Skischoen tips voor de perfecte skischoen op maat

Skimateriaal
door Leo

Wie droomt er niet van een skischoen op maat met comfort van een pantoffel en die tegelijkertijd ook de broodnodige steun en grip biedt tijdens het skiën. De perfecte skischoen sluit aan bij uw skistijl en skiniveau en moet een hele dag zonder pijn te verdragen zijn. Tot voor een aantal jaren werden pijn en een oncomfortabel gevoel tijdens het skiën nog geaccepteerd en alleen als je veel geld over had voor skischoenen kon je ze op maat laten maken. Dit is door de jaren heen wel veranderd, want met tegenwoordig zijn er Bootfitters die de skischoenen precies op maat kunnen maken. Hierbij 11 tips waar je op moet letten bij de aankoop van een perfecte skischoen op maat.

Gelukkig wordt er vandaag de dag een ware concurrentiestrijd onder de skischoenmerken gevoerd om confectieskischoenen van technieken en oplossingen te voorzien die voor een relatief lage prijs te personaliseren zijn. Natuurlijk zullen skischoenen nooit aanvoelen als een paar superdeluxe sportschoenen, maar met de komst van de skischoen op maat kom je in ieder geval een heel eind.

In welke staat is uw skischoen?
Skischoenen die niet goed passen of (te) oud zijn kunnen een mooie wintersportvakantie degraderen naar vakantie waar je sportzaken blijft afzoeken naar de juiste skischoen. Skischoenen die ouder zijn dan 10-15 jaar kunnen door de temperatuursverschillen en enorme kou door de midden breken. De reden dat skischoenen breken is omdat ze zijn gemaakt van kunststoffen waaraan de nodige toevoegingen zijn toegevoegd om ze flexibel te maken. Na verloop van tijd harden deze uit en worden ze poreus.

Slecht passende skischoenen of skischoenen die niet bij je profiel passen, maken of kraken je ski-ervaring. Ook in dit geval is het vaak zo dat er rekening gehouden dient te worden met een investering in het materiaal. Mij bevreemdt het nog steeds dat mensen veel geld uitgeven om op skivakantie te gaan maar op het materiaal en veiligheid (vaak ook van kinderen) besparen.

Waar moet je beginnen?
Meestal begint de speurtocht online. Je gooit er wat zoektermen tegenaan en tataraa je krijgt een scala aan zoekresultaten. Het internet staat vol met informatie over skischoenen waardoor het lastig is om het kaf van het koren te scheiden. Skischoenen vergen nou eenmaal veel uitleg en is daardoor moeilijk via het internet aan te schaffen. Omdat er veel websites op het internet zijn waar mensen goed proberen te informeren moet je jezelf altijd afvragen of deze informatie wel klopt. Betaalde reviews of zelf gemaakte reviews zorgen er voor dat de objectiviteit van de recensie vaak ver te zoeken is. Het doel van deze websites is niet het goed informeren van de klant, maar zoveel mogelijk geld verdienen aan de klant. Uiteraard zijn er ook website waar wel goede reviews staan, alleen moet je dan altijd blijven bedenken dat skischoenen erg persoonlijk zijn. Om goede kwalitatieve informatie over skischoenen (op maat) te krijgen zit er maar een ding op: het vinden van de juiste persoon in de juiste winkel. Een goede skischoenverkoper of bootfitter is hier de oplossing.

Factor tijd
Misschien is dit wel het belangrijkste onderdeel bij het kopen van skischoenen op maat. U en de skischoenwinkel zullen de tijd moeten nemen om te zorgen dat er zich geen onaangename verrassingen voordoen op uw skivakantie. Na aankoop moet u het advies krijgen om ze minimaal een keer in een skihal met echte sneeuw (en dus koude) uit te proberen. Hierdoor komt u er direct achter of er nog dingen zijn die aangepast moeten worden. Maar ook of u de juiste maat heeft. Een periode van 6 weken is hier meestal toereikend voor.

Temperatuurverschil
Ik had het hier boven al enigszins genoemd. Hou er rekening mee dat skischoenen een stuk stijver zijn op de piste dan in de winkel door het grote temperatuurverschil. Ik heb wel eens klanten gehad die desondanks toch de stijvere versie namen van een skischoen en erachter kwamen dat een stijve skischoen toch niet is weggelegd voor de gemiddelde Nederlandse wintersporter die één a twee weken gaan skiën.

Skistijl
Neem een skischoen die bij je skistijl past. Kies je voor een race-, performance- of comfortskischoen? Over- of onderschat jezelf niet. Mijn ervaring is dat vrouwen zich onderschatten en mannen (zoals ik:-) zich overschatten.

