Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Nederlanders slecht voorbereid op wintersport

Wintersportredacteur

Ieder jaar trekken ruim 1 miljoen Nederlanders naar de Alpen voor een welverdiende wintersportvakantie. De meerderheid (ruim 85%) gaat met de auto. Ondanks de vele waarschuwingen over sneeuwkettingen, winterbanden en attributen die je verplicht mee moet nemen in de auto, gaat het merendeel van de Nederlandse wintersporters slecht voorbereid op wintersport.

Geen sneeuwkettingen of winterbanden

In opdracht van BOVAG heeft marktonderzoekbureau Markteffect onderzoek gedaan naar het gebruik van sneeuwkettingen onder Nederlandse wintersporters die dit seizoen op wintersport gaan. 1 op de 7 wintersporters neemt geen sneeuwkettingen mee naar de skigebieden. Wanneer je een kleine rekensom maakt met die 1 miljoen wintersporters, dan komt dat neer op o’n 120.000 mensen.

Een ander schokkend feit dat uit het onderzoek naar voren is gekomen, is dat maar liefst 6% (50.000 mensen) zonder winterbanden op reis gaat. Onbegrijpelijk en onverstandig. Je kunt een flinke boete krijgen als je geen winterbanden hebt in landen waar dit verplicht is. Raak je bij een ongeluk betrokken zonder winterbanden, dan kun jij aansprakelijk worden gesteld voor de totale schade.

Slecht voorbereid op wintersport

Van de mensen die wel kettingen meenemen op wintersport, weet maar liefst 21% (+/- 160.000 mensen) niet hoe je deze om moet leggen. Daarnaast twijfelen ze of de maat van de kettingen wel echt geschikt is voor de banden. Onverstandig, want als je wel ineens in een situatie terecht komt waarbij je sneeuwkettingen moet omleggen, wil je niet voor verassingen komen te staan. Ook geven veel wintersporters (33%) aan geen idee te hebben of het profiel van de winterbanden nog wel oké is en wat de tekentjes op de banden betekenen. BOVAG adviseert daarom altijd voor vertrek even langs de garage te gaan voor een kleine inspectie. Voeg daar gerust een winterbeurt aan toe, want de auto krijgt op wintersport met heel andere omstandigheden te maken dan thuis.

Tips voor het gebruik van sneeuwkettingen

Flinke boetes

Wintersporters die zonder sneeuwkettingen of winterbanden op wintersport gaan, riskeren flinke boetes. In Oostenrijk wordt met een blauw bord aangegeven of het gebruik van sneeuwkettingen verplicht is. Doe je dat niet, dan kun je een boete van maximaal € 5000,- krijgen. In sommige Italiaanse skigebieden ben je te allen tijde verplicht om sneeuwkettingen in je auto te hebben.

Voorjaarsvakantie voor de deur

De voorjaarsvakantie staat voor de deur. Nog een paar dagen werken en dan gaat het noorden van Nederland richting de Alpen. Het midden en zuiden volgen de week daarna. Ga jij goed voorbereid op wintersport? Heb je sneeuwkettingen en heb je een keer thuis geoefend om ze om te leggen?

Koop hier je sneeuwkettingen voordelig online

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in