Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Nieuwe regel winterbanden in Duitsland: riskeer geen boete in 2024

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

De regelgeving van winterbanden in Duitsland gaat volgend jaar veranderen. Alle wintersporters die naar of door Duitsland rijden opgelet! Vanaf oktober 2024 zijn alleen nog winterbanden met het Alpine-symbool toegestaan. Dit betekent dat iedereen die winterbanden met alleen een M+S-symbool heeft een boete riskeert.

Winterbandenplicht

’s Winters trekken duizenden wintersporters met de auto naar de skigebieden. Winterbanden zijn dan ook een belangrijk onderdeel van de wintersportuitrusting voor iedereen die met de auto op wintersport gaat. Winterbanden bieden extra grip, veiligheid en rijcomfort tijdens winterse omstandigheden. In Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Italië geldt er zelfs een winterbandenplicht.

Winterbanden zijn in Oostenrijk en Duitsland verplicht tijdens winterse omstandigheden. In Italië zijn winterbanden in sommige gebieden verplicht, als dit met een verkeersbord wordt aangegeven. Voor Zwitserland geldt geen verplichting, maar het wordt wel aangeraden om op winterbanden te rijden. En in Frankrijk zijn winterbanden sinds winter 2021/2022 verplicht in 48 departementen. Rijden zonder winterbanden kan serieuze gevolgen hebben. 

Nieuwe regel in Duitsland

Sommige chauffeurs kiezen voor all-season banden en hiervoor hebben ze in Duitsland een nieuwe regel vanaf 2024. Banden met het M+S-symbool zijn namelijk vanaf oktober 2024 niet meer toegestaan. Je mag bij winterse omstandigheden alleen met banden met het Alpine-symbool (berg en sneeuwvlok) rijden. Banden met alleen het M+S-symbool mochten nog de afgelopen jaren, maar daar komt vanaf 2024 verandering in.

Boete riskeren

Rijd je na oktober 2024 wel nog met banden met het M+S-symbool in plaats van het Alpine-symbool bij winterse omstandigheden, dan kun je een fikse boete verwachten. Hoewel de winterbanden met alleen M+S-symbool al een tijdje niet meer worden verkocht, zie je ze nog wel regelmatig onder auto’s. Heb je nog zulke winterbanden? Ga dan beter op zoek gaan naar een nieuw setje, want de boete kan oplopen tot maximaal € 120,-.

  • Bij ongeschikte banden: € 60,-
  • Bij het hinderen van andere weggebruikers: € 80,-
  • Bij het veroorzaken van gevaar: € 100,-
  • Bij het veroorzaken van een ongeluk: € 120,-

Lees meer over de winterbandenplicht in Oostenrijk, Frankrijk en Italië.

phone_iphone

Volg je ons Whatsapp-kanaal al?

Wil je bericht ontvangen zodra we een belangrijk artikel plaatsen op onze website? Dat kan gaan over verse sneeuw, ontwikkelingen in de wintersportwereld of ander belangrijk nieuws wat te maken heeft met de skigebieden. Super handig, zo mis je niets! Via deze link ga je naar het kanaal en kun je op ‘volg’ klikken ›

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in