Nieuwsalert per mail ontvangen

Verkeersboetes in Duitsland: hoe zit het precies?

Tijdens het winterseizoen vertrekken we allemaal massaal naar de Alpen. Het grootste deel van de Nederlandse wintersporters vertrekt dan met de auto richting Oostenrijk. Een flink aantal kilometers wordt dan door Duitsland afgelegd. Echter zie je die flitsers wel eens flitsen. En op het moment dat dit jou overkomt is het te hopen dat de boete meevalt. Hoe zit het precies?

Puntensysteem

Onze Oosterburen hebben speciaal voor buitenlandse automobilisten een strafpuntensysteem ontwikkeld. Je krijgt bij een overtreding naast de boete ook strafpunten. Per delict wordt de ernst bekeken en dan wordt er bepaald of er 1, 2 of 3 strafpunten worden gegeven. Bij 6 of 7 punten ontvang je dan een waarschuwing, maar bij 8 punten krijg je zelfs rijontzegging.

Het vervallen van de punten laat wel even op zich wachten. Het gaat namelijk 2 jaar en 6 maanden duren voordat 1 punt vervalt, als je 3 punten krijgt is dit zelf 10 jaar. Het puntensysteem is dan ook zeker iets om rekening mee te houden als je regelmatig in Duitsland komt.

 

Verkeersboetes in Duitsland

Net als in Nederland zijn er op de Duitse Autobahn genoeg flitsers te vinden. Het is dan ook aan te bevelen om je aan de maximale snelheid te houden.

Mocht je toch geflitst wordt dan kun je meestal binnen 3 weken een bekeuring op de mat verwachten. In enkele gevallen kan dit nog iets langer duren. Echter zijn er ook mensen die hem nooit zullen ontvangen. Als de politie een boete namelijk niet de moeite waard vind, omdat het achterhalen van de gegevens meer kost dan de baten dan laten ze deze nog weleens zitten.

Prijzen

Als je een snelheidsovertreding maakt binnen de bebouwde kom dan mag je in Duitsland dieper in de buidel tasten dan wanneer dit buiten de bebouwde kom gebeurt. Echter zijn de prijzen van de verkeersboetes in Duitsland nog altijd lager dan in Nederland. Waar wij in Nederland voor 10 kilometer per uur te snel binnen de bebouwde kom een bekeuring van € 70,- kunnen verwachten kost deze in Duitsland maar € 15,-. Op de snelweg 30 kilometer per uur te hard kost je in Nederland € 279,- en in Duitsland € 80,-. Dit is dus een fors verschil.

Tijdelijk rijverbod

Wat ook handig is om te weten als je door Duitsland rijdt, is dat je een tijdelijk rijverbod kan krijgen. Als je op de snelweg 41-60 km/u te snel rijdt, krijg je naast de boete 1 maand rijverbod. Rijd je 61-70 km/u te snel, dan wacht je een rijverbod van 2 maanden. Rijd je meer dan 70 km/u te snel, dan mag je 3 maanden niet achter het stuur kruipen. Er hangen echter nog wat andere regeltjes aan vast. Als je vaker gepakt wordt met een kleinere snelheidsovertreding, dan kun je bijvoorbeeld ook een tijdelijk rijverbod krijgen. En met een aanhanger liggen de boetes ook hoger.

Overzicht van boetes

Hieronder enkele boetebedragen van bekende overtredingen. Wil je meer weten over de boetes en regels? Bekijk dan deze website. Daar vind je ook de uitzonderingen op de boetes.

 • Tot 10 km/u te hard op de snelweg in een personenauto: € 10,-
 • Tot 10 km/u te hard binnen de bebouwde kom in een personenauto: € 15,-
 • Eerste keer met alcohol achter het stuur (tussen 0,5 en 1,1 promille): € 500,- en 1 maand rijverbod
 • Tweede keer met alcohol achter het stuur (tussen 0,5 en 1,1 promille): € 1000,- en 3 maanden rijverbod
 • Derde keer met alcohol achter het stuur (tussen 0,5 en 1,1 promille): € 1500,- en 3 maanden rijverbod
 • 1,1 promille of meer in bloed achter het stuur: afname van rijbewijs en geld- of vrijheidsstraf
 • Rood licht meepakken zonder gevaar voor medeweggebruikers: € 90,-
 • Rood licht meepakken met gevaar voor medeweggebruikers: € 200,- en 1 maand rijverbod
 • Geen gordel om: € 30,-
 • Door oranje rijden terwijl je nog zonder gevaar had kunnen stoppen: € 15,-
 • Telefoon gebruiken tijdens het rijden in de auto: € 100,-
 • Telefoon gebruiken tijdens het fietsen: € 55,-

En let op, er kunnen ook nog extra kosten bijkomen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in