Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

11 tips voor het boeken van je eerste wintersport

Wintersporters op de piste

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Het boeken van je eerste wintersport is natuurlijk een klein feestje. Je gaat immers voor het eerst de mooiste vakantie van het jaar meemaken! Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten bij het boeken. Want, waar wil je eigenlijk heen? De keuze aan skigebieden in de Alpen is enorm. En wat is jullie budget? Hoe gaan jullie richting je bestemming? Het zijn slechts een paar vragen die je moet beantwoorden. Om je op weg te helpen, zetten we hieronder 11 tips voor het boeken van je eerste wintersport op een rijtje.

Of je nu je eerste wintersport gaat boeken met vrienden of familie, er zijn een aantal zaken die je van tevoren moet bespreken. Dit scheelt je straks bij het boeken een hoop tijd en discussies. Benieuwd waar je op moet letten? Lees dan snel verder!

Je eerste wintersport boeken

Je vriendengroep is er eindelijk uit: in plaats van een zonvakantie gaan jullie dit jaar op wintersport! Mega leuk natuurlijk, maar niemand van jullie is ooit op skivakantie geweest. Dus waar begin je dan als je je eerste wintersport gaat boeken? Ten eerste is het handig om bepaalde dingen voor het boeken te bespreken. Denk hierbij aan budget, wanneer jullie gaan, vervoer, welk land en wat voor accommodatie. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten waar je alle informatie kunt vinden over je eerste wintersport. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder een lijstje met vragen en tips die je kunnen helpen bij het boeken van je eerste wintersport.

1. Verzamel de wensen van iedereen uit de groep of familie

Als je met meer mensen op wintersport gaat, heb je met meer wensen rekening te houden. De een wil graag genoeg andere activiteiten naast de pistes, de ander is juist op zoek naar uitbundige après-ski en weer een ander wil niet langer dan 10 uur in de auto zitten. Zorg er daarom voor dat je weet wat iedereen wil en ga in overleg over met welke wensen jullie wel of geen rekening kunnen houden.

2. Lees je in over verschillende bestemmingen en skigebieden

Met de keuze uit 1142 skigebieden in de Alpen, is het lastig om te bepalen waar je moet beginnen. Gelukkig hebben wij en collega-website Snowplaza.nl de nodige artikelen opgesteld die je hierbij kunnen helpen. Hieronder zetten we een aantal handige links voor je op een rijtje.

3. Kies een skigebied met genoeg mogelijkheden voor beginners

Het ene skigebied is meer geschikt voor beginners dan het andere skigebied. Bekijk dus bij het boeken van je eerste wintersport zeker naar de mogelijkheden voor beginners. Zo is het handig om een skigebied uit te zoeken met genoeg blauwe afdalingen en de mogelijkheid om zwarte afdalingen te omzeilen. Ook het soort liften is belangrijk. Als beginner kun je makkelijker met de gondel of stoeltjeslift naar boven dan met een sleeplift. En vergeet ook niet te kijken naar de skischolen in het gebied. Zeker beginners is van groot belang om skilessen te boeken en in sommige gebieden kan dat zelfs in het Nederlands!

beginnende skiër

4. Weet wat je budget is

Laten we eerlijk zijn, wintersport is een dure grap. Je accommodatie, skipas, heen- en terugreis, materiaalhuur… Het kost allemaal geld. Bepaal daarom van tevoren wat jullie budget is, zodat je hier rekening mee kunt houden bij het kiezen van een accommodatie. Bekijk ook de skipasprijzen van de verschillende skigebieden waar jullie tussen twijfelen, zodat je alvast weet wat je hieraan kwijt zal zijn. Daarnaast kun je op verschillende boekingswebsites voor je accommodatie vaak ook filteren op prijs, zodat je de goedkoopste bovenaan hebt staan.

Ook handig: 10 tips om een goedkope wintersport te boeken

5. Denk na over jullie vervoersmogelijkheden

Helemaal als je met een groep vrienden je eerste wintersport gaat boeken, is het handig om eerst te kijken wat jullie vervoersmogelijkheden zijn. Niet iedereen beschikt over een auto, dus de kans bestaat dat jullie met de bus, met de trein of met het vliegtuig op wintersport moeten. In dat geval is het wel zo handig om een skigebied te kiezen dat dicht bij het station of vliegveld ligt.

