Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Pixabay

Wintersport recept: Pretzels

Wintersportredacteur

Pretzels kun je op veel plekken bestellen. Niet alleen in Oostenrijk, maar ook in andere Alpenlanden en zelfs buiten Europa. De lekkernij is ontzettend populair als snack, tussendoortje of voor bij de borrel. Wanneer je gezellig staat te après-skiën in een Oostenrijkse paraplubar, zie je altijd wel een rekje met deze zoute broodjes staan. Wil je er ook thuis van genieten? Ga dan aan de slag met dit recept voor Pretzels.

Ingrediënten recept Pretzels

Zelf Pretzels maken is ontzettend leuk. Je moet er een klein beetje geduld voor hebben, maar dan heb je ook wel wat. Dit recept voor Pretzels is helemaal niet moeilijk. De volgende ingrediënten heb je nodig.

  • 500 gram bloem (type 405 of 550) + extra om te bestuiven
  • 15 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 20 gram verse gist
  • 250 milliliter lauwwarme melk
  • 40 gram boter op kamertemperatuur
  • 1 liter warm water
  • 40 gram baksoda
  • Grof zeezout of speciaal Pretzelzout

Hoe maak ik dit recept voor Pretzels?

1. Meng de gist met de melk en roer tot alles is opgelost. Pak een grote kom en doe hierin de bloem, boter, suiker, zout en het mengsel van gist en melk.

2. Roer het mengsel met één hand tot er een deegbal ontstaat. Haal het deeg en de resterende bloem uit de kom, zodat je de rest met twee handen kunt kneden op het aanrecht. Eerst gaat dit nog vrij moeizaam, maar na ongeveer 10 minuten ontstaat er een zacht, soepel en elastisch deeg. Dek dit af met plasticfolie en laat het 15 tot 20 minuten rusten.

3. Maak nu porties van 80 gram. Wees hierin redelijk precies, op die manier zorg je ervoor dat alle Pretzels dezelfde baktijd hebben. Maak van alle deegporties eerst een bolletje. Druk die plat en rol het deeg vervolgens weer op. Leg op een met bloem bestoven aanrecht en laat nog eens 10 minuten rusten.

4. Nu ga je de Pretzels vormen. Professionele bakkers hebben hier een speciale truc voor (zie hier), maar wij gaan je de simpele variant uitleggen. Pak een portie deeg en rol dit uit tot een sliert van +/- 40 cm. Belangrijk is dat je het middelste gedeelte wat dikker houdt. Pak nu de twee uiteinden en slinger die twee keer om elkaar heen. Vouw ze nu terug naar de bolle kant, zodat de traditionele Pretzelvorm ontstaat. Herhaal dit met alle deegporties.

5. Voor de diepbruine kleur meng je het warme water met de baksoda. Roer tot alles goed is opgelost. Dompel de Pretzels nu ongeveer 20 seconden onder en leg ze daarna op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd de bolling in met een scherp mes. Hierdoor ontstaat de inkeping na het bakken. Bestrooi de Pretzels met zout.

6. Bak de Pretzels in een voorverwarmde oven op 220 graden in 15 tot 20 minuten bruin en gaar.

Tip: Pretzels zijn het lekkerst als ze nog een beetje warm zijn. Laat ze dus iets afkoelen en server ze daarna meteen. Je kunt ze zo eten, maar ze zijn ook lekker met wat dips of een beetje roomboter.

Mahlzeit!

Recept Pretzels

Waar komen Pretzels vandaan?

Over de herkomst van de Pretzel gaan best wel wat verhalen. Niet alleen in Oostenrijk en Duitsland kun je ze bestellen, maar ook in veel andere landen. In New York zijn ze zelfs op elke hoek van de straat te koop. Maar waar komen Pretzels nou vandaan? Daarover gaan veel verschillende verhalen. Bijvoorbeeld dat een Hertog uit Bad Urach zijn bakker de opdracht gaf om een product te maken waar de zon drie keer doorheen kon schijnen. Andere verhalen zeggen dat dit recept bedacht is door monniken in Europa, maar of dit nou in Italië, Oostenrijk of Duitsland was is niet duidelijk. Ook zeggen ze dat dit broodje een belangrijke betekenis heeft voor de katholieke kerk. De vorm lijkt op twee handen die een gebed uitvoeren. De gaten staan voor de Vader, Zoon en Heilige geest.

Geen waterdicht verhaal dus. Wat ons betreft geen probleem. Pretzels bestaan en daar zijn we blij mee!

Nog meer wintersport recepten

Uiteraard hebben we nog veel meer lekkere wintersport recepten voor je in de aanbieding. We zetten er een aantal op een rijtje.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in