Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Recept: zo maak je zelf Glühwein

Wintersportredacteur

We hoeven je niet te vertellen dat het ontzettend koud kan zijn op wintersport. Op dat soort dagen is een warm glas Glühwein de ideale oplossing om weer helemaal op te warmen. Terwijl je lekker van het warme wijntje nipt, vouw je je handen eromheen zodat die ook weer ontdooien. Wil je dit heerlijke wintersportdrankje ook thuis maken? Volg dan dit recept voor Glühwein.

Het komt misschien wat minder vaak voor, maar ook in Nederland kan het behoorlijk koud zijn. Sterker nog, als we de berichten van laatst mogen geloven, is de kans op een witte jaarwisseling aanwezig. En tja, een warm glas Glühwein mag dan niet ontbreken! Wil je zelf Glühwein maken? Dat is helemaal niet moeilijk!

Ingrediënten recept Glühwein

Natuurlijk kun je heel makkelijk even naar de supermarkt rijden voor een paar kant-en-klare flessen Glühwein. Ook lekker, maar niks wint het van de zelfgemaakte variant. Deze ingrediënten heb je nodig voor het recept voor Glühwein:

  • 1 liter lekkere rode wijn (bijvoorbeeld Zweigelt of Spätburgunder)
  • 1 sinaasappel, in plakjes
  • 2 stuks steranijs
  • 3 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • Minimaal 2 eetlepels suiker

Zo maak je zelf Glühwein

1. Neem een ruime kookpan en doe hier alle ingrediënten in.

2. Zet de pan op laag vuur en verwarm de wijn heel rustig naar ongeveer 80 graden. Niet snel willen doen door het vuur hoog te zetten, alle smaken moeten rustig trekken. Laat de wijn absoluut niet koken, dan verdampt alle alcohol en tja, dat willen we natuurlijk niet 😉 ! Je hebt hier ook echt geen fancy thermometer voor nodig, ga gewoon af op je gevoel.

3. Proef of de Glühwein zoet genoeg is en voeg eventueel nog wat suiker toe. Ben je helemaal tevreden? Serveer in mooie glazen, maar houd er rekening mee dat die wel tegen hitte kunnen.

Zum Wohl!

Recept Glühwein

Waar komt het vandaan?

Tot slot nog even een klein geschiedenislesje. Het is altijd leuk om te weten hoe iets ooit is ontstaan of waar het vandaan komt. Het recept voor Glühwein is gebaseerd op gebruiken van eeuwen geleden. Zelfs de Romeinen voegden al kruiden toe aan hun wijn. Men zegt dat de Glühwein die wij kennen is ontstaan in de Middeleeuwen. Er werd toen een variant ontwikkeld in Duitsland met wijn, kruiden en fruit. Vandaar ook de naam. Hoe dan ook, wij zijn blij met de mensen die dit ooit hebben bedacht. Een wintersport is namelijk niet compleet zonder zo’n warm glas lekkers!

Ook interessant: Liever een fris drankje? Maak zelf Aperol Spritz!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in