Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

De FIS pisteregels, ken jij ze nog?

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

De skiseizoen is in volle gang, dus het is tijd voor een opfriscursus over de pisteregels. Deze zijn opgesteld door de overkoepelende skibond FIS en dat hebben ze niet zonder reden gedaan. FIS heeft de pisteregels opgesteld om het risico op ongelukken te verkleinen. Alle wintersporters zijn verplicht zich aan deze regels te houden. Mocht er een ongeluk gebeuren waarbij kan worden aangetoond dat de veroorzaker zich niet aan één van de regels heeft gehouden, kan hij of zij strafrechtlijk worden vervolgd.

De 10 FIS Pisteregels

Alle skiërs en snowboarders zouden de pisteregels moeten kennen. Helaas blijkt dat in werkelijkheid niet zo te zijn en gebeuren hierdoor nog steeds onnodig ongelukken. Daarom vind je hieronder nog een keer de pisteregels om ze toch nog een keer te oefenen voor je op wintersport gaat.

 1. Houd rekening met anderen
  Iedere wintersporter moet tijdens het skiën of snowboarden rekening houden met de andere mensen op de piste. Hij of zij moet zich zo gedragen dat er geen schade wordt veroorzaakt en dat andere wintersporters niet in gevaar worden gebracht.
 2. Beheers je snelheid en skistijl
  Alle skiërs en snowboarders moeten te allen tijde op tijd kunnen stoppen of uitwijken. Pas daarom je snelheid en skistijl aan op de conditie van de pistes, de weersomstandigheden, de drukte op de piste en je eigen vaardigheid.
 3. Kies een veilig spoor
  Skiërs en snowboarders die van boven komen, moeten hun spoor veilig kiezen. Dat betekent dat ze hiermee geen andere wintersporters in gevaar brengen.
 4. Haal voorzichtig in
  Je mag zowel links als rechts andere mensen inhalen, als je de ander hiermee niet in gevaar brengt. Hou dus voldoende afstand, zodat degene die je inhaalt niet wordt belemmerd tijdens het skiën of snowboarden.
 5. Kijk uit bij oversteken en invoegen
  Mocht je na een stop verder willen skiën of een piste dwars over willen steken, let dan op dat je hierbij jezelf en anderen niet in gevaar brengt. Kijk dus goed naar boven, naar links en naar rechts of het veilig is om weer verder te gaan of over te steken.
 6. Sta niet stil op een onveilige plek
  Om te voorkomen dat er opstoppingen en gevaarlijke situaties ontstaan, is het van groot belang dat je een juiste plek kiest om stil te gaan staan. Ga dus niet op een smalle piste of pad stilstaan. Daarnaast is het ook niet handig om op een onoverzichtelijke plaats stil te gaan staan, zoals net achter een knik in de piste of na een scherpe bocht. Ook stilstaan op een smalle piste is een echte no-go. Als je echt stil moet/wil staan op de piste, dan kun je het beste aan de zijkant van de piste gaan staan, waar je goed zichtbaar bent voor de andere wintersporters.
 7. Klimmen en lopen aan de zijkant van de piste
  Als je omhoog of omlaag wilt lopen over de piste, dien je dit aan de zijkant te doen. Dit geldt zowel voor wandelaars als toerskiërs. Ook skiërs of snowboarders die te voet verder gaan, moeten dit aan de zijkant van de piste doen.
 8. Hou de borden in de gaten
  De borden langs de piste staan er niet voor niets. Iedereen dient deze in de gaten te houden en er rekening mee te houden.
 9. Verleen hulp bij een ongeluk
  In het geval van een ongeluk is iedereen verplicht hulp te verlenen. Dus zie je een ongeluk gebeuren en je kan er naartoe, altijd even doen en vragen of het goed gaat. Gaat het niet goed, verleen dan eerste hulp en schakel de pistedienst in.
 10. Draag altijd een legitimatie bij je
  Iedereen, getuige of slachtoffer, wel of niet verantwoordelijk, moet bij een ongeval zijn identiteit bekend kunnen maken. Zorg er dus voor dat je altijd een legitimatiebewijs bij je hebt.

Naast de vaste pisteregels van de FIS hebben sommige gebieden ook nog eigen regels samengesteld. Deze worden vaak aangegeven bij het begin van een skilift of hangen aan liftpalen. De pisteregels uit je hoofd leren is een kleine moeite en zorgt ervoor dat iedereen een leuke (en veilige) vakantie heeft. Geniet ervan!

Ook handig: dit moet je doen bij een ongeluk op de piste

Door je te houden aan de FIS pisteregels zorg je ervoor dat het zo veilig mogelijk blijft op de pistes. Toch kan het gebeuren dat er een een ongeluk plaatsvindt. Een botsing of valpartij bijvoorbeeld. Volgens de pisteregels ben je dan verplicht te helpen. Maar wat moet je precies doen? In dit blog leggen we je uit hoe je het best kunt handelen bij een ongeluk op de piste.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in