Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Het is weer bijna tijd om je zomerbanden te wisselen voor winterbanden

Wintersportredacteur

Nu de herfst officieel haar intrede heeft gedaan, betekent het ook dat het alweer bijna tijd is om je zomerbanden voor winterbanden te wisselen. Zelfs als je voorlopig nog niet op wintersport gaat. Maar waarom is zomerbanden wisselen voor winterbanden zo belangrijk? Dat én meer lees je in dit artikel.

Waarom zomerbanden wisselen voor winterbanden?

Winterbanden worden gemaakt van een zachtere rubbersamenstelling (compound) met extra profiel. Het rubber van zomerbanden wordt namelijk hard bij lagere temperaturen, waardoor de banden hun grip op het wegdek en rijcomfort verliezen. Door de samenstelling van het rubber te veranderen, kun je deze eigenschappen aanpassen. Dit is het geval bij winterbanden. Daarnaast beschikken deze banden over extra profiel op het loopoppervlak, waardoor je meer grip hebt op de weg en de remweg korter wordt.

Zomerbanden hebben deze eigenschappen niet. Als je daarop door blijft rijden in de winter, dan kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen.

>>> Uitslag winterbandentest 2020

Waarom is wisselen zo belangrijk?

Winterbanden presteren het best bij temperaturen onder de 7 °C. Die worden doorgaans tussen november en maart regelmatig bereikt. In de Alpen zelfs vaak tot april. Het is dus verstandig om vlak voor of bij aanvang van die periode de zomerbanden te verwisselen voor winterbanden. Maar waarom is dit zo belangrijk? We zetten een aantal punten voor je op een rijtje.

  • Optimaal rijcomfort in de wintermaanden.
  • Winterbanden hebben meer profiel dan zomerbanden. Hierdoor heb je meer grip op het wegdek en is de remweg korter.
  • Veiliger tijdens winterse omstandigheden, zoals een nat, glad, modderig of besneeuwd wegdek.
  • Zomerbanden verliezen de optimale werking bij temperaturen onder de 7 °C.
  • Winterbanden zijn in een aantal wintersportlanden verplicht.

Belangrijk: wissel altijd alle vier de banden!

Winterbanden verplicht in veel landen

Het is niet alleen veel veiliger om in de wintermaanden op winterbanden te rijden, in veel landen is het ook nog eens verplicht. In Oostenrijk en Duitsland moet je verplicht op winterbanden rijden tijdens winterse omstandigheden. In Italië geldt deze plicht alleen in een aantal gebieden. Voor Frankrijk en Zwitserland is er geen officiële winterbandenplicht, maar wel wordt dit streng aangeraden. Ook in Nederland geldt geen officiële winterbandenplicht, maar ook hier wordt het aangeraden.

Wij willen je in ieder geval adviseren om altijd met winterbanden te rijden in de eerder genoemde periode. Meer over de winterbandenplicht lees je hier.

Auto op besneeuwde weg
Rijd nooit zonder winterbanden naar je wintersportbestemming!

Onderzoek: veel mensen wisselen niet

Helaas zijn er nog altijd veel mensen zich niet bewust zijn van de gevaren van het te lang doorrijden op winter- en/of zomerbanden. Afgelopen zomer deed BOVAG hier onderzoek naar. Terwijl we toen midden in een hittegolf zaten, stond bijna een half miljoen Nederlanderse auto’s nog op winterbanden. Ook andersom gebeurt dit nog te vaak. Veel Nederlanders rijden rustig op zomerbanden naar de skigebieden. Levensgevaarlijk.

Niet vergeten: sneeuwkettingen

Naast winterbanden zijn ook sneeuwkettingen onmisbaar als je met de auto op wintersport gaat. Tijdens winterse omstandigheden, zoals sneeuw en ijs, bieden sneeuwkettingen nog meer grip op het wegdek. Daarnaast ben je in een aantal landen verplicht om op sneeuwkettingen te rijden als dit wordt aangegeven.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in