6. Overleg naar welk land je wilt gaan

Elk Alpenland heeft zo z’n voordelen. Ga je voor de typische Oostenrijkse gezelligheid, de uitgestrekte skigebieden in Frankrijk, de mooiste uitzichten op vierduizenders in Zwitserland of het lekkere eten en perfecte pistes in Italië? Keuzes, keuzes, keuzes. Toch is het wel handig om dit van tevoren te bepalen, zo maak je de zoekopdracht voor jullie bestemming weer een beetje specifieker. Ook budget-wise is het verstandig om hier over na te denken.

Sneeuwzekere skigebieden in Oostenrijk

7. Boek vroeg!

Deze tip is niet alleen handig als je je eerste wintersport gaat boeken, maar eigenlijk altijd. Als je op tijd bent, kun je namelijk nog profiteren van hoge vroegboekkortingen. Deze kunnen oplopen tot ruim € 100,- per persoon, mits je er op tijd bij bent. Een ander voordeel aan vroeg boeken, is dat je nog een ruime keuze aan accommodaties hebt. Zeker als je gebonden bent aan de vakantieweken, zul je zien dat accommodaties snel vol zitten.

8. Bepaal of je een pension, hotel, vakantiehuis of appartement wilt

Ook dit is een gevalletje ‘zoekopdracht specifiek maken’. Elk type accommodatie heeft voor- en nadelen, dus bedenk als je je eerste wintersport gaat boeken wat hierin jullie voorkeur heeft. Een eigen vakantiehuis of chalet kan handig zijn als je met een grote groep op wintersport gaat. Ga je met een klein groepje, dan is een appartement vaak al voldoende en een hotel kan een uitkomst bieden als jullie niet zelf voor het eten willen zorgen. Ook hierbij geldt weer dat je op veel websites kan filteren op het type accommodatie, dat maakt het allemaal net wat makkelijker.

9. Als het kan, boek dan buiten de vakantieweken om

Als je voor de eerste keer op wintersport gaat, wil je er natuurlijk meteen het beste van maken. Geen lange rijen voor de lift, alle ruimte op de piste en geen uitgebreide zoektocht naar een plekje op het terras. Dit kun je op twee manieren doen. Als je aan de vakantieweken vast zit, is het verstandig om een wat minder bekend en groot skigebied op te zoeken. Zit je niet aan de vakantieweken vast, ga dan lekker buiten deze weken om op wintersport. Het is dan niet alleen een stuk rustiger, ook de prijzen liggen vaak lager!

Drukke weken wintersport
Deze taferelen wil je natuurlijk het liefst niet tijdens je vakantie!

10. Boek je skilessen van tevoren

Iedereen weet, zodra je op plaats van bestemming aankomt, moet er een hoop geregeld worden. Skilessen, materiaal, accommodatie, skipassen en ga zo maar door. Een deel hiervan kun je van tevoren al regelen, zodat je je hier geen zorgen meer over hoeft te maken als je eenmaal in de Alpen bent. Zo kun je bijvoorbeeld je skilessen en materiaal van tevoren al online regelen bij CheckYeti. Je kunt hier aangeven waar je heen gaat, of je in het Nederlands les wilt, wat voor soort les, etc. Dat scheelt je al een hoop gedoe op de eerste dagen van je wintersport!

11. Weet de voor- en nadelen van direct boeken of via een reisorganisatie

Boek je je eerste wintersport direct bij de accommodatie of juist via een reisorganisatie? Voor beide opties is wat te zeggen. Als je direct bij de accommodatie boekt, sta je meteen in contact met de eigenaar van het hotel of appartement en kun je zonder ’tussenpersoon’ alles regelen. Het voordeel van boeken via een reisorganisatie, is dat je vaak inclusief skipas boekt. Daarnaast stunten veel reisorganisaties met vroegboekkortingen als je op tijd bent. Vergeet dus ook zeker niet naar deze mogelijkheden te kijken.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in