Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Winterbanden verplicht in Oostenrijk vanaf 1 november

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Net als elk jaar zijn winterbanden weer verplicht in Oostenrijk vanaf 1 november. Vanaf vandaag is het verplicht om winterbanden onder je auto te hebben bij winterse omstandigheden. Winterse omstandigheden zijn wegen bedenkt met sneeuw, met sneeuwmodder en met ijs. Het rijden bij winterse omstandigheden zonder winterbanden is erg gevaarlijk. Hier lees je alles over de winterbandenplicht in Oostenrijk.

Winterbanden verplicht in Oostenrijk

In de periode 1 november tot 15 april zijn winterbanden verplicht in Oostenrijk. In deze periode kan de temperatuur flink dalen in de bergen en daarom is deze regel ingesteld. De winterbandenplicht geldt voor alle personenauto’s, auto’s met lichte of zware aanhangers, bromfietsen en kleine vrachtwagens (tot 3,5 ton en waar je met een B-rijbewijs in mag rijden).

Waaraan moeten winterbanden voldoen?

De profieldiepte van winterbanden in Oostenrijk moet minimaal 4 mm zijn voor radiaalbanden en 5 mm voor diagonaalbanden om als winterbanden te kunnen worden beschouwd. Dat geldt voor alle vier de banden. Daarnaast is het vereist dat winterbanden het kenmerk M+S hebben, anders gelden ze niet als winterbanden. Afhankelijk van de winterse omstandigheden mag je ook met sneeuwkettingen rijden. Als de wegen volledig bedenkt met sneeuw of ijs zijn dan mag je ook sneeuwkettingen bevestigen op zomerbanden. Echter wanneer de wegen licht bedekt zijn met sneeuw of ijs, is dit verboden en moet je op winterbanden rijden.

Winterbandentest 2023: deze winterbanden komen het beste uit de test

Hoge boetes en aansprakelijkheid bij niet rijden op winterbanden

Met het niet rijden op winterbanden bij winterse omstandigheden riskeer je niet alleen je eigen veiligheid en dat van je mede-weg gebruikers, maar je kunt er ook een fikse boete voor oplopen. Zo variëren de boetes tussen de € 35,- en € 5000,-. Ook is er een grote kans dat je aansprakelijk gesteld wordt als je bij winterse omstandigheden niet op winterbanden rijdt en een ongeval krijgt. Hierbij geldt een omgekeerde bewijslast. Dat betekent dat je schuldig bent en je je eigen onschuld moet aantonen. Dit is iets wat in de praktijk bijna nooit lukt.

Dus, ga in Oostenrijk op pad met winterbanden, zeker tijdens winterse omstandigheden. Ga je binnenkort op vakantie naar Oostenrijk, maar heb je nog geen winterbanden? Ga dan snel naar je dealer of kijk online!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in