Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

10 dingen die je vroeger op wintersport deed

Wintersport van vroeger

Vandaag de dag lopen we er heel anders bij op de piste. Sla het fotoboek van je ouders of grootouders maar eens open en je kunt een hele leuke variant van zoek de verschillen spelen. Van skiën met een helm was nog absoluut geen sprake en ook op het gebied van mode zijn er grote verschillen. In dit artikel hebben we een aantal dingen die je vroeger op wintersport deed op een rijtje gezet.

1. Je skipas aan een trektouwtje

Wie had hem vroeger niet? Zo’n trektouwtje voor je skipas. Je had ze letterlijk in alle soorten en maten. Met een clipje maakte je de skipas vast en het systeem bevestigde je vervolgens aan je jas, zodat je de skipas bij de poortjes kon scannen. Toch fijn dat de techniek zo vooruit is gegaan. Met de skipas in je zak glijd je zo de lift in. Ideaal!

2. Skiën zonder helm

Een helm is vandaag de dag niet meer van de piste weg te denken. Toch was dit een aantal jaar geleden wel anders. Toen zag je bijna niemand op de piste met een skihelm. Je voelde de wind door je haren gaan of je droeg een muts om je hoofd warm te houden. En als je wel een helm droeg? Dan werd je raar aangekeken!

Skiën zonder helm

3. Skiën op lange, puntige latten

Ski’s zijn de afgelopen jaren flink ontwikkeld en verbeterd. Vroeger gleed iedereen de pistes af op lange, puntige latten van een meter of twee. In 1993 kwam daar dankzij de komst van de carveski verandering in. Deze ski was niet alleen een stuk korter, maar ook wendbaarder. Tegenwoordig kun je ski’s kopen in allerlei soorten en maten. Van all mountain ski’s tot toerski’s en freeride ski’s.

Lees meer over de verschillende soorten ski’s >>>

4. Skiën in foute skipakken

Geef maar toe dat je er vroeger eentje had! Zo’n felgekleurd skipak uit de jaren ’80, waarbij je broek en je jas aan elkaar vast zaten. Toen enorm hip, maar vandaag de dag zien we in dat deze toch wel erg fout waren. Alhoewel zo nu en dan zie je ze nog wel eens op de piste langs komen…

De skipakken waarbij de broek en jas aan elkaar zitten is ook dit jaar weer trending. Dat is gebleken uit de laatste wintersporttrends van 2022/2023!

5. Je droeg een bril met klepjes

Op een zonnige dag wil je natuurlijk niet de hele dag met je goggles op skiën en zet je liever een zonnebril op. Aan de andere kant wil je natuurlijk ook niet dat de wind in je ogen komt. Daarom zijn er tegenwoordig speciale wintersportzonnebrillen. Vroeger was dit een ander verhaal. Toen zaten er klepjes aan de zijkant van de bril, waardoor je een soort pilotenlook kreeg.

6. Je droeg een achterinstap skischoen

In de jaren 80 was de achterinstap skischoen enorm populair. Een skischoen waarbij je de achterkant losmaakt, zodat je er vervolgens gemakkelijk in kunt stappen. Mis je ze? Atomic heeft vorig jaar een skischoen met achterinstap op de markt gebracht.

7. Snowblades

Er is een periode geweest dat je deze korte skietjes overal zag. Op snowblades deden mensen de gaafste trucjes. Springen en rondjes draaien, op deze kleine skietjes kon het allemaal. En dat niet alleen, je kon er ook prima een week op skiën!

8. Monoskiën

Vandaag de dag zie je deze ski eigenlijk niet meer: de monoski. Een brede ski, waarop je beide voeten naast elkaar bevestigt. Anders dan bij snowboarden wijzen je voeten richting de punt van de ski en maak je gebruik van skistokken. Toen het snowboard geïntroduceerd werd, verloor de monoski zijn populariteit.

9. Mutsen tot aan je kont

Herinner je die enorm lange puntmutsen nog? Wij in ieder geval wel! Eentje van fleece of een gebreide muts tot aan je kont. Het kon dan ook niet anders dat je hiermee weleens aan de lift bleef haken…

10. Sneeuwvangers om je broek en skischoen

Er is ook een tijd geweest dat wintersporters gamaschen droegen. Een soort sneeuwvanger die je over je broek en skischoenen deed, zodat er geen sneeuw in je schoen kwam. Welke kleur had die van jou?

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in