsoep

1. Zet een grote (braad)pan op middelhoog vuur. Smelt 1 eetlepel boter en voeg daar 1 el olie aan toe. Snijd ondertussen de riblappen in blokjes. Kruid met zout en peper. Zodra de boter en olie heet genoeg zijn, is het tijd om het vlees dicht te schroeien. Dit zorgt voor extra smaak aan het gerecht. Bak de riblappen in twee porties rondom goudbruin. Schep uit de pan en zet apart.

2. Doe in dezelfde pan (met de aanbaksels en resterende olie, smaak!) de spekjes en bak tot ze knapperig beginnen te worden. Voeg dan de ui, knoflook, chilipeper en paprika toe. Bak de groenten glazig.

3. Voeg de kruiden en tomatenpuree toe aan het mengsel en bak ongeveer 1 minuut mee, terwijl je af en toe roert. Doe vervolgens het vlees terug in de pan, inclusief de bouillonblokjes, laurierblaadjes, azijn en tomatenblokjes. Schenk er op het laatst 1 liter water bij.

4. Zet de pan op de kleinste pit en laat alles 2 tot 3 uur zachtjes pruttelen. Proef na 2 uur of de soep op smaak is en het vlees zacht. Voeg eventueel nog wat zout en peper toe. Is het vlees nog niet zacht genoeg? Zet de soep dan nog even een uurtje terug op het vuur. Is dat wel het geval? Doe dan nu de aardappelblokjes in de pan en laat nog een half uur meekoken.

5. Serveer de soep in grote kommen met geroosterd zuurdesembrood. Eventueel kun je het geheel nog iets deftiger maken met een paar takjes verse peterselie.

Mahlzeit!

Nog meer Oostenrijkse recepten

Is Goulashsoep niet helemaal jouw ding of wil je de Oostenrijkse maaltijd nog iets uitbreiden? We hebben nog veel meer lekkere recepten online staan. Wat dacht je van:

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in