Nieuwsalert per mail ontvangen

Skiën in de zomer: deze skigebieden zijn alleen in de zomer open

Skiën in de zomer is niet voor iedereen heel gewoon. Het heet niet voor niets wintersport zou je zeggen. Toch is het mogelijk om in de zomer te skiën in Europa. En dan bedoelen we niet in de indoor skihallen, maar in echte skigebieden op de gletsjer. Wist jij trouwens dat er skigebieden zijn die alleen in de zomer open zijn? Wij bezochten er onlangs eentje, maar er zijn er meer.

Skiën in de zomer

Wil jij in de zomer skiën op de echte sneeuw in de open lucht, dan moet je naar de gletsjer, dat is algemeen bekend. Wat niet zo bekend is, is dat er enkele gebieden zijn die alleen in de zomer open zijn. Waarom niet in de winter? Omdat er dan té veel sneeuw ligt. Dat kun je jezelf haast niet voorstellen met de winter van afgelopen jaar, maar het is toch echt zo. Wij waren dit weekend in het gletsjer skigebied Fonna in Noorwegen. Dat is één van de drie Noorse zomerskigebieden.

1. Fonna Glacier Ski Resort

Het laagste punt van het skigebied Fonna ligt op een hoogte van 1.250 meter, het hoogste op 1.530 meter. Als je de Alpen gewend bent is dat ontzettend laag, maar voor Noorse begrippen is het hoog. Zo hoog zelfs dat je in de winter het skigebied niet eens bereiken kan als je niet over een helikopter beschikt. De bergweg ernaartoe is haast niet schoon te krijgen vanwege de hoeveelheid sneeuw die er valt. En zelfs als het seizoen eind april begint, rijd je tussen de metershoge sneeuwwanden ernaartoe.

Deze foto is van begin mei, wanneer het seizoen net geopend is.

Fonna is een zeer geliefd gebied bij skiteams en freestylers. Het is een klein gebied met slechts 4 pistes, 1 sleeplift, maar wel met 3 funparken. Ook langlaufers zijn er welkom om de 5 km lange loipe. Vanuit het skigebied heb je een fantastisch uitzicht op de fjorden. Vorig jaar was pro-skiër Jon Olsson op bezoek in het gebied. Niet alleen om te skiën, maar voornamelijk om met z’n auto de piste op te rijden. Vet!

De ‘hoofdpiste’ van Fonna

Fonna Glacier Ski Resort is geopend van eind april tot september of oktober, net hoe lang de sneeuw het volhoudt. Mede dankzij de prachtige weg ernaartoe en het uitzicht kunnen wij het zeker aanraden om het gebied eens te bezoeken. Niet voor een hele week vakantie zoals je naar een ‘normaal’ skigebied gaat, maar gewoon voor een dagje of twee.

 

2. Galdhøppiggen Sommerskisenter

De Galdhøppigen is de hoogste berg van Noorwegen. Vlak daaronder, op de Juvbreen gletsjer ligt het gletsjer skigebied Galdhøppiggen Sommerskisenter. Het gebied is geopend van mei tot november en heeft, net als Fonna, slechts één sleeplift. De gletsjer wordt voornamelijk aangeprezen om z’n off-piste mogelijkheden, maar ook het park is tof!

En niet alleen de skimogelijkheden zorgen voor plezier in de warme maanden, maar ook andere activiteiten zijn het proberen waard. Zo kun je in ochtend heerlijk skiën en in de middag een duik nemen in de fjorden. Normaal beleef je korte dagen tijdens een wintersportvakantie. In het gletsjer skigebied Galdhøppiggen Sommerskicenter blijft het deze maanden lang licht, dus een avondwandeling langs de fjorden kan nog gemakkelijk.

Een bericht gedeeld door Dorien (@dorien448) op

Het gletsjer skigebied Galdhøppiggen Sommerskicenter bevindt zich in een prachtige omgeving en dat geeft eigenlijk al genoeg reden om er een bezoek aan te brengen. Maar hoe bijzonder is het? Jij bent aan het skiën en bevindt je in een berggebied met sneeuwcondities waar de Alpen jaloers op kunnen zijn terwijl de mensen om je heen aan het verbranden zijn aan het strand! Skiën in de zomer, is het iets voor jou?

 

3. Stryn

Misschien wel het populairste zomer skiresort van Noorwegen is Stryn. Wanneer de winterskigebieden sluiten, opent het zomerskigebied haar deuren weer. Breng in hartje zomer een bezoek aan het grootste gebied voor skiën in de zomer in Noorwegen. In Stryn vind je de Jostedalsbreen gletsjer. Vooral jonge skiërs en snowboarders worden getrokken door dit wintersportgebied. Stryn heeft slechts 2 liften, maar deze nemen je mee naar een fantastisch terrein.

Het skigebied Stryn is gelegen bij de Geirangerfjord, een fjord die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. Hoewel de sneeuw echt om van te genieten is, blijft het wel zomer. Dit betekent dat de temperatuur hoger ligt. Laat je latten over de Noorse sneeuw glijden in de ochtend, bezoek de fjorden in de middag en neem een frisse duik.

Net als Fonna en het gletsjer skigebied Galdhøppiggen Sommerskicenter, kun je ook in Stryn freeriden in de zomer. Iedere zomer komen honderden Noren, Finnen en Zweden hier om van hun grootste hobby te genieten, skiën. Hoewel de eerste indruk je doet twijfelen aan de sneeuwcondities, merk je al snel dat deze als sneeuw voor de zon verdwijnen. Naarmate je namelijk hoger de bergen in gaat, zie je dat de grijze rotsen steeds meer bedekt worden met een witte laag. Skiën door poedersneeuw in maanden waar je in andere skigebieden alleen groene bergen ziet, wat wil je nog meer?

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in