Nieuwsalert per mail ontvangen

© Skiinformatie.nl

Alles wat je wilt weten over freeriden

Wintersportredacteur

Word jij ook zo blij van een verse laag poedersneeuw? Steeds meer wintersporters kunnen niet wachten om het off-piste terrein in te duiken en te genieten van een unieke afdaling in het maagdelijke sneeuwparadijs. Het gevoel van vrijheid overheerst en dat is waar het allemaal om draait tijdens het freeriden. Maar let op, lawinegevaar loert altijd om de hoek! Wil jij het een keer uitproberen of ben je op zoek naar tips? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over freeriden.

Freeriden: unieke belevenissen in het poederparadijs

Freeriden, ook wel off-piste skiën, is een bijzondere vorm van de traditionele wintersport. Het grote verschil is dat freeriders zich niet op de gemarkeerde pistes begeven, maar in het besneeuwde niemandsland. Freeriders skiën buiten de piste, in het ongerepte, ongecontroleerde en ongezekerde gebied. De letterlijke betekenis van freeriden is ‘vrij rijden’, en dat is ook waar het allemaal om draait bij deze wintersport: vrijheid. De focus ligt vooral op de afdaling. Je kiest zelf een lijn en vervolgens daal je op je eigen creatieve manier van de berg af. Op die manier beleef je keer op keer unieke momenten in het poederparadijs. Alles over freeriden lees je hier.

Freeriden in het ongerepte sneeuwterrein
Freeriden is vrijheid!

Skiroute: tussenstap naar het echte werk

Wil je graag freeriden, maar weet je niet goed hoe je hieraan moet beginnen? Dan is een skiroute de ideale eerste stap richting het echte werk. Veel skigebieden hebben naast freeride-mogelijkheden ook een groot aanbod aan gemarkeerde skiroutes. Die worden niet geprepareerd door pistenbully’s, maar wel gedeeltelijk gecontroleerd door de pistedienst. Op de pistekaart kun je ze gemakkelijk terugvinden. Ski links en rechts van de verschillende skiroutebordjes (zie onderstaande foto) en geniet van je eerste ervaringen in de poedersneeuw. Pas wel op dat je geen tientallen meters naast de bordjes skiet, daar bevind je je namelijk wel in het ‘echte off-piste terrein’.

Het fijne aan een skiroute is dat je een houvast hebt tijdens je afdaling. Er is controle en de kans op lawines is laag. Jammer genoeg hebben we de natuur niet in de hand. Zorg er daarom voor dat je ook tijdens het skiën van een skiroute beschikt over de volledige lawine-uitrusting. Ga daarnaast nooit alleen op pad. Bij voorkeur altijd met een gids of skileraar!

Skiroute in skigebied
Een skiroute herken je aan deze bordjes

Welke uitrusting heb je nodig om te kunnen freeriden?

Freeriden is heel anders dan skiën op de pistes. Daarom is het belangrijk dat je over een speciale freeride-uitrusting beschikt. Freeriden is anders dan simpelweg over de pistes naar beneden glijden. Off-piste is de kwaliteit van de sneeuw heel anders, doordat het nooit wordt aangereden door pistenbully’s. Ook vinden er geen controles op mogelijk lawinegevaar plaats. Allereerst is het verstandig om te kiezen voor een paar freeride ski’s. Deze ski’s zijn speciaal ontwikkeld voor het off-piste skiën. Omdat de kans op lawines altijd aanwezig is, mag je nooit zonder de juiste lawine-uitrusting het off-piste terrein induiken. Hiertoe behoren een lawineschep, lawinesonde, lawinepieper en lawinerugzak (met airbag). Bekijk hier waaruit de lawine-uitrusting nog meer bestaat.

Lawinegevaar

Freeriden is niet zonder risico’s. Je begeeft je namelijk in een gebied waar de sneeuw niet is geprepareerd, gemarkeerd of gecontroleerd. De kans op lawines is dus altijd aanwezig. Zorg er daarom voor dat je nooit alleen het off-piste terrein betreedt en dat je altijd beschikt over de juiste kennis en uitrusting. Zelf raden wij aan om altijd met een gids op pad te gaan. Al helemaal als je geen ervaring hebt. Een gids neemt je niet alleen mee naar de mooiste (veilige) routes, maar kan je ook van alles vertellen over deze vorm van wintersport en de eventuele gevaren.

Check voor je gaat freeriden altijd hoe hoog de kans is op lawines. Dit wordt aangegeven met de lawinegevarenschaal. Deze geeft op een schaal van één tot vijf aan hoe hoog het risico op lawine’s is die dag. De meeste skigebieden verspreiden deze informatie zelf, maar je kunt ook de volgende websites raadplegen:

Bord met waarschuwing lawine
Duik nooit alleen het off-piste paradijs in!

Skigebieden spelen in op de toenemende populariteit

Freeriden wint steeds meer aan populariteit bij wintersporters. Dat gaat niet ongemerkt voorbij in de skigebieden. Veel skigebieden zijn ondertussen voorzien van freeride-mogelijkheden. Sommige skigebieden hebben zelfs speciale zones gecreëerd waar je kunt leren freeriden. Dit terrein wordt niet geprepareerd, maar wel gecontroleerd. Hierdoor kun je op een zo veilig mogelijke manier kennis maken met deze vorm van wintersport.

Droombestemmingen voor freeriders

In het ene skigebied zijn de mogelijkheden voor freeriden net even spectaculairder dan in het andere. Daarom zetten we de meest spectaculaire freeride-bestemmingen in de Alpen voor je op een rijtje.

  • Andermatt, SkiArena Andermatt-Sedrun, Zwitserland
  • Chamonix, Frankrijk
  • La Grave, La Grave – La Meije, Frankrijk
  • Alpe d’Huez, Frankrijk
  • Davos-Klosters, Zwitserland
  • Gressoney, Monte Rosa, Italië
  • La Plagne, Paradiski, Frankrijk
  • Courmayeur, Italië
  • Ski Arlberg, Oostenrijk
  • Tignes-Val-d’Isère, Frankrijk

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in