Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Dit zijn de hoogste bergen van Duitsland

Hoogste berg van Duitsland: Zugspitze

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

In het zuiden van Duitsland liggen een paar hoge bergen. Benieuwd naar de hoogste top van het land en andere reuzen die je waarschijnlijk weleens hebt gezien vanuit de auto of vanaf de piste? Een stukje kennis voor de echte wintersporter vind je in dit artikel. Dit zijn de hoogste bergen van Duitsland!

De hoogste bergen van Duitsland

De hoogste piek van Duitsland is bijna 3000 meter hoog. Alle hoge toppen van dit wintersportland liggen in Beieren, in het zuiden van Duitsland. De meeste hoge bergen behoren tot de berggroepen Wetterstein, Berchtesgadener Alpen en Allgäuer Alpen en liggen vlak bij de grens met Oostenrijk. In Duitsland vind je overigens niet de hoogste bergen van Europa, die liggen in Zwitserland en Italië. Alleen de aller, allerhoogste niet, de hoogste berg van het continent Europa is de Elbrus in Rusland en daarna komt de Mont Blanc. Dit zijn de hoogste bergtoppen van Duitsland:

Ook interessant › De 10 hoogste bergen van Europa

5. Hochkalter || 2607 meter

De Hochkalter ligt in de Berchtesgadener Alpen en bereikt met 2607 meter de vijfde plaats in deze lijst van de hoogste bergen van Duitsland. De Hochkalter wordt als het kleinere broertje van de nummer drie uit deze lijst gezien. Het zicht op de top op weg omhoog wordt vaak ontnomen door de Watzmann. Om deze reden wordt vaak gezegd dat de Hochkalter in de schaduw van de Watzmann ligt.  De route naar de top loopt via de Schönen Fleck en de tocht naar beneden gaat via het Ofental. Het is geen route voor beginners, je hebt ervaring nodig voor de klim.

Wintersporten bij de Hochkalter kun je in skigebied Steinplatte-Winklmoosalm, Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn en Zell am See-Kaprun. Ook de Duitse kleine skigebiedjes Hochschwarzeck en Schönau am Königssee liggen in de buurt.

4. Leutascher Dreitorspitze || 2682 meter

Onderdeel van het Wettersteingebergte is ook de Dreitorspitze. Deze heeft twee grote pieken: de Partenkirchner Dreitorspitze en de Leutascher Dreitorspitze. De laatste is de hoogste en komt daarmee op de vierde plek in deze lijst met hoogste bergen van Duitsland. Deze berg ligt ook weer tussen Duitsland en Oostenrijk in en wordt ook wel de Karlspitze genoemd. De tocht omhoog te voet is niet erg lang, maar wel heel uitdagend. Een goede conditie en klimervaring is vereist. Een populaire overnachtingsplaats is de Meilerhütte op 2366 meter. Deze berg ligt in de buurt van Innsbruck en in de buurt kun je skiën in onder andere de Innsbrucker Nordkette en Tiroler Zugspitze Arena.

3. Watzmann-Mittelspitze || 2713 meter

De Watzmann is de hoofdberg van de Berchtesgadener Alpen. De hoogste top is de Watzmann-Mittelspitze en is 2713 meter hoog. Naast deze piek zijn er ook nog de Kleine Watzmann en onder andere de Watzmannfrau. De oostkant van de Watzmann (1800 meter) is de hoogste muur in de hele oostelijke Alpen. Samen met de Zugspitze is de Watzmann een van de bekendste bergen van Duitsland. Het grootste deel van de berg ligt op Duitse grond. De pieken hebben een bijzondere vorm. Als je het massief vanuit het noorden bekijkt, dan zie je vanaf links naar rechts: de Watzmannfrau, de Watzmannkinder en de grote Watzmann als een familie op een rijtje.

In de buurt van de Watzmann kun je skiën in de Oostenrijkse skigebieden: Hochkönig, Werfenweng, Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn en Zell am See-Kaprun. In Duitsland ben je dicht bij de Watzmann als je gaat wintersporten in onder andere Hochschwarzeck en Schönau am Königssee.

2. Hochwanner || 2744 meter

De nummer twee van deze lijst met hoogste bergen van Duitsland ligt in het Wettersteingebergte. De Hochwanner, ook wel de Kothbachspitze, is 2744 meter hoog en vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de hoogste berg van het land. De Hochwanner klim je alleen omhoog vanuit Oostenrijk. De laatste meters zijn intens en veeleisend maar het uitzicht dus erg waard. Alleen ervaren bergklimmers kunnen deze berg overwinnen. De noordwand is een van de hoogste rotswanden in de noordelijke Kalkalpen. Skiën kun je in de buurt van de Hochwanner in de skigebieden Garmisch-Partenkirchen, Zugspitze, Garmisch-Classic en Tiroler Zugspitze Arena.

Er zijn nog twee hoge toppen in Duitsland: de Schneefernerkopf en Wetterspitze. Deze worden alleen niet als onafhankelijke bergen beschouwd.

1. Zugspitze || 2962 meter

Bij Garmisch-Partenkirchen ligt de hoogste berg van Duitsland, de Zugspitze. Dit is het hoogste punt van het wintersportland. Vanaf de top heb je uitzicht op de omliggende bergen in de Alpen in vier landen. Ooit had de Zugspitze drie toppen, maar inmiddels is dat er nog maar eentje. De middelste top moest in 1930 plaatsmaken voor een bergstation van de gondel en de westelijke top is in 1938 opgeblazen. Op dit punt werd een luchtverkeersleidingcentrum gebouwd. De oostelijke top van 2962 meter is nu de hoogste en hier staat een opvallend kruis. Zowel vanaf de Oostenrijkse als de Duitse zijde kun je wandelend/klimmend de top van de Zugspitze bereiken. De routes vergen echter wel de nodige conditie en voorbereiding!

Op de flanken van de Zugspitze liggen drie gletsjers. De berg ligt deels in Oostenrijk en Duitsland, vanuit beide landen kun je omhoog. In Oostenrijk ligt Ehrwald en de Tiroler Zugspitz Arena en in Duitsland Garmisch-Partenkirchen met het skigebied Zugspitze en Garmisch-Classic. De Zugspitzebahn brengt je de top op en dit is een bijzondere lift met drie wereldrecords. Deze lift heeft twee glazen cabines met een totale capaciteit van 580 passagiers per uur. Deze cabines passeren onderweg de hoogste liftpalen ter wereld (127 meter). Ook heeft de Zugspitzbahn het grootste hoogteverschil in één sectie (1945 meter) en de langste vrije overspanning (3213 meter) ter wereld! 

Nog meer hoge bergen van Duitsland

Andere hoge bergen in Duitsland zijn:

  • Biberkopf, in de Allgäuer Alpen (2599 meter)
  • Großer Hundstod, in de Berchtesgadener Alpen (2593 meter)
  • Hochvogel, in de Allgäuer Alpen (2592 meter)
  • Östliche Karwendelspitze (2538 meter)
  • Hocheisspitze, in de Berchtesgadener Alpen (2523 meter)

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in