Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Winterbanden verplicht in Frankrijk

Winterbanden

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Naast Oostenrijk zijn winterbanden ook verplicht in Frankrijk. Het wetsvoorstel lag er al een tijdje, maar werd in 2019 opnieuw uitgesteld. Sinds 2021 is de kogel door de kerk. Vanaf toen zijn winterbanden of sneeuwkettingen ook in bepaalde Franse berggebieden verplicht. Dit is alles wat je wilt weten over de winterpandenplicht in Frankrijk.

Uitgesteld

Eigenlijk zou de wet, voor het verplicht rijden met winterbanden in bepaalde Franse berggebieden, op 1 november 2019 ingaan. Joël Giraud, een van de parlementariërs, zet zich hier al jaren voor in. Veel bewoners van deze gebieden klagen, omdat het elke keer weer chaos is bij flinke sneeuwval. Met lange files en ongelukken tot gevolg. Nog altijd rijden té veel mensen niet op winterbanden en liggen er vaak al helemaal geen sneeuwkettingen in de achterbak. In 2016 diende men een wetsvoorstel in om winterbanden en/of sneeuwkettingen te verplichten. Het decreet hiervoor was in 2019 eindelijk af, maar werd uiteindelijk toch uitgesteld.

Winterbanden verplicht in Frankrijk vanaf 2021/2022

Gelukkig is er eindelijk goed nieuws voor de geërgerde inwoners, het decreet voor de winterbandenplicht is officieel gepubliceerd. De verplichting geldt sinds 1 november 2021. Daarbij zijn er nog een aantal bijzonderheden. Men spreekt in het decreet over winterbanden óf antislipvoorzieningen. Je mag er dus ook voor kiezen om sneeuwkettingen te dragen op de twee aangedreven autobanden. De Franse winterbandenplicht geldt jaarlijks van 1 november tot 31 maart.

Op deze website zal straks staan om welke wegen het gaat.

Rijd nooit zonder winterbanden en sneeuwkettingen

Of er nu een verplichting voor winterbanden en sneeuwkettingen is in het land waar je doorheen rijdt of niet, we willen je aanraden om nooit zonder op wintersport te gaan. Winterbanden zijn speciaal ontwikkeld voor rijden in winterse omstandigheden. De banden bieden meer grip én rijcomfort. Zomerbanden zijn in dit soort situaties levensgevaarlijk! Vergeet daarnaast ook geen sneeuwkettingen mee te nemen. Bij een flinke dump wil je niet onderaan een bergpas stil komen te staan, omdat je niet meer verder omhoog kunt rijden!

››› Tol in Frankrijk, zo zit het!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in