Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Recordwinter in 2022/2023: nieuwe weersprognose verbaast experts

Winterwandelen en heel veel sneeuw in Morzine

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Het Europese weermodel ECMWF heeft een nieuwe voorspelling voor de winter van 2022/2023 in Europa gepubliceerd en die is behoorlijk schokkend. Experts spreken over een recordwinter voor 2022/2023 en dan niet in de positieve zin. Het ziet ernaar uit dat het komende winter bijzonder warm en droog wordt.

Recordwinter in 2022/2023: bijzonder warm en droog

Hoewel er de afgelopen weken regelmatig sneeuw gevallen is en de skigebieden er steeds witter uit gaan zien, lijkt dit komende winter niet de standaard te zijn. Al maanden spreken weerexperts erover dat de winter van 2022/2023 een recordwinter is, maar dan niet eentje met veel sneeuw. Kijkend naar de cijfers van de afgelopen winters, wordt volgens de voorspelling van de ECMWF vooral februari 2023 bijzonder warm. De temperatuurafwijkingen komen neer op wel 2 graden boven het klimaatgemiddelde. Maar dat niet alleen, volgens de voorspelling blijft het ook bovengemiddeld droog.

Verschillende voorspellingen gecombineerd in één model

Om een zo goed mogelijke voorspelling voor de winter van 2022/2023 te kunnen doen, heeft de ECMWF verschillende weermodellen gecombineerd in één grafiek (die je hier kunt bekijken). Hierin wordt gekeken naar de maanden december, januari en februari 2023. Het kaartje geeft middels kleuren aan waar gebieden zich bevinden in de klimatologie (gebaseerd op de voorbije periode van 1993-2016). Een vrij ingewikkeld verhaal dat simpelweg de opwarming van de aarde laat zien.

Oranje en rood geven aan dat de temperatuur zich in het bovenste gedeelte van de klimatologie bevindt, een relatief grote opwarming. Witte gebieden bevinden zich in het onderste deel van de klimatologie en geven geen duidelijk verschil aan. Hier worden vergelijkbare temperaturen verwacht in december, januari en februari 2023 ten opzichte van de voorgaande jaren. De overwegend rode en oranje kleuren geven de opwarming van de aarde weer. Over het algemeen wordt het dus warmer in de wereld. In Europa is er een (redelijk zwak) signaal van warmere temperaturen (geel en oranje) te zien in vergelijking met 1993-2016.

Overeenkomsten in de verschillende weermodellen

Niet alleen het Europese weermodel laat een recordwinter in 2022/2023 zien, ook bij het Amerikaanse model NOAA komt deze voorspelling overeen. Dit model voorspelt ook een milde winter. In december wordt een stijging van 1 tot 2 graden in vergelijking tot het temperatuurgemiddelde van 1881 tot 2022 verwacht. In januari zakt dit naar een stijging tussen de 0,5 tot 1 graden. Vanaf februari is de stijging nog iets extremer, NOAA voorspelt 2 tot 3 graden stijging. Van 3 graden stijging zal met name sprake zijn in het oosten van Europa.

Kan nog alle kanten op

December, januari en februari 2023 worden bovengemiddeld warm en droog volgens de weermodellen. Dit klinkt allemaal niet heel positief voor de wintersport, maar gelukkig hoeft deze voorspelling de hoop op sneeuw niet te drukken. Het is een voorspelling en die hoeft niet per se uit te komen. Ook in milde winters ligt er genoeg sneeuw om op te skiën. Wij hopen dat de weerexperts het mis hebben en dat we van een fijne, koude en sneeuwrijke winter kunnen genieten.

Bron: Europese weermodel ECMWF

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in