Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Skigebied uitgelicht: wintersport in Entlebuch

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Biosfeerreservaat Entlebuch, met de wintersportdorpen Sörenberg en Marbach, is een wat minder bekende bestemming in Zwitserland, maar absoluut een bezoek waard. Wij bezochten deze unieke regio tijdens onze Ski Safari door Zwitserland en heel eerlijk: we zijn echt onder de indruk! We gingen niet alleen skiën, maar ook toerskiën zoals je kunt zien in de onderstaande video. En natuurlijk delen we ook weer onze tips voor een wintersport in Entlebuch met je.

Wintersport in Entlebuch

Om maar direct met de deur in huis te vallen: kilometervreters zijn in Entlebuch niet aan het juiste adres. De regio biedt ruim 100 km aan pistes verdeeld over verschillende losse skigebieden, waardoor je er niet aan ontkomt vaker dezelfde piste te skiën. Het grootste deelgebied is Sörenberg met 53 km aan afdalingen en daarna komt Marbach met 20 pistekilometers. De gebieden zijn perfect voor families en bieden qua pistekleuren voldoende afwisseling. Gelukkig heeft de massa de skigebieden (nog niet) ontdekt, dus het is hier vaak een stukje rustiger dan bij de bekende en populaire ‘buren’.

Biosfeerreservaat Entlebuch staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en dat is niet voor niets. De bergomgeving is uniek in z’n soort, met de hoge Zwitserse Alpen aan de ene kant en het heuvelachtige landschap aan de andere kant. Ook het karstgebergte Schrattenfluh is niet alledaags en bijzonder indrukwekkend. Een winterport in Entlebuch gaat niet alleen om skiën en snowboarden, maar ook om het genieten van het bijzondere landschap en de andere activiteiten die je er kunt doen. Kijk maar even mee!

Tips voor Entlebuch

Heb jij ook zin gekregen in een wintersport in Entlebuch, dan hebben we hier nog 5 tips voor je die je zeker niet moet vergeten als je daar bent.

1. Ga met meer dan 100 km/u over de speedpiste

In heel veel skigebieden kun je inmiddels op een afdaling je snelheid laten meten. Maar heel eerlijk: het zijn vaak maar korte stukjes en echt steil zijn ze ook niet, waardoor je alsnog een beetje laf naar beneden gaat. In Sörenberg is dat anders, geen kinderachtig gedoe hier. Hier ligt een serieus steile piste waar je met gemak snelheden van boven de 80 en zelfs 100 km/u kunt halen. Durf jij het aan?

2. Ski de diepzwarte dalafdaling vanaf de Rothorn

Op de Rothorn bij Sörenberg ligt een wat kleiner skigebied met enkele rode pistes en een ruim 5 km lange zwarte dalafdaling. En deze piste kent bijzonder steile stukken kunnen we jullie vertellen! Het mooie is dat de afdaling grotendeels in de schaduw ligt, waardoor de sneeuw lang goed blijft. Maar vergis je niet, zelfs met een aantal pauzes tussendoor kom je gegarandeerd met verzuurde benen beneden.

wintersport in entlebuch skiën op ribbels

3. Toerskiën op de Schrattenfluh voor zonsopkomst

De Schrattenfluh is een karstgebergte dat in de winter onder een dikke deken sneeuw ligt. Er zijn hier geen skiliften, maar je kunt wel met toerski’s omhoog. Wanneer je zorgt dat je ’s ochtends heel vroeg vertrekt en voor zonsopkomst boven bent, beleef je een spektakel dat je niet snel vergeet. Ook qua kou trouwens, want net voor zonsopkomst is het er berekoud, maar dat mag de pret echt niet drukken. Uiteraard kun je dit – ondanks dat de tocht niet heel moeilijk is – het beste met een gids doen, die de weg weet. In het karstgebergte zijn namelijk diepe gleuven en kuilen en daar wil je niet in terecht komen…

Zonsopkomst in Entlebuch
Wat een uitzicht vanaf de Schrattenfluh

4. Après-skiën in een tipi

Midden in het dorp Sörenberg staat een grote tipi. Een bijzondere huisvesting voor een zeer gezellige après-skibar met een moeilijke naam: Tschudi Hui (het uitspreken gaat eenvoudiger na een paar drankjes trouwens). Het leuke is dat je hier niet alleen heerlijke lokale biertjes kunt drinken, maar ook veel locals treft. En of het hier nu druk of rustig is, een leuke avond heb je er altijd!

5. Kaasfonduen op de berg

Een wintersport in Zwitserland in niet compleet zonder kaasfondue natuurlijk. Waar kun je dat nu beter doen dan op de berg, in het skigebied. Berghut en hotel Schwand was van oorsprong een koeienstal die in de winter werd omgetoverd tot berghut, maar inmiddels is de stal volledig omgebouwd tot hotel-restaurant en hebben de koeien een nieuw huis gekregen. De kaasfondue is hier gemaakt van heerlijk lokale kaas (niet te heftig trouwens) en naast brood en aardappels krijg je ook fruit om in de kaas te dopen, erg lekker! Na het eten kun je op de ski’s of het snowboard terug naar het dal. Speciaal voor jou wordt dan 5 minuten lang de pisteverlichting ingeschakeld, hoe leuk is dat?

Kaasfonduen
Kaasfondue bij Schwand: heerlijk!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in