Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

De 10 hoogste bergen van Europa

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Wij wintersporters houden ervan. Die hoge bergen die ’s winters bedekt zijn met een dikke laag sneeuw. En vaak geldt, hoe hoger de berg, hoe meer sneeuwzeker het gebied is. De hoogste berg in Europa is de Elbrus in Rusland daarna komt de Mont Blanc in Frankrijk. In dit artikel vind je een overzicht van de 10 hoogste bergen van Europa en wat deze reuzen zo bijzonder maakt.

De 10 hoogste bergen van Europa

Hieronder is te zien welke hoge bergtoppen volgen. Wat opvalt, is dat de meeste bergen die in deze lijst staan, te vinden zijn in Zwitserland en Italië.

Ook interessant: Een vierduizender beklimmen met de 100% Women Peak Challenge

1. De Elbrus || 5642 meter hoog

In Rusland in het Kaukasusgebergte staat de hoogste berg van het werelddeel Europa. De Elbrus ligt op de grens tussen Europa en Azië en daarom is er een discussie waar deze berg nu thuishoort. De hoogste top van 5642 meter hoogte ligt zo’n 20 km ten noorden van de hoofdbergkam van de Kaukasus en daarmee behoort deze berg toch echt tot Europa. De berg ligt in Rusland vlakbij de grens met Georgië. De Elbrus is ontstaan uit een vulkaan die al 2000 jaar niet meer actief is. De berg heeft twee grote toppen, de westpiek is de grootste en ligt dus in Europa, de oostpiek is 5621 meter hoog en behoort tot het werelddeel Azië.

2. De Mont Blanc || 4808 meter hoog

De wereldberoemde Mont Blanc, eigenlijk is er bij de meesten al veel over bekend. De ruige berg bevindt zich in het hart van de Savoie Alpen en voor een deel in Italië. Bestaande uit voornamelijk ijs en firn kan de hoogte van deze berg verschillen tot zo’n anderhalve meter. Toch blijft het een van de hoogste bergen van Europa. Skiën kun je er niet, maar echte waaghalzen nemen de gevaarlijke stap om naar de top te klimmen. Als je deze eenmaal bereikt hebt, voelt het alsof je alles aankunt en niets meer onmogelijk is. Toch kost deze poging jaarlijks nog vele levens. Gevaarlijk, genadeloos en toch extreem mooi. De eerste keer dat de top bereikt werd, was in 1786.

Uitzicht op de Mont Blanc vanaf Les Gets
Hier kun je de Mont Blanc in de verte zien liggen vanuit het Franse Les Gets

3. Dufourspitze || 4634 meter hoog

Zwitserland is in bezit van de meeste hoge bergen van Europa. Ook de berg die de tweede plaats inneemt in deze lijst. De Dufourspitze is 4634 meter hoog en onderdeel van het Monte Rosa-massief. De berg ligt op de grens van Zwitserland en Italië. Bijzonder aan deze berg is de 2000 meter hoge zuidwand. Dit is een loodrechte muur van sneeuw en ijs. De Dufourspitze is ooit vernoemd naar generaal en cartograaf Guillaume-Henri Dufour. De berg werd voor het eerst beklommen in 1855.

Dufourspitze vanaf de Gornergrat in Zermatt
De puntige Dufourspitze links gezien vanaf de Gornergrat in Zermatt

4. Zumsteinspitze || 4563 meter

Ook de nummer drie van deze lijst is onderdeel van het Monte Rosa-massief. De Zumsteinspitze is 4563 meter hoog en ligt niet alleen in Zwitserland, maar ook in Italië. De berg werd in 1820 voor het eerst beklommen en dat was meteen de eerste beklimming in dit massief. Tegenwoordig gaan steeds meer ervaren klimmers de uitdaging aan om de top te bereiken. De beklimming is ‘gemakkelijker’ dan vele andere bergen in dit gebied.

