Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Verkeersboetes in Italië: prijzen en afwijkende regels

Autorijden met Ford

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Ga je met de auto naar Italië voor de wintersport? Dan zou het zomaar kunnen dat je een overtreding maakt en een verkeersboete op de mat ontvangt. Het land van pizza en pasta kent een aantal afwijkende verkeersregels, dus let goed op als je verkeersboetes in Italië wilt voorkomen. Dit zijn de prijzen van verkeersboetes in Italië, afwijkende regels en algemene handige weetjes!

Verkeersboetes in Italië

Een verkeersboete uit Italië kun je van verschillende instanties ontvangen. Vaak wordt de inning van de boete door de gemeente of politie uit handen gegeven aan een incassobureau. Schrik dus niet als je een brief krijgt van bijvoorbeeld EMO, Nivi, Credit, NIB of Babyloweb, dit zijn allemaal geregistreerde bureau’s. Ga je niet in op het verzoek tot betaling van zo’n bureau, dan zal de officiële bekeuring volgen. Naast ‘normale’ boetes kun je ook strafpunten op je rijbewijs ontvangen voor een overtreding in het verkeer in Italië. Is dit het geval, dan moet je je persoonlijke gegevens opsturen. Doe je dit niet, dan kun je een extra boete van € 300,- ontvangen.

Op het proces-verbaal dat je ontvangt staat de overtreding die je bent begaan, welk bedrag daarmee samenhangt en in hoeveel termijnen je moet betalen. Hierin staat meestal ook hoe je bezwaar kunt maken tegen de verkeersboete.

Prijzen verkeersboete Italië

In Italië is er geen onderscheiding tussen binnen- of buiten de bebouwde kom, alle boetes hangen af van het aantal kilometers dat je te hard rijdt. Wat de algemene regels zijn? Binnen de bebouwde kom mag je in Italië maximaal 50 km/u, buiten de bebouwde kom is dat 90 km/u, op autowegen mag je maximaal 110 km/u en op autosnelwegen maximaal 130 km/u. Volgens de ANWB ben je het volgende kwijt als je te hard rijdt in Italië:

 • Tot 10 km/u: vanaf € 41,-
 • 11 tot 40 km/u: vanaf € 175,-
 • 41 tot 60 km/u: vanaf € 532,- + eventueel een ontzegging van de rijbevoegdheid van één tot drie maanden in Italië
 • meer dan 61 km/u: vanaf € 829,- + eventueel een ontzegging van de rijbevoegdheid van zes tot twaalf maanden in Italië

Rijd je met een auto met caravan op de auto(snel)wegen te hard, dan zijn de boetes nog een tikkeltje hoger.

Snelheidsmeter auto, verkeersboetes in Italië
Deze snelheden kun je maar beter achterwegen laten in Italië

Boeteafhandeling

Krijg je een verkeersboete uit Italië op de mat? Dan moet je ervoor zorgen dat je deze binnen 60 dagen betaalt. De boete wordt hoger als je niet op tijd betaalt. Bespaar je deze extra kosten en wees op tijd. Er is zelfs een korting als je heel snel betaalt. Er staat een minimum- en maximumbedrag op de boete. Betaal je direct of binnen vijf dagen dan geldt het minimumbedrag. Dit is vaak een korting van tot 30% op het originele boetebedrag.

Andere verkeersboetes in Italië

Een opvallende regel in Italië is dat je als beginnend bestuurder (minder dan drie jaar je rijbewijs) helemaal geen alcohol in je bloed mag hebben. In Italië geldt een promillage van 0,0! Deze en andere overtredingen waarvoor je een boete kunt riskeren zijn:

 • Beginnend bestuurder boven 0,0 alcoholpromillage: vanaf € 155,-
 • Boete alcoholovertreding boven 0,5 alcoholpromillage: vanaf € 535,- en/of ontzegging van de rijbevoegdheid van 1 tot 2 jaar
 • Rijden door rood: vanaf € 175,-
 • Parkeerboete: vanaf € 41,-
 • Parkeerovertreding: vanaf € 45,-
 • Niet verlenen van voorrang: vanaf € 175,-
 • Overtreding bij inhaalverbod: vanaf € 85,-
 • Rijden zonder gordel/zonder kinderzitje: vanaf € 85,-
 • Met telefoon achter het stuur: vanaf € 165,-
 • Niet gebruiken veiligheidshesje: vanaf € 45,-
 • Geen verlichting overdag: vanaf € 45,-, buiten de bebouwde kom

Bijzonder: een boete voor een ernstige overtreding tussen de 22.00 uur en 07.00 uur, wordt met 30% verhoogd. Dit geldt voor de meeste overtredingen die in dit artikel genoemd zijn.

Puntenrijbewijs bij verkeersboetes in Italië

Net zoals in Oostenrijk geldt er in Italië voor sommige ernstige overtredingen naast een boete ook één of meerdere strafpunten. Deze worden, ook bij buitenlanders, aan het rijbewijs gehangen. Bij het bereiken van 20 punten wordt je rijbewijs 6 tot 24 maanden ingenomen. Als je zo’n ontzegging van je rijbewijs wordt opgelegd, geldt deze alleen in Italië.

Auto in de besneeuwde bergen

Let op de ‘zona traffico limitato’ in Italië

Kom je tijdens je wintersport in Italië in een stad? Houd dan rekening met de ‘zona traffico limitato’ (ZTL). Dit zijn milieuzones om luchtvervuiling tegen te gaan. Historische centra zijn in Italië namelijk beschermd door middel van dit soort zones. Het zijn zones waar je op bepaalde dagen en/of tijdstippen niet mag rijden, tenzij je een vergunning hebt. Rijd je hier wel doorheen? Dan kun je een flinke boete verwachten. De auto’s in deze zones wordt geregistreerd op kenteken. Rijd je in een huurauto? Dan komen er naast de boete ook nog eens flinke administratiekosten bij (denk aan rond de € 50,-).

Tol in Italië

Ben je in Italië onderweg op de snelweg, dan moet je tol betalen. Doe je dit niet? Dan kun je binnen 15 dagen nog betalen maar daarna kun je een naheffing van de tol ontvangen. In dat geval kunnen er bij de eerste berichtgeving ook rente – en incassokosten in rekening gebracht worden. Dit zijn vaste kosten waar je maar moeilijk bezwaar tegen kan maken. Toch is het geen officiële boete. Het incassobureau dat waarschijnlijk contact met je opneemt wanneer je geen tol betaalt is Nivi. Betaal je niet of later, dan kunnen de kosten oplopen. Lees daarover meer op de website van de ANWB.

Lees ook:

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in