Nieuwsalert per mail ontvangen

© Skiinformatie.nl

Alles over freestyle skiën

Wintersportredacteur

Kijk jij ook altijd vol bewondering naar de skiërs die in het funpark de hoogste en vetste sprongen maken? Dan ben je niet de enige! Freestyle skiën wordt steeds populairder en trekt veel aandacht in de wintersportwereld. In ieder skigebied vind je meerdere plaatsen die de uitvoering van deze unieke wintersport mogelijk maken. Maar hoe zit het nou precies met deze vorm van skiën? In dit artikel vertellen we je alles over freestyle skiën.

Kracht, techniek en creativiteit

Freestyle skiën is een bijzondere vorm van het traditionele pisteskiën, waarbij kracht, techniek en creativiteit een belangrijke rol spelen. Freestyle betekent letterlijk ‘vrije stijl’ en daar draait het ook om bij deze wintersport. Je vindt freestyle skiërs doorgaans in het funpark, in de halfpipe of op een uitdagende buckelpiste. Een gewone afdaling zul je ze niet snel zien maken. Freestylers proberen namelijk altijd op een zo creatief mogelijke manier af te dalen. Daar horen de vetste trics en sprongen bij. Deze vorm van wintersport is de afgelopen jaren behoorlijk populair geworden. Steeds meer wintersporters proberen een afdaling in het funpark. Lees hier meer over wat freestyle skiën precies inhoudt.

Freestyle skiën op wintersport
Freestyle skiën draait rond creatief en ‘out of the box’ skiën.

De juiste uitrusting voor freestyle skiën

Freestyle skiën is heel anders dan het traditionele skiën en vraagt daarom om een speciale uitrusting. Natuurlijk hoef je die niet meteen bij de eerste keer aan te schaffen, maar als je deze wintersport serieus neemt is het wel aan te raden. Ga uiteraard nooit zonder helm het funpark in en houd je aan regels. Een freestyle-uitrusting bestaat uit de volgende onderdelen:

Mogelijk op verschillende locaties

Freestylers vind je overal terug in de skigebieden. Of het nu de geprepareerde schansen en obstakels zijn in het funpark of de natuurlijk gevormde jumps, freestyle skiërs vinden altijd wel een creatieve manier om de vetste tricks te doen tijdens de afdaling. Bovendien wordt freestyle skiën soms zelfs gecombineerd met freeriden. De freestylers duiken dan het off-piste terrein in om te genieten van al het moois dat Moeder natuur te bieden heeft voor het uitvoeren van de tricks. Bekijk hier de beste bestemmingen en funparks voor freeriders.

Belangrijk: Ga je off-piste freestyle skiën? Doe dit nooit zonder de juiste én volledige lawine-uitrusting.

Freestyle skiën uitproberen

Maak jij graag sprongen op sneeuwheuvels en wil je het ‘echte’ freestyle skiën een keer uitproberen? Meerdere skigebieden bieden hier mogelijkheden voor. Een aantal beschikt over een speciaal luchtkussen. Zo kun je de sprong oefenen, maar heb je altijd een zachte landing. Ook bestaat er de mogelijkheid om samen met een skileraar op pad te gaan.

Funpark Mayrhofen freestyle skiën
In het funpark vind je de vetste obstakels!

5 funparks die je niet mag missen

Bijna ieder skigebied is tegenwoordig voorzien van een funpark. Toch zijn er een aantal skigebieden waar de faciliteiten net even beter en spectaculairder zijn. De top 5 beste funparks vind je in:

 1. Laax || Zwitserland
 2. Chamonix || Frankrijk
 3. Ischgl || Oostenrijk
 4. Livigno || Italië
 5. GrandValira || Andorra

>>> Boek hier je vakantie naar één van deze locaties <<<

Regels in het funpark

Net zoals op de pistes, gelden er ook regels in het funpark. Naast de algemeen erkende FIS pisteregels, zijn er extra regels van kracht in het funpark. Deze regels zijn niet centraal geregeld en verschillen vaak per gebied. Zorg er daarom altijd voor dat je de regels goed bekijkt voordat je het funpark ingaat. De regels worden bijna altijd bij de ingang aangegeven. Lees hier meer over de verschillende regels die gelden in een funpark.

Wedstrijden freestyle skiën: 6 disciplines

Freestyle skiën is door de jaren heen uitgegroeid tot een echte wedstrijdsport. Sinds 1992 is deze vorm van wintersport een officieel onderdeel van de Olympische Winterspelen. Deze unieke variant op het traditionele skiën kent veel verschillende uitvoeringen. We onderscheiden de volgende 6 diciplines:

 • Aerials: Bij deze discipline proberen freestyle skiërs tijdens de sprong vanaf een steile schans zo veel mogelijk tricks uit te voeren.
 • Moguls: Alles draait om tijd bij deze discipline. Freestyle skiërs moeten zo snel en creatief mogelijk een afdaling maken.
 • Dual moguls: Zoals de naam al doet vermoeden, draait het hier om een creatieve race van twee freestyle skiërs. Tijdens de afdaling draait het niet alleen om de snelheid, maar ook om creativiteit.
 • Halfpipe: Deze discipline van het freestyle skiën wordt uitgevoerd in een halfpipe. Hier draait alles om de meest spectaculaire sprongcombinaties.
 • (Freestyle) skicross: Tijdens de freestyle skicross strijden vier tot zes freestylers tegen elkaar op een uitgebreid parcours met obstakels.
 • Slopestyle: Dit is een vorm van freestyle skiën, waarbij freestylers een zo creatief en technisch mogelijke afdaling maken op een parcours, dat volstaat met een reeks van obstakels.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in