5. Signalkuppe || 4554 meter

Ook de 4554 meter hoge Signalkuppe ligt deels in Zwitserland en Italië. Bijzonder weetje is dat op de top van deze berg de hoogste berghut van Europa staat. De Capanna Regina Margherita is vernoemd naar de Italiaanse koningin Margherita di Savoia. De berg werd voor het eerst beklommen in 1842. Eventueel kun je vanaf deze berg ook verder klimmen naar de Zumsteinspitze.

6. Dom || 4545 meter

Waneer je gaat skiën in het Zwitserse Saas-Fee, dan kun je genieten van het uitzicht op de machtige 4545 meter hoge Dom. Qua vorm heeft de top iets weg van een vleermuis met grote vleugels. De Dom is onderdeel van de Mischabelgroep, het hoogste bergmassief dat geheel in Zwitserland ligt. De pieken van dit massief liggen ontzettend dicht bij elkaar, vandaar ook de naam. Mischabel betekent namelijk hooivork. Overigens kun je vanuit dit skigebied nog meer machtige reuzen spotten.

Dom Saas Fee
De Dom gezien vanuit Saas-Fee

7. Lyskamm || 4527 meter

De Lyskamm, ook wel Silberbast genoemd, is 4527 meter hoog en maakt deel uit van een meer dan één kilometer lange bergkam in de Walliser Alpen. Om de top te bereiken, moet je je wagen aan een ontzettend risicovolle en lastige klim. De in Zwitserland en Italië gelegen berg werd voor het eerst beklommen in 1861. Veel klimmers zijn in de loop der jaren verongelukt tijdens de klim naar de top. Daarom draagt de Lyskamm ook wel de naam ‘Menseneter’.

8. Weisshorn || 4505 meter

Niet ver van de Lyskamm ligt de Weisshorn. De berg ligt in de Walliser Alpen, is 4505 meter hoog en onderdeel van de Weisshorngroep. Hoewel dit niet de hoogste berg van het land is, wordt de top wel gezien als één van de mooiste. De Weisshorn kenmerkt zich door haar witte piramidevorm. Verder biedt de natuur hier prachtige gletsjers en diepe afgronden. De Weisshorn werd voor het eerst beklommen in 1861.

Weisshorn is een van de hoogste bergen van Europa
© Pixabay

9. Täschhorn || 4491 meter

En we blijven wederom in Zwitserland. Dit keer gaan we terug naar de Mischabelgroep. Je vindt hier het kleinere broertje van de Dom, de 4491 meter hoge Täschorn. In lengte kleiner, maar uiteraard niet minder indrukwekkend. Bijzonder aan deze berg zijn de drie opvallende gletsjers die ieder aan een andere kant liggen. In 1862 werd de top voor het eerst bereikt. De klim is pittig en staat te boek als een van de moeilijkste. Eenmaal boven word je getrakteerd op een schitterend uitzicht. Vanaf hier kun je onder andere de vele gletsjers rondom Saas-Fee bewonderen.

10. Matterhorn || 4478 meter

De Matterhorn is niet de grootste, maar wel een van de bekendste bergen in Zwitserland. Je vindt deze machtige Alpenreus in de Walliser Alpen, tussen het Zwitserse Zermatt en het Italiaanse Breuil-Cervinia. De berg is 4478 meter hoog en ontzettend indrukwekkend om te zien.

Zermatt Matterhorn
De iconische Matterhorn vind je in Zermatt

Leuke weetjes

En tot slot hebben we tijdens onze zoektocht naar de hoogste bergen van Europa ook nog een aantal leuke weetjes voor je verzameld. Weet jij er nog meer? Deel het!

  • Er zijn maar liefst 128 bergtoppen in Europa van 4000 meter en hoger.
  • De Großglockner is met een hoogte van 3798 meter de hoogste berg van Oostenrijk.
  • Vanuit Saas-Fee kun je maar liefst 18 vierduizenders spotten.
  • De Mount Everest is met een hoogte van 8848 meter de hoogste berg ter wereld.
  • Ga je met de Gornergratbahn in Zermatt omhoog, dan heb je vanaf de top zicht op maar liefst 29 vierduizenders!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in