De juiste maat skischoen
Dit is natuurlijk een inkopper, maar zoveel mensen hebben skischoenen die één tot zelfs drie maten te groot zijn. Dit is overigens een van de grootste veroorzakers van klachten bij skischoenen. De juiste skischoenmaat wordt bepaalt door schaalmeting. Bij een schaalmeting ga je met de blote voet in de schaal zonder binnenschoen staan en kijk je naar de afstand tussen de hiel tot de schaal. Hierin zijn 3 mogelijkheden: comfortmaat, sportmaat en racemaat. Uw specialist bepaalt de maat.

Pasgarantie?
Vraag altijd hoe het zit met de pasgarantie. Zijn er bijvoorbeeld kosten aan verbonden als de skischoenen nog aanpassingen nodig hebben? Of wat gebeurt er als de skischoenen toch niet goed blijken te zitten. Overleg altijd over de mogelijkheden.

Skischoenen in halve maten bestaan niet
Het grootste geheim is dat skischoenen alleen in hele maten geproduceerd worden. Iedereen die anders beweerd kan niet serieus genomen worden. Skischoenen blijven hierdoor betaalbaar omdat er anders twee keer zoveel mallen gemaakt moeten worden. De halve maat wordt gecreëerd door het dikte van het standaardinlegzooltje. Halve maten kunnen dus alleen gemaakt worden door de bootfitter of skischoenverkoper zelf doormiddel van zooltjes of door een lengtestretch te doen van schaal en/of binnenschoen.

Voetbedden
De standaard inlegzooltjes voldoen niet om uw voet 3 á 4 uur lang in een gefixeerde positie te ondersteunen. De voeten zakken uit en zorgen daardoor voor een breed scala aan klachten zoals: vermoeidheid, kramp onder de voetboog, pijnlijk gevoel onder de bal van de voet, tintelende voorvoeten, pijn aan achilleshiel, zere enkels, koude voeten en nog veel meer. Er zijn tegenwoordig veel betaalbare oplossingen voor zooltjes op maat, ook hierbij zijn een goed advies en een gedegen voetanalyse van groot belang.

Clip je skischoenen op de juiste manier vast
Kent u het probleem? S’ochtends hoeven de schnallen/clips veel minder vast dan s ’middags. Dit kan er op duiden dat u te grote skischoenen hebt. Als de beugel op het laatste inhammetje zit dan worden de skischoenschaal te veel naar binnen gebruikt. Hierdoor ontstaan klachten zoals koude en tintelende (dove) voeten. Indien u voor het eerst skischoenen op maat heeft dan moet u aanleren om ze niet zo strak te doen als u gewend was. De top buckel is altijd strakker dan de buckel eronder met de strap mooi stevig maar toch comfortabel genoeg aangesnoerd om het onderbeen.

Zie de risico’s van online kopen op bijvoorbeeld Marktplaats.
De kans op slagen in het vinden van een goedpassende skischoen die aansluit bij uw stijl en techniek is praktisch nihil. Gedragen skischoenen zitten vaak vol bacteriën die alleen met een ozonbehandeling te verwijderen zijn. Verder moeten er nog vaak aanpassingen gedaan worden waarvoor je dan extra moet betalen.

Wees voorbereid!
Voordat u naar een skiwinkel gaat om skischoenen te passen zijn er nog dingen waar u rekening mee moet houden.

  • (Heren let op!) knip je nagels en verzorg de voeten. Een goede bootfitter zal u namelijk vragen of u uw sokken uit wil doen om de voet beter te kunnen analyseren. Bij het passen kan nagellengte invloed hebben op de maat!
  • (Dames let op!) Draag geen skinny jeans. Deze kunnen niet ver genoeg omhoog om de onderbeen volledig vrij te geven voor analyse- en pasdoeleinden.
  • Verder neem je eigen skisokken, oude skischoenen en eventueel uw orthopedisch zooltje mee.
  • Wees eerlijk in je informatie en overdrijf niet. Als je goede omschrijving van je klachten of problemen bij je vorige skischoenen aangeeft dan kan de bootfitter hier mee aan de slag.

Heeft u nog vragen, wilt u meer weten of wilt u een afspraak maken? Bekijk dan de website en maak een afspraak.

Leo Verzijl is master bootfitter en eigenaar van VS-sport in Gouda. Als expert schrijft hij regelmatig over skischoen gerelateerde onderwerpen op Skiinformatie.nl.