Nieuwsalert per mail ontvangen

Oostenrijkse recepten: De Pretzel

De pretzel (ook wel bekend als Bretzel) is een herkenbare lekkernij uit Oostenrijk en behoort tot een van de meest bekende Oostenrijkse recepten en snacks. De in een knoop gelegde deegrol smaakt heerlijk na een dag skiën en is ideaal voor een tussendoortje. Om ook in Nederland te kunnen genieten van de pretzel, hebben wij hieronder het recept geformuleerd zodat je ook zelf een pretzel kan maken.  

De Bretzel komt oorspronkelijk uit Beieren waar hij nog steeds veel wordt gegeten op bierfeesten en als lekkernij tussendoor. Met dit Oostenrijkse recept voor de Pretzel kan je 10 Pretzels maken.

Wat heb ik hiervoor nodig?

– 500 gram tarwemeel
– 2 teelepels suiker
– 2 teelepels gist
– 1 eetlepel zout
– 300 ml lauw water
– 200 gram soda
– Zeezout
– Bloem

Ook heb je een grote pan nodig en zo’n anderhalf uur de tijd. De Pretzels zijn het lekkerste als je ze warm eet!

Hoe maak ik een Pretzel?

Los de suiker op met 6 eetlepels water en voeg dit daarna samen met de rest van het water, meel, gist en zout. kneed dit vervolgens samen tot een soepel deeg en laat het voor ongeveer 15 minuten rusten. Bestuif je werkblad met meel, kneed het deeg nog één keer en verdeel het deeg in 10 bolletjes. Rol deze bolletjes uit tot dat ze zo’n 40 centimeter lang zijn en leg de sliert in de vorm van de Pretzel. Zorg ervoor dat alle naden goed aangedrukt zijn. Leg vervolgens een theedoek over de Pretzels en laat ze 20 rijzen. Breng ondertussen twee liter water met soda aan de kook en leg de Pretzels, 1 voor 1, in de pan voor 30 seconden en daarna op de bakplaat. Voordat de Pretzels de oven in gaan is het lekker om ze te bestrijken met geklutst ei en te besprenkelen met grof zeezout. Laat ze even 10 minuten rusten, daarna kunne ze voor 12 minuten in een oven van 200 graden.

Mahlzeit!

Ken jij skigebied Engelberg al in Zwitserland?

Wij bezochten het skigebied!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in