Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Recept: Zo maak je traditionele Oostenrijkse Leberkäse

Wintersportredacteur

Een van de eerste dingen die ik doe als ik in Oostenrijk aankom is langs de supermarkt rijden. Niet voor de nodige inkopen, maar voor een lekkere snack: een broodje Leberkäse (Leberkässemmel). De snack is in Nederland niet zo bekend, maar veel Oostenrijkers beginnen hun dag ermee. Ik als Nederlander vaak ook, het is heerlijk! En daarom is het ook wel eens fijn om het gerecht in Nederland te maken. Hoe je dat doet lees je hier.

Leberkäse

Leberkäse, Leberkas, Fleischkäse, het gerecht heeft verschillende namen in Oostenrijk, Zwitserland en het zuidelijke deel van Duitsland. Het wordt ook op verschillende manieren gegeten. Op de semmel (kaiserbroodje) wordt het vaak warm geserveerd met een beetje mosterd erop. Je krijgt dan een dikke plak op je brood. Als Nederlander vind ik natuurlijk mayonaise erop beter, maar je wordt wel vreemd aangekeken als je dat vraagt in de supermarkt. Je kunt het ook koud op brood krijgen, dan vaak in dunne plakjes net zoals een broodje boterhamworst bijvoorbeeld. In de bergrestaurants staat de Leberkäse steevast met een spiegelei eroverheen en friet erbij op de menukaart. Ook is het mogelijk dat je een soort cordon bleu krijgt, waarbij twee plakken Leberkäse met ham en kaas in ei en broodkruimels gedrenkt worden en het geheel vervolgens wordt gefrituurd. Dit wordt ook wel ‘falsches Cordon Bleu’ genoemd.

Verschillende varianten

De Leberkäse komt naast de standaard Leberkäse in verschillende varianten, die verschillende inhoud hebben en dus ook anders smaken. Hieronder de meest voorkomende. Daarnaast zijn er ook veel slagers die hun eigen draai geven aan de Leberkäse en er hun eigen ingrediënten aan toevoegen.

  • Käseleberkäse, zoals de naam al zegt met kaas erin gemixt
  • Paprika Leberkäse, met ook paprika en augurken erin
  • Pizzaleberkäse, met kaas, paprika, augurken en salami, uiteraard vernoemd naar de gelijkenis met pizza
  • Pferdeleberkäse, gemaakt van paardenvlees
  • Zwiebelleberkäse, met ui erin

Recept Leberkäse

Wij houden zelf het meest van gewone Leberkäse zonder alle toevoegingen, dus daarvoor hebben we ook het traditionele Oostenrijks recept voor jullie. Wil je zelf kaas of andere ingrediënten toevoegen, voel je dan vrij.

Wat heb je nodig?

Ingrediënten voor 4 personen

  • 600 g mager varkensvlees
  • 400 g ander varkensvlees
  • 25 g zout
  • 4 g witte peper
  • 1 snufje majoraan
  • 1 snufje thijm
  • 1 snufje muskaat
  • 1 snufje gember
  • 300 g crushed ijs
  • Kokosvet

Bereiding

  1. Snijd het vlees in kleine stukjes en leg het circa 30 minuten in de vriezer. Het vlees moet vlak voor het vriezen zijn.
  2. Haal het vlees uit de vriezer en doe het samen met de zout, peper, majoraan, thijm, muskaat en gember in de keukenmachine en maak het in circa 2 minuten mixen zo fijn mogelijk.
  3. Gooi het crushed ijs erbij en mix het geheel zo fijn mogelijk, totdat een fijne zachte massa ontstaat. Het ijs is nodig zodat de Leberkäse niet te verbranden.
  4. Vet een gekoelde hoekige bakvorm in met kokosvet en doe de vleesmassa daarin. Let erop dat er geen luchtbellen ontstaan (anders krijg je gaten in je Leberkäse).
  5. Maak de massa aan de bovenkant glad met een deegkrabber en maak er eventueel een ruitjespatroon in.
  6. Stop de bakvorm in een voorverwarmde oven en bak het geheel op circa 16o˚C in 90 minuten af.

Tip

Als bij het bakken geen bruine bovenkant ontstaat, draai de temperatuur 5 minuten voor het einde van de baktijd dan nog even omhoog.

EET SMAKELIJK!

Meer Oostenrijkse recepten

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in