Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Winter 2022/2023: weerexperts komen met wisselende voorspellingen

verse sneeuw

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Nu de winter dichterbij komt, is het tijd om te kijken naar de voorspelling van de winter 2022/2023. Weerexperts kijken naar weermodellen van het Amerikaanse NOAA en de Europese ECMWF. De Duitse Dominik Jung van weer.net heeft de modellen geanalyseerd. De voorspellingen van de Amerikaanse en Europese weerdienst verschillen onwijs dit jaar. Waar er door Amerika een milde winter wordt voorspeld in Europa, is dat wel anders in het model van het Europese weerinstituut.

De voorspellingen van de weerdiensten zijn wetenschappelijk weerlegd en gebaseerd op jarenlang onderzoek. Natuurlijk kan het altijd anders gaan dan dat de trends voorspellen. Vooral nu er grote verschillen zijn tussen de prognoses door Amerika en Europa! Neem deze voorspellingen dus met een korreltje zout, het is een grove inschatting die op elk moment kan veranderen.

Voorspelling van NOAA voor winter 2022/2023

Hoewel de eerste sneeuwvlokken in de bergen al zijn gevallen, voorspelt de Amerikaanse weerdienst een milde winter voor Europa. Het zou een recordjaar kunnen zijn, sinds 1881 is het gemiddeld niet meer zo warm geweest in de koudste maanden van het jaar.

In december wordt een stijging van 1 tot 2 graden in vergelijking tot het temperatuurgemiddelde van 1881 tot 2022 verwacht. In januari zakt dit naar een stijging tussen de 0,5 tot 1 graden. Vanaf februari is de stijging nog iets extremer, NOAA voorspelt 2 tot 3 graden stijging. Van 3 graden stijging zal met name sprake zijn in het oosten van Europa. Extreme neerslag wordt door NOAA vooral voorspeld in januari 2023.

Dit voorspelt de Europese weerdienst

ECMWF, de Europese weerdienst, heeft de voorspelling voor komende winter 2022/2023 op 1 september openbaar gemaakt. Volgens Jung voorspelt de Europese weerdienst geen extreme stijgingen of dalingen in temperatuur. De modellen voorspellen een stijging/daling van -0,5 tot 0,5 graden in vergelijking met de gemiddelde temperatuur gemeten van 1881 tot 2020 in december, januari en februari. Jung stelt dat er volgens de ECMWF vrijwel geen stijging of daling van de temperatuur zal zijn. Winter 2022/2023 belooft daarmee gemiddeld te worden.

Qua neerslag is het een eerder droge winter! Als er neerslag valt, is dit volgens Jung vooral in december 2022 en februari 2023. Het is dus wel even duimen voor sneeuw aankomende winter 2022/2023, hopelijk is de recente sneeuwval in de Alpen een goed teken voor de maanden die nog moeten komen!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in