Nieuwsalert per mail ontvangen

© Skiinformatie.nl

10 Oostenrijkse Schnaps die je eens moet proberen

Wintersportredacteur

Schnaps is een belangrijk onderdeel van de Oostenrijkse cultuur. Overal krijg je wel zo’n kleine alcoholische versnapering. Bij het restaurant, op visite of in de kroeg. Lekker of niet, iedere wintersporter heeft zich er weleens aan gewaagd. Wat de lekkerste Schnaps zijn voor op wintersport? Lees het hieronder en kom alvast in de après-ski sfeer. Ook ideaal voor de vrijmibo!

Een echte Schnaps is niet zomaar een goedkoop drankje met allerlei onnatuurlijke stoffen erin. Er zit tijd, precisie en geduld in. Als gepassioneerde après-skiër weet je wel raad met zo’n shotje.

De 10 Schnaps die je echt een keer moet proberen

Schnaps horen echt bij de après-ski. Deze kleine, vaak sterke drankjes vallen ieder jaar weer in de smaak bij menig Nederlander en Oostenrijker. Drink je er te veel, dan zul je er wel een goede kater aan overhouden.

1. Haselnuss Schnaps

Een Haselnuss Schnaps is echt een traktatie en bij velen een favoriet. De sterke geur van noten dringt door je neus en je kan niet wachten om het drankje achterover te slaan. Haselnuss Schnaps heeft een volle notensmaak en proeft wat milder. De noten worden geschild en vervolgens gaan ze een speciaal roosterproces door. Bij het fruit wordt voldoende suiker toegevoegd. De drank wordt langzaam gedestilleerd en voor lange tijd gerijpt. Heerlijk voor bij een dessert of kop koffie. Of gewoon na een biertje, dat kan ook altijd.

Haselnuss schnapps

2. Marillen Schnaps

Marillen Schnaps wordt gemaakt van abrikoos. Je komt dit drankje veel tegen in Oostenrijkse skigebieden. De zachte geur van rijpe vruchten met de zoetige details maken dit een subtiel en lekker drankje. Het wordt natuurlijk niet zomaar gemaakt en kost veel tijd. Dompel jezelf onder in een wereld van schnapps.

Vaten met Marillen schnapps

3. Heidelbeer Schnaps

Heidelbeer is een zoete bosbessendrank met een pittige nasmaak. Ben je op zoek naar wat warmte in de besneeuwde bergen, bestel dan dit drankje. Geniet van de sterke fruitaroma met een bloemig tintje. Het oogstseizoen van deze zoete bessen is van juli tot augustus. Men drinkt de Schnaps echter het meest in de wintermaanden.

Een glaasje schnapps drinken

4. Honig Schnaps

Ben je niet zo van de frisse drankjes, maar een echte zoetekauw? Honig Schnaps ruikt zo zoet als dat hij proeft. Het is een redelijk sterk drankje, maar door de zoete elementen kun je hier weleens te laat achter komen. Voor je het weet dans je op de bar met je skischoenen nog aan.

 

5. Williams Schnaps (met peer)

Williams Schnaps is een heel bekend shotje onder de Nederlandse wintersporters. Het wordt dan ook beschouwd als een echte klassieker in het Alpengebied. Deze brandewijn van Williams-Christum-peren heeft een fris smaakje. De perenlikeur heeft een lange pittige nasmaak en kan het beste koud worden gedronken. Trakteer jezelf op een frisse, natuurlijke traktatie van peren. Uiteraard met een peertje erin!

Willi mit birne: perenschnaps

6. Zirben Schnaps

Zirben Schnaps wordt gemaakt van dennenappels. Deze worden in de zomer verzameld en vervolgens gebruikt voor het produceren van de alcoholische versnapering. De dennenappels zorgen voor een kenmerkende en pure dennenappelsmaak. Er wordt als laatste suiker of andere zoete smaken toegevoegd om de zure smaak te verzachten. Wild, puur, sterk en heel toepasselijk voor in de Alpen.

Lees ook: wintersportdrankjes die prima smaken op je eigen terras

7. Meisterwurz Schnaps

Meisterwurz Schnaps hoort echt thuis in de Tiroler bergen. Dit pittige drankje uit het Zillertal heeft een kenmerkende nasmaak die wordt gecreëerd door de wortel van een plant. Deze bevat bitterstoffen, looistoffen en nog een aantal andere elementen die voor een scherp, maar ook subtiele aardse smaak zorgen. Fris, kruidig en sterk. Drink de Schnaps op kamertemperatuur.

Meisterwurz schnapps

8. Himbeer Schnaps

Frambozen Schnaps is vooral populair in Duitsland, maar de Oostenrijkse buren drinken deze Schnaps ook veelvuldig. De zoete frambozen vormen een natuurlijk suikergehalte en daardoor een mild aroma. Verwar dit drankje niet met frambozenlikeur. Hier is geen suiker aan toegevoegd en het alcoholpercentage is hoger. Geniet van een combinatie tussen de eenvoudige zoetigheid van frambozen en intense alcoholsmaak.

9. Preiselbeeren Schnaps

Preiselbeeren kennen veel wintersporters wel. Van deze besjes wordt een compote gemaakt die vaak gegeten wordt bij de Wiener Schnitzel en Kaiserschmarrn. Heb je ook weleens een Preiselbeeren schnapps geprobeerd? De cranberrysmaak is zuur, maar wordt door de suiker en alcohol iets milder gemaakt. Ervaar een winterse smaakexplosie van zoetigheid, zure kenmerken en sterke alcohol.

Schnapps op het terras op wintersport

10. Chili Schnaps

Heet en pittig: Chili Schnaps gaat alleen door de keel van de echte die-hard après-skiër. Het is een sluipmoordenaar in de Alpen, maar toch zijn veel mensen er fan van. De combinatie tussen de droge chilipepers en alcohol vormen een leuk effect. Voor even dan in ieder geval. De chilipepers zijn ondergedompeld in suiker en alcohol. Het is een van de sterkere schnapps in de après-ski, durf jij het aan?

„Zum Wohle und zum Genuss, aber niemals im Überfluss.“

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in