Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Winterbandenplicht in Italië: vanaf vandaag geldt de plicht

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Niet alleen in Oostenrijk en Frankrijk, maar ook in Italië is er op bepaalde wegen en snelwegen een verplichting om tijdens het winterseizoen op winterbanden te rijden bij winterse omstandigheden. Wanneer deze periode precies is, waar de winterbandenplicht in Italië geldt en nog meer feitjes die handig zijn om te weten, lees je in dit blog!

Winterbandenplicht in Italië

Vanaf 15 november tot 15 april geldt de winterbandenplicht in Italië bij winterse omstandigheden. Dit geldt voor bepaalde gebieden en op bepaalde wegen. 15 november is de officiële datum, maar als de weersomstandigheden al vroeg in het seizoen koud en onstuimig zijn of het koude seizoen langer duurt, kan de periode voor winterbanden ook vervroegd of verlengd worden. Alle banden met de kenmerking ‘M + S’ worden in Italië beschouwd als winterband.

Uitzondering op de regel

Volgens de ANWB is er in Italië een uitzondering op de winterbandenplicht, dat is namelijk als er sneeuwkettingen in de auto aanwezig zijn. Kies je voor sneeuwkettingen in plaats van winterbanden, dan moet je wel onthouden dat de maximale snelheid dan 50 km/u is.

Waar zijn winterbanden geldig in Italië?

Zodra de plicht geldt kun je de groene of blauwe borden in Italië zien waar je winterbanden of sneeuwkettingen om de auto moet hebben. Op het bord staat: obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo, oftewel: winterbanden of sneeuwkettingen verplicht. De winterbanden moeten dan op alle vier de banden gemonteerd zijn.

Hier moet je opletten in Italië

Streken waar je extra moet opletten als je hier gaat wintersporten zijn deze!

  • In de Aostavallei en andere delen in Zuid-Tirol geldt er zelfs het hele jaar door een winterbandenplicht in Italië bij winterse omstandigheden en (beginnende) sneeuwval. Ook geldt er dan een rijverbod voor motoren en bromfietsen in het gebied.
  • Op de Brenner autobahn (E45/A22) is er tussen Brenner en Affi en de stad Bolzano een winterbandenplicht in Italië van 15 november tot en met 30 april ongeacht de weersomstandigheden.
  • In het Aostadal is er ongeacht de weersomstandigheden een winterbandenplicht in Italië in de periode van 15 oktober tot en met 15 april.

Verbod op winterbanden in de zomer

Ook in de zomer is er een plicht in Italië, dan mag je namelijk juist niet op bepaalde types winterbanden rijden. Dit geldt in de periode van 16 mei tot 14 oktober. Bij elke winterband is er een snelheidslimiet en deze wordt aangegeven door een letter op de band. De banden met letters: L, M, N, P en Q zijn zomers niet toegestaan. Dit zijn de snelheden tussen 120 km/u en 160 km/u. Waarom dit niet mag? De snelheidslimiet van deze banden ligt lager dan die van een gemiddelde auto. Harder rijden dan deze snelheid is gevaarlijk en in de zomer is hier een grotere kans op. Rijd je wel met een van deze winterbanden in de zomer in Italië? Dan kun je een boete riskeren van tussen de ongeveer € 400,- en € 1700,-.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in