Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Skiën in de zomer: deze skigebieden zijn alleen in de zomer open

© Fonna Ski Resort

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Diehard wintersporters staan het liefst het hele jaar door op de latten en gaan ook graag skiën in de zomer. Ook Europa biedt daar verschillende mogelijkheden voor. En nee, dan bedoelen we niet de indoor skihallen, maar echte skigebieden met echte sneeuw. Wist je trouwens dat er ook skigebieden zijn die alleen in de zomer open zijn?

Sommige skigebieden zijn alleen in de zomer open. De reden hiervoor is simpel, er ligt ’s winters namelijk te veel sneeuw of de skigebieden zijn niet bereikbaar in de winter. We horen je denken “Bestaat er zoiets als te veel sneeuw?” en die vraag moeten we met ja beantwoorden. Op de wegen naar deze gebieden ligt de sneeuw ’s winters metershoog. Sneeuwvrij maken is dan onmogelijk, maar dit betekent wel dat er genoeg overblijft voor de zomer. Een win-winsituatie dus! Benieuwd in welke skigebieden je alleen in de zomer kunt skiën?

Skiën in de zomer

Wil jij in de zomer skiën op echte sneeuw, in de open lucht en op een echte berg? Dat kan! Je hoeft je favoriete hobby in de heetste maanden van het jaar echt niet binnen in een indoor skihal uit te oefenen. De meest voor de hand liggende optie is skiën in de zomer op een gletsjer. Enkele skigebieden zijn alleen in de zomer open. Die vind je in de Alpen én in Scandinavië. Skiën in de zomer zorgt voor een bijzondere ervaring. Zelf hebben we ’s zomers een keer geskied op de gletsjer in skigebied Fonna in Noorwegen. Een echte aanrader!

1. Fonna Glacier Ski Resort

Het hoogste punt van skigebied Fonna in Noorwegen ligt op 1530 meter hoogte en het laagste punt op 1250 meter. Voor iemand die altijd in de Alpen skiet, is dat bijna niet voor te stellen. Al helemaal niet als je zegt dat dit skigebied alleen in de zomer geopend is. Fonna ligt voor Noorse begrippen juist erg hoog. Er valt ontzettend veel sneeuw, waardoor de bergweg ’s winters niet schoon te krijgen is. Daarom kun je er in de winter alleen met een helikopter komen. Fonna, ook wel bekend als het Fonna Glacier Ski Resort, is een zeer geliefd skigebied bij skiteams en freestylers. Het is een klein gebied met slechts 4 pistes en 1 sleeplift. Daarentegen zijn er wel 3 funparks aanwezig. Voor langlaufers is er 5 km aan loipes te vinden. Vanuit het skigebied heb je een fantastisch uitzicht op de fjorden.

Open van: van 1 mei voor skiteams en 17 mei voor alle wintersporters tot september of oktober (afhankelijk van de sneeuwcondities). Dagelijks geopend van 9.00 uur tot 15.00 uur.
Pistes: blauw 2,5 km, rood 2,5 km en zwart 0 km

2. Stilfser Joch, Passo dello Stelvio

En van Scandinavië gaan we naar Italië, naar gletsjerskigebied Stilfser Joch. Te bereiken via de beroemde Passo Stelvio, die in de wintermaanden bedekt is met een dik pak sneeuw. Het is tevens een van de grootste skigebieden in dit lijstje waar je in de zomer kunt skiën. Met bijna 10 km aan pistes biedt de Stilfser Joch genoeg pisteplezier. Skiën hier is een bijzondere ervaring. Het uitzicht is schitterend en uiteraard kun je tussendoor even neerploffen bij de berghut voor een lekkere pizza.

Open van: waarschijnlijk vanaf 8 juni tot november.
Pistes: blauw 8 km, rood 1 km en zwart 0 km

3. Galdhøpiggen Sommerskisenter

De Galdhøpiggen is met 2469 meter hoogte de hoogste berg van Noorwegen. Vlak daaronder, op de Juvbreen gletsjer, ligt gletsjerskigebied Galdhøpiggen Sommerskisenter. Dit skigebied is alleen in de zomer geopend. Een bezoekje aan Galdhøpiggen Sommerskisenter betekent meer dan alleen skiën. Zo kun je bijvoorbeeld ook een van de gezellige plaatsjes in de buurt bezoeken. Het gletsjerskigebied bevindt zich in een prachtige omgeving en dat geeft eigenlijk al genoeg redenen om er eens heen te gaan. En dat niet alleen, je bent hier aan het skiën in een berggebied met sneeuwcondities waar de Alpen jaloers op kunnen zijn. Dat terwijl je vrienden aan het verbranden zijn aan het strand! Skiën in de zomer, is het iets voor jou?

Open van: 9 mei tot en met november, afhankelijk van de sneeuwcondities. Dagelijks geopend van 9.00 uur tot 15.00 uur voor alle skiërs/snowboarders.
Pistes: blauw 2 km, rood 0 km en zwart 0 km

4. Stryn

Misschien wel het populairste zomerskigebied van Noorwegen is Stryn. Wanneer alle andere gebieden sluiten, opent dit gebied haar deuren weer. En wie wil er nou niet skiën in een van de grootste skigebieden voor skiën in de zomer in Noorwegen! Er zijn slechts twee liften, maar die bieden wel toegang tot een geweldig terrein. Je skiet hier vlakbij de Geirangerfjord, die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. Profiteer vooral ’s ochtends van de pistes en trek ’s middags de geweldige omgeving in.

Open van: 25 mei tot en eind juli (afhankelijk van de sneeuwcondities). Dagelijks geopend van 10.30 uur tot 16.00 uur voor alle wintersporters.
Pistes: blauw 3 km, rood 1 km en zwart 0 km

Andere skigebieden in de Alpen waar zomerskiën mogelijk is

Naast bovengenoemde skigebieden waar je alleen in de zomer kunt skiën, vind je in de Alpen nog een aantal skigebieden waar je in de zomer én in de winter op de latten kunt staan.

Tips voor skiën in de zomer

Skiën in de zomer is anders dan in de winter en het is belangrijk dat je daar rekening mee houdt. Met deze tips wordt het een succes.

  • Neem de eerste lift (of een van de eerste liften) omhoog en start extra vroeg met je skidag. De zon is in deze maanden een stuk krachtiger en ook de temperaturen zijn hoger. Vooral ’s ochtends profiteer je dus van fijne pistes.
  • Draag je normale skikleding. Laat die korte broek lekker thuis en trek gewoon je ski-jas en skibroek aan. Natuurlijk kleed je je daaronder minder warm dan in de winter, maar aan de buitenkant ben je goed bedekt. Skihelm op, handschoenen aan en een zonnebril of goggles. Skikleding is er namelijk ook om je te beschermen!
  • Smeren, smeren en nog meer smeren. Je wilt er toch niet bijlopen als een tomaat?
  • Drink genoeg. En nee, niet alleen maar bier, wijn of Aperol! Ook water. Je zweet meer en dat vocht moet je wel aanvullen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in