Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Verkeersboetes in Frankrijk: zo zit het

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Brief op de mat uit Frankrijk na een wintersport in de Franse Alpen? Als je een of meerdere verkeersboetes in Frankrijk hebt gereden, ontvang je deze hoogstwaarschijnlijk in de brievenbus. Met het uitgebreide netwerk aan flitspalen langs de Franse wegen is het niet zo gek als je bij te hard rijden een boete ontvangt. Wat je dan het beste kunt doen en hoeveel je ongeveer betaalt voor verkeersboetes in Frankrijk? Lees snel verder!

Verkeersboetes in Frankrijk

Of je nu wordt geflitst door een van de vele flitspalen of wordt aangehouden in Frankrijk: een verkeersboete is altijd vervelend. Wat handig is om te weten en waar je rekening mee kunt houden in Frankrijk? Tot 100 km/u is er een marge van 5 km/u, boven de 100 km/u wordt er gerekend met een marge van 5% van de toegestane snelheid. Boete ontvangen? Op de brief die je krijgt na een verkeersboete in Frankrijk staat onder andere de datum van de bekeuring, het betalingstermijn, of je in aanmerking komt voor een verlaagd bedrag, de snelheid die gemeten is, de snelheid na aftrek van de technische marge en op welke weg de overtreding geconstateerd is. Waar je alles kunt vinden wat je nodig hebt, staat hier uitgelegd.

Puntensysteem

Net als in andere wintersportlanden, wordt er in Frankrijk gewerkt met het puntensysteem voor verkeersovertredingen. Bij het overtreden van verkeersregels worden punten van je rijbewijs afgetrokken. Voor buitenlanders die gebruikmaken van de Franse wegen, is er in 2017 een ‘virtueel puntenrijbewijs’ ingevoerd. Als je, in het geval van een buitenlandse bestuurder, alle punten verliest (bij aanvang heb je er 12), krijg je een jaar rijontzegging op Frans grondgebied. Als dit niet wordt opgevolgd, riskeer je een boete van € 4500,- met daarnaast een gevangenisstraf van 2 jaar en onmiddellijke inname van het voertuig.

Het aantal punten dat van je rijbewijs wordt gehaald, is 1 tot maximaal 6 en hangt af van de overtreding. Bijvoorbeeld bij het gebruik van een mobiele telefoon in de auto is het aantal 3, voor een kleine snelheidsboete is het 1. Bij een flitspaalsignalering worden er 6 punten in mindering gebracht van het puntenrijbewijs. Punten kun je ook terugverdienen:

 • Na 6 maanden: als je 1 punt aftrek hebt en geen nieuw strafbaar feit begaat, heb je dit punt na 6 maanden weer terugverdiend. Pleeg je wel een nieuw strafbaar feit, dan duurt het 2 jaar.
 • Na 2 jaar: als je geen nieuwe strafbare feiten pleegt, krijg je na 2 jaar alle verloren punten weer terug na een betaling van je laatste boete. Bega je wel een nieuw strafbaar feit, dan begint de wachttijd opnieuw.
 • Na 3 jaar: als je een overtreding uit klasse 4 of 5 hebt begaan en er geen nieuwe overtredingen zijn binnen 3 jaar, dan worden je punten teruggezet naar 12. Is er wel een overtreding, dan begint de wachttijd opnieuw.

Kosten verkeersboetes in Frankrijk

Naast de punten hangt er ook een bedrag aan de verkeersboete vast. Wat je moet betalen bij te hard rijden? Dit zijn de bedragen volgens de laatste informatie van de ANWB:

OvertredingBoeteVerlaagde boete, binnen 14 dagen afgehandeldVerhoogde boete, na 45 dagen
Tot 20 km/u op een weg met maximumsnelheid tot 50 km/u€ 68,-€ 45,-€ 180,-
Tot 20 km/u op een weg met maximumsnelheid vanaf 50 km/u€ 135,-€ 90,-€ 375,-
20 – 50 km/u€ 135,-
(mogelijk een ontzegging van de rijbevoegdheid van maximaal drie jaar)
€ 90,-€ 375,-
Meer dan 50 km/u€ 1500,-
(ontzegging van de rijbevoegdheid van maximaal drie jaar)
n.v.t.n.v.t.

Andere verkeersboetes in Frankrijk

In Frankrijk kun je voor van alles een verkeersboete riskeren. Zo is er bijvoorbeeld zelfs een regel dat je geen onveilige schoenen mag dragen in de auto. Denk daarbij aan naaldhakken of teenslippers. Word je stilgezet langs de weg met je auto en is dit het geval, dan mag je flink betalen. Ook mag helemaal niets wat met je telefoon te maken heeft in de auto. Alleen op een gemarkeerde parkeerplaats mag je in Frankrijk je telefoon opnemen. Dit zijn nog meer veelvoorkomende verkeersboetes in Frankrijk:

 • Boete alcoholovertreding: vanaf € 135,- en ontzegging rijbevoegdheid van maximaal drie jaar (vanaf 0,5 promille)
 • Rijden door rood: vanaf € 135,-
 • Parkeerovertreding: vanaf € 50,-
 • Foutief parkeren: vanaf € 35,-
 • Niet verlenen voorrang: vanaf € 135,-
 • Rijden zonder gordel: vanaf € 135,-
 • Met telefoon achter het stuur: vanaf € 135,- (ook met oortjes of koptelefoon)
 • Gebruik van antiradar: maximaal € 1500,- en ontzegging rijbevoegdheid van maximaal drie jaar
 • Rijden in milieuzone zonder milieusticker: vanaf € 68,- (lees meer informatie over de milieusticker)
 • Niet aanwezig hebben van veiligheidshesje: vanaf € 135,-
 • Niet aanwezig hebben en van gevarendriehoek: vanaf € 135,-
 • Bellen in een stilstaande auto langs de weg: vanaf € 135,-
 • Gevaarlijk inhalen : € 135,-
 • Over een doorgetrokken streep rijden: € 135,-

Afhandeling van de verkeersboete

Een boete in Frankrijk gereden? Dan kun je het beste zo snel mogelijk betalen. Als je de boete namelijk binnen 15 dagen na de datum van de bekeuring betaalt, wordt het boetebedrag verlaagd. Je kunt ter plekke tot € 750,- bij de politie betalen. Aan de andere kant, als je na 45 dagen nog niet betaald hebt, dan moet de amende forfaitaire betaald worden. Dit betekent dat je een verhoogd nieuw boetebedrag krijgt dat soms wel drie keer zo hoog is als het originele bedrag.

Betalen kun je onder andere via de website van ANTAI, ook kun je hier een bezwaar indienen of je dossier online raadplegen. Daarnaast kun je een verkeersboete betalen op een van deze manieren:

 • Via het internet of smartphone via de website: www.amendes.gouv.fr, met een creditcard
 • Via telefoon: +33 149 353 692, met een creditcard
 • Per post met een cheque
 • Bij specifieke tabakswinkels, met een creditcard, cheque of contant tot € 300,-
 • Via de bank met een overschrijving
Verkeersboetes Frankrijk bij te hard rijden

Tol in Frankrijk: alles wat je moet weten

Lees ook:

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in