Nieuwsalert per mail ontvangen

Skiën in de zomer: deze skigebieden zijn alleen in de zomer open

Skiën in de zomer is niet voor iedereen heel gewoon. Het heet ook niet voor niets wintersport zou je zeggen. Toch is het mogelijk om in de zomer te skiën in Europa. En dan bedoelen we niet in de indoor skihallen, maar in echte skigebieden op de gletsjer. En wist jij trouwens dat er skigebieden zijn die alleen in de zomer open zijn?

Skiën in de zomer

Wil jij in de zomer skiën op echte sneeuw, in de open lucht en op een echte berg? De meest voor de hand liggende optie is skiën in de zomer op een gletsjer. Wat niet zo bekend is, is dat er enkele gebieden zijn die alleen in de zomer open zijn, omdat er ’s winters simpelweg té veel sneeuw ligt. Zomerskiën kan niet alleen in de Alpen, maar ook in Scandinavië. Skiën in de zomer zorgt voor een bijzondere ervaring. Zelf hebben we zomers een keer geskied op de gletsjer in skigebied Fonna in Noorwegen. Een echte aanrader!

1. Fonna Glacier Ski Resort

Het hoogste punt van skigebied Fonna in Noorwegen ligt op 1.530 meter hoogte en het laagste punt op 1.250 meter. Voor iemand die altijd in de Alpen skiet, is dat bijna niet voor te stellen. Al helemaal niet als je zegt dat dit skigebied alleen in de zomer geopend is. Fonna ligt voor Noorse begrippen juist erg hoog. Er valt ontzettend veel sneeuw, waardoor de bergweg ’s winters niet schoon te krijgen is. Daarom kun je er in de winter alleen met de helikopter komen.

Fonna, ook wel bekend als het Fonna Glacier Ski Resort, is een zeer geliefd skigebied bij skiteams en freestylers. Het is een klein gebied met slechts 4 pistes en 1 sleeplift. Daarentegen zijn er wel 3 funparks aanwezig. Voor langlaufers is er 5 km aan loipes te vinden. Vanuit het skigebied heb je een fantastisch uitzicht op de fjorden. Vorig jaar was pro-skiër Jon Olsson nog op bezoek in het gebied. Niet alleen om te skiën, maar voornamelijk om met z’n auto de piste op te rijden. Vet!

Openingstijden: van eind april tot september of oktober, net hoe lang de sneeuw het volhoudt. Mede dankzij de prachtige weg ernaartoe en het uitzicht kunnen wij het zeker aanraden om het gebied eens te bezoeken. Niet voor een hele week zoals je naar een ‘normaal’ skigebied gaat, maar juist voor een dagje of twee.

Pistes:
🔵 2,5 km
🔴 2,5 km
⚫ 0 km

Meer informatie over Fonna Glacier Resort

Deze foto is van begin mei, wanneer het seizoen net geopend is.

De ‘hoofdpiste’ van Fonna

 

2. Galdhøppiggen Sommerskisenter

De Galdhøppiggen is met 2.469 meter hoogte de hoogste berg van Noorwegen. Vlak daaronder, op de Juvbreen gletsjer, ligt gletsjer skigebied Galdhøppiggen Sommerskisenter. Net zoals Fonna is ook dit skigebied alleen in de zomermaanden geopend. Een bezoekje aan dit zomer skigebied betekent meer dan alleen skiën. Zo kun je bijvoorbeeld ook een duik nemen in de diepe meren van de fjorden of de gezellige plaatsjes in de buurt bezoeken.

Het gletsjer skigebied Galdhøppiggen Sommerskicenter bevindt zich in een prachtige omgeving en dat geeft eigenlijk al genoeg redenen om er eens heen te gaan. Maar hoe bijzonder is het nou precies? Je bent aan het skiën en je bevindt je in een berggebied met sneeuwcondities waar de Alpen jaloers op kunnen zijn. En dat terwijl de mensen om je heen aan het verbranden zijn aan het strand! Skiën in de zomer, is het iets voor jou?

Bijzonder om te weten is dat de dag bij de Galdhøppigen extra lang duurt. Zomers is het hier extra lang licht.

Openingstijden: van mei tot en met november, afhankelijk van de condities.

Pistes:
🔵 2 km
🔴 0 km
⚫ 0 km

Meer informatie over Galdhøppiggen Sommerskisenter

Er is één piste, die is onderverdeeld in 25 afdalingen

Het uitzicht is prachtig! © Pixabay

3. Stryn

Misschien wel het populairste zomer skiresort van Noorwegen is Stryn. Wanneer de winterskigebieden sluiten, opent het zomerskigebied haar deuren weer. Breng in hartje zomer een bezoek aan het grootste gebied voor skiën in de zomer in Noorwegen. In Stryn vind je de Jostedalsbreen gletsjer. Vooral jonge skiërs en snowboarders worden getrokken door dit wintersportgebied. Stryn heeft slechts 2 liften, maar deze nemen je mee naar een fantastisch terrein.

Het skigebied Stryn is gelegen bij de Geirangerfjord, een fjord die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. Hoewel de sneeuw echt om van te genieten is, blijft het wel zomer. Dit betekent dat de temperatuur hoger ligt. Laat je latten over de Noorse sneeuw glijden in de ochtend, bezoek de fjorden in de middag en neem een frisse duik. Net als Fonna en het gletsjer skigebied Galdhøppiggen Sommerskicenter, kun je ook in Stryn freeriden in de zomer. Hoewel de eerste indruk je doet twijfelen aan de sneeuwcondities, merk je al snel dat die twijfel voor niks was. Naarmate je namelijk hoger de bergen in gaat, zie je dat de grijze rotsen steeds meer bedekt worden met een witte laag. Skiën door poedersneeuw in maanden waar je in andere skigebieden alleen groene bergen ziet, wat wil je nou nog meer?

Openingstijden: begin juni tot eind juli

Pistes:
🔵 3 km
🔴 1 km
⚫ 0 km

Meer informatie over Stryn

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Elton (@life_of_elton) op

Andere skigebieden in de Alpen waar zomerskiën mogelijk is

Naast bovengenoemde skigebieden zijn er nog een aantal skigebieden waar je in de zomer kunt skiën. Dat zijn:

 • Les Deux Alpes: eind juni – eind augustus
 • Mölltaler Gletscher: vanaf juni
 • Grand Motte (Tignes): midden juni – begin augustus en begin augustus – begin september
 • Stubaier Gletscher: open tot begin juni
 • Saas-Fee: open vanaf midden juli
 • Kitzsteinhorn in Kaprun: open tot eind juli
 • Stilfers Joch: in de zomermaanden
 • Zermatt Matterhorn: 365 dagen per jaar open
 • Hintertuxer Gletscher: 365 dagen per jaar open

Tips skiën in de zomer

Skiën in de zomer is anders dan skiën in de winter. Belangrijk is dat je daar rekening mee houdt. Tips zijn:

 • Begin op tijd: de temperatuur stijgt zomers een stuk sneller en ook de zon is feller. Begin daarom op tijd. Veel skigebieden hebben aangepaste openingstijden, waardoor je vaak extra vroeg op de piste kunt staan.
 • Draag skikleding: laat die korte broek lekker thuis en draag gewoon je ski-outfit en skibescherming. Zo voorkom je blessures en andere nare kwaaltjes.
 • Smeer je goed in: de zon schijnt extra fel, dus smeer je goed in.
 • Drink genoeg: je zweet vaak meer, dus vul je vocht aan.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in