Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Ski’s kopen: tips voor het aanschaffen van nieuwe ski’s

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Het is niet gek als je vandaag de dag door de bomen het bos niet meer ziet tussen al die verschillende soorten ski’s. De één is breed, de ander niet en weer een ander is zowel aan de voor-, als aan de achterkant rond. Kortom: ski’s kopen is zo eenvoudig nog niet. Daarom hebben we een aantal tips voor je.

Voor je het weet ga je weer op wintersport. Bleek vorig jaar dat je ski’s nu echt aan vervanging toe zijn? Dan hebben wij een paar handige tips voor het aanschaffen van nieuwe ski’s.

1. Bepaal wat voor soort ski’s je wilt

De afgelopen jaren heeft de ski industrie behoorlijke ontwikkelingen doorgemaakt. Zo skieden de wintersporters vroeger nog op hele lange ski’s en dat is nu toch echt verleden tijd. Daarnaast zijn er tegenwoordig veel verschillende soorten ski’s voor de verschillende doeleinden. Globaal zou je de ski’s kunnen onderverdelen in de onderstaande categorieën. Bedenk voordat je ski’s gaat kopen wat voor soort skiër je bent en wat voor soort ski’s bij je passen. Niet elk merk houdt overigens deze indeling aan. Vaak overlappen de categorieën.

Sportcarver

Deze ski is perfect voor het maken van zowel korte als lange bochten. Ze zijn dan ook enorm veelzijdig, sommige zijn zelfs geschikt om mee off-piste te skiën. Echter presteren deze ski’s het allerbeste bij middellange bochten op gemiddelde of hoge snelheid. Om deze ski goed te kunnen beheersen heb je wel wat ervaring nodig.

›› Tip: HEAD WC Rebels E-GS

Race ski

Race ski’s zijn gemaakt voor de lange bochten op hoge snelheid. Ze worden dan ook vaak gebruikt voor de reuzenslalom. Het grootste kenmerk van de race ski is de stabiliteit waarover de ski beschikt bij hoge snelheid. Je hebt perfecte grip op harde pistes. Er zijn echter wel een paar nadelen aan deze ski: je kunt er lastig korte bochten mee skiën en je moet veel ski-ervaring en -techniek in huis hebben om deze ski onder controle te kunnen houden.

Slalom ski

De naam zegt het eigenlijk al, deze ski wordt veel gebruikt bij het slalomskiën. Deze ski zich dan ook uitstekend om korte bochten mee te skiën. Hierbij geeft hij de nodige stabiliteit. Voor de slalom ski is wel een hoop ervaring en techniek nodig. De slalom ski is dan ook niet geschikt voor de beginnende skiër.

Allround pisteski

De allround ski is voor de beginnende skiër een prima ski. Deze ski is namelijk makkelijk onder controle te houden en draait zeer eenvoudig. Ook wanneer je doorgroeit naar een gevorderde skiër kun je met deze ski goed overweg. Je kunt op deze ski namelijk ook prima sportief skiën.

›› Uit de skitest: HEAD Supershape E-Rally

Allmountain ski

De naam zegt het eigenlijk al: deze ski is geschikt voor de hele berg. Of je nu liever op de piste blijft of erbuiten gaat, met deze ski kom je overal. Met sommige modellen kunnen zelfs de freeriders prima uit de voeten. De allmountain ski is dan ook in verschillende modellen te vinden waarbij sommige geschikt zijn voor de beginnende skiër en sommige voor de sportieve gevorderde skiër.

Freeride ski

Deze ski is voor de off-piste skiër. De freeride ski is over het algemeen breder dan de normale ski waardoor je buiten de piste meer draagvlak hebt. Hierdoor blijf je beter drijven op de verse sneeuw. Op de piste zijn de freeride ski’s minder fijn om te skiën, omdat ze lastiger op hun kant te krijgen zijn en vaak minder stijf zijn dan de pisteski’s.

Toerski

Loop jij liever de berg op? Dan passen toerski’s het best bij jou. Deze vorm van wintersport wint de laatste jaren flink aan populariteit. Met behulp van toerski’s, toerskibindingen en stijgvellen loop je de berg op. Daarna kun je kiezen voor een afdaling door de poeder of op de piste.

