In elk land wordt Kerst gevierd met cadeautjes, veel lichtjes en een kerstboom. Maar er zijn ook enkele kersttradities in de Alpenlanden die verschillen van de Nederlandse. Ben je rond de kerstdagen in een van de landen rondom de Alpen, dan wil je deze kersttradities even doornemen. Maar ook thuis in Nederland kun je een van deze tradities in ere houden. Zo haal je de wintersport gewoon in huis!
Kersttradities in Oostenrijk
Kerst is een hele belangrijke periode voor de meeste families in Oostenrijk. Sinterklaas wordt daar meestal klein gevierd en met Kerst wordt er echt uitgepakt. Van kerstkoekjes bakken tot liedjes zingen en cadeautjes: dit zijn kersttradities in Oostenrijk.
- Cadeautjes: niet de kerstman of Sinterklaas komt met cadeautjes, maar in Oostenrijk brengt het Christkind op 24 december alle cadeautjes met zich mee. De 24e is de allerbelangrijkste dag tijdens de kerstperiode in Oostenrijk. Deze dag wordt de woonkamer volledig afgesloten en in de avond staat daar dan ineens een kerstboom met cadeautjes. De kerstboom staat dus pas een stuk later opgetuigd in de woonkamer in dit wintersportland.
- Kerststalletjes: in bijna elke woonkamer in Oostenrijk staat in de periode tussen 24 december en 2 februari een kerststal. Nu vaak ook met een hele moderne twist.
- Kerstkoekjes: tijdens de kerstperiode kun je in elk Oostenrijks huishouden kerstkoekjes verwachten als je op bezoek komt. Vaak worden er grote aantallen aan koekjes al midden in december gebakken, zodat hier de hele Kerst van gegeten kan worden.
- Kerstmarkten: overal in het land worden er kerstmarkten georganiseerd. Met onder andere handgemaakte cadeautjes, heerlijk eten en glühwein. Vaak worden er ook kerstliedjes gezongen.
Kersttradities in Frankrijk
In Frankrijk is de kerstperiode iets korter dan in de andere landen. Hier is er namelijk geen tweede kerstdag, alleen 24 en 25 december wordt er gevierd. Vaak komt dan de hele familie bij elkaar voor een diner. De kerstcadeau’s komen op de 25e onder de kerstboom, Papa Noël brengt deze.
- Kerstdienst: vaak wordt er in Frankrijk op kerstavond naar de kerk gegaan met Messe de minuit. Na de kerstdienst wordt er een gezamenlijk maal op tafel getoverd.
- 13 toetjes: een andere kersttraditie in Frankrijk is de 13 toetjes voor Jezus en de 12 apostelen.
- Schoentje zetten: wat wij in Nederland doen tijdens Sinterklaas, is een traditie in Frankrijk met Kerst. Kinderen mogen namelijk hun schoen zetten voor de open haard in de hoop dat Papa Noël deze vult met cadeautjes. Deze bestaan dan uit snoep, fruit, noten of kleine cadeautjes. De cadeautjes worden in de kerstboom opgehangen.
- Kerststallen: net als in Oostenrijk zijn in Frankrijk de kerststallen ook traditie. Deze worden tentoongesteld in vele huishoudens.
Kerstgewoontes in Zwitserland
In Zwitserland zijn er weer andere kersttradities! Zo komt hier bijvoorbeeld de kerstboom pas op kerstavond en deze wordt versierd met allemaal kaarsen. Daarnaast zijn er nog een paar andere gewoontes:
- Kerstkoekjes: ook in Zwitserland worden er koekjes gebakken in de kerstperiode. Elk deel van het land heeft zijn eigen traditionele koekje.
- Kaas bij het kerstdiner: kaasfondue of raclette, in Zwitserland is het een gebruik om kaas te eten tijdens de kerst. De gesmolten kaas wordt in combinatie met aardappelen, komkommer en ingelegde uien geserveerd.
- Adventsfenster: geen adventskalender, maar adventsramen, dat is een traditie in Zwitserland. In de kleinere Zwitserse dorpen is het een gewoonte dat 24 ramen worden gebruikt om de dagen tot Kerst af te tellen. Elke dag van 1 tot 24 december wordt er één versierd raam geopend.
Leestip: Wintersport kerstversiering: deze items maken je huis af
Kersttradities in Italië
In Italië zijn er veel verschillende tradities in de verschillende regio’s. In elk deel van het land wordt Kerst dus op een iets andere manier gevierd. Dit zijn kersttradities die bij meerdere regio’s genoemd werden:
- Met Kerst naar de kerk: in Italië is het heel gebruikelijk om op kerstavond naar de kerk te gaan. De meeste gezinnen gaan helemaal opgedoft naar de nachtmis of volgen deze op televisie.
- Cadeautjes: In sommige delen in Italië brengt volgens de traditie Santa Lucia de cadeau’s. Deze worden vaak pas op 6 januari tijdens de Drie Koningen opengemaakt. De Italiaanse kinderen moeten dus iets langer wachten. Kinderen mogen wel hun kousen ophangen in afwachting van de La Befana, een oude vrouw op een bezem die cadeautjes rondstrooit.
- Kerstlunch: de lunch in Italië is in de kerstperiode vaak belangrijker dan het diner. Na urenlang in de keuken te hebben gestaan wordt er eindeloos lang getafeld met familie.
- Kerstmarkten: ook in Italië worden er kerstmarkten gehouden tijdens de feestdagen.
- Kerststal: ook wel de presepio in Italië. Deze wordt jaarlijks gebouwd van papier-maché of hout, dit is vaak de taak van opa. Daarnaast worden er in de grote steden levensgrote kerststallen opgebouwd.
- Kerstliedjes: wist je dat er van veel wereldwijd beroemde kerstliedjes ook Italiaanse versies bestaan? Zoek maar eens op via YouTube!
- Panettone: een traditioneel dessert in Italië is Panettone, een gele ronde cake gevuld met sukade, rozijnen en gesuikerde vruchten.