Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Dit zijn de hoogste bergen van Oostenrijk

Großglockner, een van de hoogste bergen van Oostenrijk

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Kijk je wel eens om je heen tijdens het skiën/snowboarden? Het panorama in de bergen is werkelijk prachtig door alle hoge bergen! En kun je dan ook alle bergen benoemen? Sommige wintersporters maken er een sport van om zoveel mogelijk pieken te kunnen herkennen. De toppen die het allerhoogst zijn in Oostenrijk, die zijn natuurlijk het belangrijkst (en makkelijkst) om te herkennen! We hebben de top vijf hoogste bergen van Oostenrijk voor je op een rijtje gezet.

De hoogste bergen van Oostenrijk

De reuzen in de Oostenrijkse bergen zijn niet de hoogste reuzen in Europa. Wil je de allergrootsten eens bekijken in het echt, dan moet je naar Zwitserland, Italië en Rusland. De hoogste berg in Europa is de Elbrus (5642 meter) in Rusland. Daarna komt de Mont Blanc (4808 meter) in Frankrijk. De grootste Alpenreus van Oostenrijk komt niet eens in de top 10 van Europa voor. De bergen van Oostenrijk zijn niet hoger dan 3798 meter.

Ook interessant › De 10 hoogste bergen van Europa

5. Hinterer Brochkogel || tussen 3628 en 3635 meter hoog

Samen met de Weißkugel en Wildspitze ligt de Hinterer Brochkogel in de Weißkam, een subgroep in de Ötztaler Alpen. Hoe hoog de top van de Hinterer Brochkogel precies is, dat bestaat enige twijfel over. Sommige bronnen zeggen 3628 meter terwijl anderen beweren dat de top 3635 meter hoog is. Je kunt de top langs 4 kanten bereiken: zuidoostelijk vanaf de Breslauer Hütte, zuidwestelijk vanaf de Vernagthütte, noordoostelijk vanaf de Braunschweiger Hütte of noordwestelijk vanaf het Taschachhaus. In de buurt van de top van de Hinterer Brochkogel kun je in de skigebieden Kaunertaler Gletscher, Sölden, Vent en op de Pitztaler Gletscher.

4. Großvenediger || 3666 meter hoog

De hoogste berg van Salzburg is de Großvenediger. Deze reus ligt op de grens tussen Salzburg en Tirol in de Hohe Tauern. De eerste geregistreerde beklimming van de Großvenediger was in 1841. Deze top is onderdeel van de Venediger-groep. Dit gebergte staat bekend als erg schilderachtig door het landschap met de groene hellingen onder de rotsachtige pieken. Je waant je helemaal in een andere wereld! In de winter is het ook een bekende bestemming voor skitouren. Een bekend skigebied bij deze reus is de Wildkogel Arena.

3. Weißkugel || 3739 meter hoog

De Weißkugel behoort ook tot de hoogste bergen van Oostenrijk met 3739 meter hoogte. Deze top ligt in de Ötztaler Alpen en op de grens met Italië. Het is een erg uitdagende berg en daarom geliefd bij bergklimmers. De eerste succesvolle beklimming was al in 1850. Vanaf de top heb je een indrukwekkend uitzicht op de omgeving en gletsjers in de regio. Vlak bij de top kun je skiën op de Italiaanse Schnalstaler Gletscher en op de Oostenrijkse Kaunertaler Gletscher.

2. Wildspitze || 3774 meter hoog

Slechts 30 meter lager dan de hoogste berg van Oostenrijk ligt de nummer twee: de Wildspitze. Deze berg ken je, als je bekend bent in Tirol in het Ötztal. Het is namelijk de hoogste berg van de Ötztaler Alpen. Wat deze berg bijzonder maakt is het ijsplateau bij de top. De zuidtop van de berg is voor het eerst beklommen in 1848 en de noordtop (die toen nog een stukje hoger was) in 1861. Door het smelten van het ijs is de berg de afgelopen jaren gekrompen. Nu is de noordelijke top lager dan de zuidtop. Dicht bij de Wildspitze kun je skiën op de Pitztaler Gletscher, in Sölden en Vent!

1. Großglockner || 3798 meter hoog

De nummer één in het rijtje van de hoogste bergen van Oostenrijk is de Großglockner. Deze is dan ook erg bekend. De piramidevormige berg is goed te herkennen in het landschap en ligt op de grens tussen Karinthië en Tirol, in de Hohe Tauern. In 1800 vond de eerste succesvolle geregistreerde beklimming plaats van de Großglockner. Veel bergklimmers zien het als een uitdaging om de reus van Oostenrijk te overwinnen.

De berg is omgeven door allerlei gletsjers en skigebieden. In de regio kun je skiën/snowboarden in onder andere Großglockner Resort Kals-Matrei, Heiligenblut/Großglockner en op de Kitzsteinhorn. De meest bekende attractie bij de Großglockner is het rijden van de Großglockner Hochalpenstraße. Een prachtige bergpas waarmee je kunt oversteken van Heiligenblut naar Fuchs. Vanaf de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe, een uitzichtpunt op 2369 meter, kun je wandelingen maken naar de Pasterze-gletsjer. Met een lengte van 9 kilometer is dit de langste gletsjer van Oostenrijk.

Nog meer: hoogste bergen van Oostenrijk

Andere hoge bergen in Oostenrijk zijn:

  • Hintere Schwärze in de Ötztaler Alpen (3628 meter)
  • Similaun, in de Ötztaler Alpen (3607 meter)
  • Vorderer Brochkogel in de Ötztaler Alpen (3565 meter)
  • Großes Weisbachhorn in de Hohe Tauern (3564 meter)
  • Rainerhorn in de Hohe Tauern (3559 meter)
  • Hochfeiler in de Zillertaler Alpen (3510 meter)
  • Zugspitze grens Duitsland en Oostenrijk (3498 meter)
  • Hochgall in de Zillertaler Alpen (3436 meter)
  • Großer Löffler in de Zillertaler Alpen (3376 meter)
  • Glockturmkamm in de Hohe Tauern (3332 meter)

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in