Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Tips om je skimateriaal te onderhouden na de wintersport

Handschoenen wassen met speciaal wasmiddel

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Voor veel mensen zit de wintersport er inmiddels weer op. Daarom is het tijd om de spullen weer op te bergen voor volgend jaar. Op zolder, in de berging of in de schuur, het maakt niet uit waar je je skimateriaal stalt, als je er maar goed voor zorgt. Daarom in dit artikel een aantal tips om je skimateriaal te onderhouden.

Skimateriaal onderhouden: zo doe je dat

Ski’s, skischoenen, ski-jassen, handschoenen, skibroeken, snowboots en ga zo maar door. Tel de bedragen van de bonnetjes nog maar eens op en je zult zien dat er een flink bedrag tevoorschijn komt. Skimateriaal is duur en daarom is het belangrijk dat je het goed verzorgt voordat je het opbergt na je skivakantie. Je wilt natuurlijk niet ieder jaar nieuwe spullen kopen. Lees daarom onderstaande tips goed door zodat je volgend jaar niet met stinkend of vies materiaal zit.

Tip 1: Laat je skischoenen goed drogen

De grootste tip tegen stinkende skischoenen is dat je ze goed moet laten drogen. Op wintersport kun je dat doen door ze na de skidag op de verwarming te zetten of op een speciaal droogrek. Bij thuiskomst is het aan te raden om de binnenschoen te verwijderen en deze los van de buitenschoen te laten drogen. Vergeet niet om de schnallen van je skischoen goed dicht te doen. Is alles droog? Doe je binnenschoen weer terug en doe de schnallen weer dicht.

Tip 2: Was je skikleding op de juiste manier

Na een week zweten in je skikleding, is het fijn om alles weer even fris te wassen. Doe dit op lage temperaturen, zonder wasverzachter. Houd altijd goed de wasvoorschriften in de gaten. Na het wassen is het belangrijk dat je de kleding weer waterdicht maakt. Doe dit met een speciaal impregneer product. Laat alles goed drogen, voordat je het opbergt.

Tip 3: Vermijd zonlicht

Wil je graag dat je roze ski-jas volgend seizoen net zo mooi is als dit seizoen? Stop alles netjes in de kast of in een box. Vermijd zonlicht. Dit kan ervoor zorgen dat het materiaal uitdroogt of verkleurt.

Tip 4: Laat je ski’s goed drogen

Voordat je je ski’s opbergt, is het belangrijk dat je ze goed laat drogen. Droog ze na de laatste keer skiën goed af en laat de ski’s bij thuiskomst een aantal dagen goed drogen, voordat je ze in de tas stopt. Op die manier voorkom je roest aan je kanten en bindingen.

Tip 5: Controleer je rugtas

Neem jij altijd een appeltje, mandarijntje of bammetje mee in je rugzak? Controleer dan na de vakantie even of je alles wel hebt opgegeten. Geloof me, het is echt niet fijn om tijdens je volgende wintersport restjes schimmelende etensresten terug te vinden.

Tip 6: haal batterijen en accu’s uit je apparatuur

GoPro’s, lawinepiepers, fotocamera’s en andere gadgets hebben allemaal accu’s en batterijen. Haal deze er uit als je ze lang niet gebruikt. Dat komt de levensduur van je materiaal flink ten goede!

Tip 7: Ruim alles netjes op

Klinkt heel logisch, maar toch is dat niet bij iedereen het geval. Om je ski’s en skischoenen netjes op te bergen, worden er speciale opbergtassen verkocht. Alles blijft bij elkaar en deze kun je vervolgens gemakkelijk op zolder, in de schuur of in de berging leggen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in