Nieuwsalert per mail ontvangen

Wintersport: een terugblik op 2018

Wintersportredacteur

Het einde van het jaar komt steeds dichterbij, de klokt tikt langzaam verder richting 12 uur vanavond. Reden voor ons om eens terug te blikken op het afgelopen bewogen jaar. We hebben extreme weersomstandigheden gezien, leuke nieuwe activiteiten ontdekt, veel vernieuwingen meegemaakt, ons verder ontwikkeld en bizarre nieuwsitems geschreven.

Heel veel sneeuw

Het jaar begon met een winterse storm in Oostenrijk, die de stoeltjesliften flink liet schommelen terwijl de wintersporters nog in de lift zaten. Gelukkig is er hierbij niemand gewond geraakt. Maar 2018 was ook een jaar met heel veel sneeuw. Er viel in januari zoveel sneeuw dat sommige skigebieden onbereikbaar werden. In Hochfügen, Ischgl en St. Anton konden de wintersporters het gebied hierdoor niet verlaten. Wij waren met 24 UUR IN tijdens deze sneeuwval in Montgenèvre en moesten onze auto zoeken om deze vervolgens uit te graven. Ook in mei sneeuwde het nog in de skidorpen bij de Frans-Italiaanse grens.

Originele activiteiten

De pistes werden in 2018 niet alleen voor het skiën gebruikt, maar ook voor andere activiteiten. Een groep skiërs heeft skiën namelijk gecombineerd met voetbal, iets wat niet voor de gemiddelde skiër is weggelegd. Voetbal is niet de enige sport die wordt gecombineerd met skiën. Binnen het freestyle skiën was er namelijk tot 2000 een beweging die zich bezighield met ski-ballet. Iets waar we minder blij mee waren afgelopen jaar was het feit dat een Nederlander de auto heeft gepakt om vervolgens er de piste mee op te rijden.

Vernieuwingen

De skigebieden hebben op het gebied van ontwikkeling ook niet stil gestaan in 2018. Het Amerikaanse skigebied Big Sky Resort was het eerste gebied dat de nieuwste stoeltjeslift van Doppelmayr mocht openen. Het Zwitserse Klein Matterhorn mag zich sinds oktober de gelukkige eigenaar van de hoogste 3S-verbinding noemen. Het hoogste punt van deze lift ligt op bijna 4.000 meter hoogte. Het skigebied Zillertal Arena heeft sinds december een compleet vernieuwde lift. De Larmachbahn in Köningsleiten brengt de wintersporters nu een stuk sneller naar boven.

 

Ongevallen

Helaas was het niet alleen maar positief nieuws wat wij over de liften konden schrijven. Aan het begin van september dit jaar stortte een bergingsgondel namelijk op de gondel van de splinternieuwe Zugspitzbahn. Na hard te hebben gewerkt kon de lift afgelopen weekend toch alsnog open gaan. In maart kregen wij hele bizarre beelden vanuit Georgië doorgestuurd. Een stoeltjeslift was op hol geslagen en slingerde inzittende op hoge snelheid uit de lift. Vanuit het Franse skigebied Chamonix kregen wij in september het bericht door dat het middenstation van de Les Grands Montets gondel in de brand stond. Helaas was dit niet de enige lift die vlam vatte dit jaar. Begin december kregen wij filmpjes van grote rookwolken door vanuit Hochfügen. Het dalstation van de verbindingslift met Hochzillertal stond in de fik. Gelukkig is ook dat weer goed gekomen!

24 UUR IN

Afgelopen jaar hebben wij met 24 UUR IN voor het eerst skigebieden bezocht voor de opnames van onze nieuwe webserie. Wij hebben ervan genoten en we hopen jullie ook. Hier is in oktober ook nog een 24 UUR IN Winter Magazine bijgekomen. Dit tijdschrift kunnen wintersportliefhebbers krijgen bij een bezoek aan SnowWorld en bij De Erkend Wintersportspecialisten. De eerste aflevering van dit seizoen komt in de eerste week van januari online.

Après-ski

Voor veel wintersporters is de wintersport onlosmakelijk verbonden met het après-skiën. En bij het après-skiën horen vaak shotjes van onder andere Jägermeister. De liefhebber die in het Duitse dorp Braunschweig 5.700 flessen Jägermeister stal had waarschijnlijk een groot après-skifeest op de planning staan. Misschien had hij plannen om de Herzal’m te behouden, afgelopen jaar stond deze bekende après-skibar te koop. Een tip vanuit onze kant voor de dief: deze Spotify-lijst bevat de beste après-ski hits aller tijden, zet deze aan en een feestje is gegarandeerd. Wij zetten hem vanavond in ieder geval weer even aan tijdens de jaarwisseling.

Toppers van 2018

Wat er dit jaar het meest gelezen is op de website? Hier de top tien!

  1. Zo moet je flirten tijdens wintersport: 8 tips
  2. Bekende Oostenrijkse après-ski bar te koop
  3. Serfaus, Fiss en Ladis beperkt bereikbaar vanwege aardverschuiving
  4. Storm doet skilift extreem schommelen
  5. 10 nadelen van beter kunnen skiën dan je vrienden
  6. Nederlander rijdt piste op in Gerlos
  7. Extreme regenval sluit Saalbach-Hinterglemm af van buitenwereld
  8. Skilift in Georgië slaat op hol
  9. Dit zijn de beste skigebieden van 2018 volgens Nederlandse wintersporters
  10. Extreem koude voorjaarsvakantie in aantocht

Benieuwd wat er komend jaar allemaal in de wintersportwereld gebeurt? Houd ons in de gaten. Een wintersportief uiteinde gewenst!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in