Een freeride ski

Freestyle ski

Ben je vaak in het park te vinden? Dan heb je andere ski’s nodig dan iemand die graag op de piste racet. In het park wil je namelijk lichte ski’s hebben die je alle kanten op kunt smijten. Dit zijn vaak ook de ski’s met de speelse printjes erop. Op de piste zijn de freestyle ski’s niet ideaal. Kenmerkend voor deze ski is de twintip, zowel de voor- als de achterkant van de ski staan omhoog, zodat je vooruit en achteruit kunt skiën.

Dames ski

De naam zegt het al, deze ski is geschikt voor de dames. Deze ski’s zijn over het algemeen wat lichter van gewicht en draaien makkelijker dan een herenski. Bij deze ski is er ook rekening gehouden met de bouw van een vrouw. De vrouw heeft over het algemeen een ander zwaartepunt en hiervoor zijn de bindingen op de ski iets meer naar het midden van de ski verplaatst. Ook tussen de damesski’s zelf zit nog verschil vergelijkbaar met de eerder genoemde soorten. De één is stugger dan de ander en de één is uitstekend voor beginnende skiërs en weer een ander is voor de sportieve skiester.

›› Zelf getest: HEAD Super Joy of de Atomic X Cloud C14

2. Bepaal je eigen (toekomstige) skiniveau

Als je nieuwe ski’s gaat kopen, is het belangrijk om naar je eigen skiniveau te kijken. Heb je al heel veel ervaring of nog helemaal niet? De ene ski is makkelijker te controleren dan de andere. Een hele goede ski voor een skiracer kan voor jou helemaal niet comfortabel skiën. Weet daarom wat je niveau is en wat je ambities zijn. Ben je bijvoorbeeld een beginnende skiër met ambitie om veel beter te gaan worden in korte tijd? Kies dan niet de echte beginnersski, die ben je dan zo ontgroeid.

3. Bepaal hoe hard je wilt werken

Als je eenmaal de juiste soort ski hebt gekozen stuit je op het volgende probleem. De ene ski is stijver dan de ander. Welke stijfheid is nu voor jou het meest geschikt? Als je met een stijve ski skiet en je maakt een fout dan is deze fout moeilijker te herstellen dan met een minder stijve ski. Kortom, als beginnende skiër kun je beter voor een ski kiezen die wat minder stijf is. Een gevorderde skiër die van snelheid houdt kan daarentegen wel beter kiezen voor een stijvere ski. Besef je dan wel dat je op lager tempo harder moet werken om de ski’s te laten doen wat je wilt.

4. Houd je niet vast aan een bepaalde lengte

Vroeger skiede iedereen nog op enorm lange ski’s. Dit is tegenwoordig niet meer zo. Althans, het ligt aan de soort ski waarvoor je kiest. Slalomski’s zijn korter dan reuzenslalomski’s en freeride ski’s. Je kunt dus niet zeggen dat je een ski moet hebben die precies tot je neus komt. Alles is afhankelijk van het soort ski’s waar je keuze op is gevallen.

5. Wees eerlijk over je gewicht

Het lichaamsgewicht van een skiër heeft invloed in hoe de ski’s presteren. Als je aan de lichte kant bent hoeft de ski veel minder te dragen dan wanneer je wat aan de zware kant bent. Het is dan ook verstandig als je onder de laatste categorie valt een iets stevigere ski te nemen. Ga je ski’s kopen? Lieg dan niet over je gewicht. Zeker niet als de bindingen ingesteld moeten worden, want als je bindingen verkeerd ingesteld worden kan dat tot valpartijen en grote blessures leiden.

6. Advies van een expert

De belangrijkste tip is echter de laatste: vraag om advies van een expert. Die vind je in speciaalzaken in Nederland, maar ook in de skigebieden zelf. De experts kunnen voor jou de juiste ski uitzoeken in de door jou opgegeven prijsklasse. Ga naar een goede wintersportwinkel en laat je bijpraten. Neem daarvoor de tijd, want zo vaak koop je geen ski’s.

Skischoenen kopen

Maar naast een paar goede ski’s kopen, zijn de schoenen natuurlijk ook niet onbelangrijk. Deze moeten lekker zitten en je moet er geen koude voeten in krijgen. Moet je ook nog een paar nieuwe schoenen aanschaffen, bekijk dan hier onze tips voor het kopen van nieuwe skischoenen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in